Οι «βασίλισσες» των καρτέλ ναρκωτικών και το άδοξο τέλος τους

Όταν συνελήφθη ο διαβόητος El Chapo, άφησε πίσω του μια γυναίκα που πλέον προστέθηκε στον μακροσκελή κατάλογο με τις βασίλισσες ομορφιάς του Μεξικού, το παραμύθι των οποίων τελειώνει απότομα. Τη στιγμή που ο μεξικανικός στρατός εισέβαλε στο διαμέρισμα του El Chapo, ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών στη Γη έπαιρνε πρωινό με την εστεμμένη γυναίκα του και τα δίδυμα, δίχρονα κορίτσια τους.

Παρά το γεγονός ότι η σύζυγός του El Chapo, η

Emma Coronel Aispuro, είναι μια αδιαμφισβήτητη καλλονή, κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν το στέμμα της. Ψηφίστηκε βασίλισσα του Καφέ και της Γουάβα το 2007, νικώντας τέσσερις άλλες διεκδικήτριες, όταν καμιά κατοσταριά μαυροντυμένοι ένοπλοι με μοτοσικλέτες όρμισαν στην πόλη, με τον ίδιο τον El Chapo να κάνει ένα χλιδάτο πάρτι, με ακόμα περισσότερους ένοπλους, για να ανακοινώσει την πρόθεσή του να την παντρευτεί.

Καλλονές με μοιραίο τέλος

Για να είναι σίγουρος ότι παντρεύεται μια βασίλισσα ομορφιάς, ο El Chapo ακολουθούσε μια παράδοση μισού και πλέον αιώνα, όταν ο ανιψιός του αφεντικού της Μαφία Sam Giancana παντρεύτηκε τη Μις Σιναλόα το 1958. Αυτή η απολύτως νόμιμη βασίλισσα, ονόματι Kenya Kemmermand Bastidas, στη συνέχεια μετακόμισε με τον σύζυγό της στη Σικελία, όπου η Μαφία κάνει γνωστές τις απόψεις της σχετικά με το ότι ένας δικός της παντρεύτηκε μια Μεξικάνα, άσχετα με το πόσο όμορφη ήταν. Βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της μπροστά στον ωκεανό, το 1960. Άφησε πίσω της μια κόρη 11 μηνών.

Η Bastidas αποδείχθηκε «πρωτοπόρος» στο Μεξικό, καθώς η Μις Σιναλόα του 1967, Ana Victoria Santanares, παντρεύτηκε το αφεντικό του καρτέλ Ernesto Carillo Fonseca. Η Santanares ήταν 18 ετών και σύντομα απέκτησε δύο παιδιά. Ο ενθουσιασμός της που παντρεύτηκε ένα πλούσιο και ισχυρό κακό αγόρι κράτησε μόνο τέσσερα χρόνια, όταν επισκιάστηκε από την ανησυχία της μητέρας για την ασφάλεια των παιδιών της. Μετακόμισε στην Κολομβία και ξαναπαντρεύτηκε τη στιγμή που ο Carillo καταδικάστηκε ότι συμμετείχε στον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της DEA Enrique Camerena.

Η Μις Σιναλόα 1968, Tatiana Thompson Tennessee, δεν πρόλαβε να παντρευτεί τον φίλο της όταν τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν σε διασταυρούμενα πυρά, ενώ βρίσκονταν σε διακοπές στην Disneyland. Τουλάχιστον πήρε τον τίτλο, τον οποίο όμως αρνήθηκε η 16χρονη Enedina Arellano Felix. Η Arellano είχε βάλει στόχο να γίνει η βασίλισσα του καρναβαλιού του Μαζατλάν το 1977και σίγουρα διέθετε την απαραίτητη εμφάνιση. Το πρόβλημα ήταν ότι και οι μεξικανικές και οι αμερικανικές αρχές ήθελαν να συλλάβουν τα έξι αδέρφια της ως μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Τα αδέλφια της είπαν ότι ο τίτλος θα τους έδινε πολύ διασημότητα. « Ήταν ένα λεπτό κορίτσι με ένα τέλειο σώμα ...είχε μια εντυπωσιακή αργεντίνικη ομορφιά, αν και το μόνο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι προερχόταν από μια από τις γνωστότερες οικογένειες εμπόρων ναρκωτικών του Μεξικού» έγραφε ένα μεξικάνικο περιοδικό.

Αφού δεν κατάφερε να γίνει βασίλισσα ομορφιάς, παντρεύτηκε έναν γνωστό γκάνγκστερ και έγινε και η ίδια γνωστή γκάνγκστερ, με τις αρχές να την κατονομάζουν το 2008 ως την πρώτη γυναίκα βαρόνη ναρκωτικών, επικεφαλής του καρτέλ της Τιχουάνα. Το πτυχίο της στη λογιστική αναμφίβολα αποδείχθηκε χρήσιμο στο χειρισμό των αστρονομικών κερδών. Λέγεται ότι έβαλε το γιο της και την αδελφή της στην οργάνωση. Ενώ τα αδέλφια της ήταν ακόμα επικεφαλής, ένας από αυτούς, ο Francisco Rafael Arellano Felix, αποφάσισε να γίνει ο τελευταίος γκάνγκστερ που παντρεύεται μια βασίλισσα ομορφιάς, όταν απήγαγε την Βασίλισσα του Καρναβαλιού του Μαζατλάν το 1990, την 17χρονη Rocio Del Carmen Lizarraga Lizarraga. Καθόλου δεν τον πτόησε το γεγονός ότι ήταν ήδη αρραβωνιασμένη με έναν νεαρό άνδρα από μια εξέχουσα οικογένεια.

«Απήχθη η βασίλισσα του Καρναβαλιού του Μαζατλάν» έγραφε το πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας. Το θύμα, τότε, δημοσίευσε μια δήλωση που έλεγε ότι της έκαναν μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί. «Εγώ, η Rocío Del Carmen Lizarraga Lizarraga, Βασίλισσα στο Καρναβάλι του Μαζατλάν το 1990 ... αποδέχομται στωικά το μονοπάτι στο οποίο με οδήγησε η μοίρα και αν ο Θεός με έβαλε σε αυτή την πορεία θα πρέπει να την ακολουθήσω. Ελπίζω ότι με την ευλογία του Θεού, οι γονείς μου και όλοι εσείς που με εκτιμάτε κάπως, θα καταφέρετε να είστε ευτυχισμένοι».

Ντε και καλά βασίλισσα

Τρία χρόνια αργότερα, ένοπλοι που συνδέονται με το καρτέλ της Τιχουάνα που διεύθυνε η οικογένεια Arellano, προσπάθησαν να σκοτώσουν τον El Chapo, πυροβολώντας σε αυτό που θεωρούσαν ότι ήταν το πολυτελές αυτοκίνητό του. Αντ 'αυτού, σκότωσαν τον Ρωμαιοκαθολικό Καρδινάλιο Juan Jesus Posadas Ocampo. Ο El Chapo δραπέτευσε με ένα ταξί, αλλά και συνελήφθη και εστάλη στη φυλακή.

Από πολλές απόψεις, ο El Chapo ουσιαστικά ήταν ο άρχων της φυλακής. Είχε ακόμα και ερωμένη, μια 20άρα ονόματι Zulema Hernandez. «Μετά την πρώτη φορά, έστειλε στο κελί μου ένα μπουκέτο λουλούδια και ένα μπουκάλι ουίσκι» είπε αργότερα η Hernandez. «Ήμουν η βασίλισσά του». Το 2001, ο El Chapo δραπέτευσε, κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα. Η Hernandez αφέθηκε ελεύθερη λίγο καιρό μετά και ο El Chapo σύντομα την ενέταξε στις επιχειρήσεις κοκαΐνης, για να καταλήξει σε ένα πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου με ένα «Ζ» χαραγμένο στα στήθη της (από τους αντιπάλους Zetas), την κοιλιά και τους γλουτούς. Ο El Chapo ήθελε μια πραγματική βασίλισσα, έτσι κι αλλιώς.

Το 2006, συνάντησε την 17χρονη Emma Coronel Aispuro από την Ανγκοστούρα, ένα απομακρυσμένο χωριό με λίγα σπίτια, που είναι προσβάσιμο μόνο από έναν δύσβατο χωματόδρομο . Έβαλε το όνομά της στον διαγωνισμό τον Νοέμβριο, για να γίνει η βασίλισσα του επόμενου έτους στο Μεγάλο Φεστιβάλ Καφέ και Γουάβα του Κανέλας, κάτι που θεωρήθηκε υψηλός στόχος καθώς οι άλλες τέσσερις διαγωνιζόμενες ήταν από μεγαλύτερες πόλεις.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε διαγωνιζόμενη έκανε ένα πάρτι για την προώθηση της υποψηφιότητας της. Της Coronel ορίστηκε για τις 6 Ιανουαρίου 2007, ημέρα των Θεοφανείων. Στις 11 το πρωί , περίπου 400 άνδρες με 200 μοτοσικλέτες έφτασαν στο Κανέλας με μαύρες στολές και εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη, κρατώντας αυτόματα όπλα και πιστόλια. Ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στο τοπικό αεροδρόμιο με μια μπάντα ονόματι Los Canelos. Έξι ακόμα αεροπλάνα κατέφθασαν αργότερα και ο El Chapo ξεπήδησε από ένα, με μαύρα δερμάτινα παπούτσια. Φορούσε ένα καπέλο του μπέιζμπολ, ένα μπουφάν και τζιν, με ένα πιστόλι «κολλημένο» στην ζώνη της μέσης του. Είχε, επίσης, και ένα αυτόματο όπλο, όπως και οι τρεις άνδρες που τον συνόδευαν.

Το πάρτι ξεκίνησε στην πλατεία της πόλης και η Coronel ανακοίνωσε ότι αυτή και ο 54χρονος El Chapo θα αρραβωνιάζονταν στις 3 Ιουλίου, στα 18α γενέθλιά της. Οι σωματοφύλακες φρόντισαν να κάνουν χώρο για να χορέψει το ζευγάρι, ενώ η μπάντα άρχισε να παίζει το «Crossing Mountains and Streams», το τραγούδι με το οποίο ο El Chapo της έκανε πρόταση.

Το επόμενο πρωί, ο El Chapo έφυγε. Κανείς δεν ήταν πιο έκπληκτος για το πολυδάπανο πάρτι, από τον νούμερο 2 στο καρτέλ, Ismael Zambada Γκαρσία, ο οποίος ήξερε ότι ο El Chapo ήταν πάντα χαμηλών τόνων. Ένα απόσπασμα του μεξικανικού στρατού έφθασε το επόμενο πρωί και έμεινε μέχρι στις 21 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν στεφθεί η νέα βασίλισσα. Κανείς δεν έμεινε έκπληκτος από το γεγονός ότι το κάποτε αουτσάιντερ ήταν η νικήτρια. Στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα της στέψης, ο El Chapo κατέφτασε με τρεις μπάντες. Όλες έπαιζαν το «Running across Mountains and Streams» όταν ο διευθυντής του καρναβαλιού έβαζε το στέμμα στο κεφάλι της Coronel.

Στις 2 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει το ζευγάρι, ο El Chapo έγινε ο τελευταίος τοπικός γκάνγκστερ που παντρευόταν μια βασίλισσα ομορφιάς. Η τελετή ήταν περισσότερο σύμφωνη με το σύνηθες, χαμηλών τόνων ύφος του, με λίγους καλεσμένους και τους φρουρούς να προσέχουν την όλη για ασφάλεια και όχι για επίδειξη. Μια μέρα μετά το γάμο, ο μεξικανικός στρατός όρμησε στην πόλη. Το ζευγάρι είχε ήδη αναχωρήσει για το γαμήλιο ταξίδι του, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Κολομβία ή σε κάποια κοντινά βουνά ή και κάπου εντελώς αλλού.

Μισό αιώνα μετά από τη στιγμή που το αφεντικό της μαφίας του Σικάγο Sam Giancana αποφάσισε ότι η Μις Σιναλόα του 1958 δεν ήταν αρκετά καλή για τον ανιψιό του, ο El Chapo μπορούσε να απολαύσει τη χλιδή με τη βασίλισσα ομορφιάς του, γνωρίζοντας ότι έλεγχε σχεδόν όλες τις πωλήσεις ναρκωτικών σε αυτή την μακρινή αμερικανική πόλη και είχε κηρυχθεί νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος. «Είναι σαφώς πιο επικίνδυνος από τον Αλ Καπόνε στο φόρτε του» δήλωσε η Επιτροπή Εγκλήματος του Σικάγο.
Το καλοκαίρι του 2012, η σύζυγος του εμπόρου ναρκωτικών που το Forbes αποκαλούσε δισεκατομμυριούχο και έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη γη, ταξίδεψε στην πόλη του Λάνκαστερ βόρεια του Λος Άντζελες. Η Coronel γέννησε τα δίδυμα κορίτσια στις 15 Αυγούστου στο Antelope Valley Hospital, κι έγιναν και οι δύο αυτόματα Αμερικανοί πολίτες. Ο χώρος στα πιστοποιητικά γέννησης για το όνομα του πατέρα έμεινε κενός. Εξάλλου, η χώρα γέννησης των διδύμων προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψη του πατέρα τους.

Ο El Chapo είχε διατηρήσει τουλάχιστον έμμεση επαφή με τα δύο προηγούμενα συζύγους του και οι υποκλοπές σε μία από αυτές λέγεται ότι βοήθησε τους αμερικανούς πράκτορες να εντοπίσουν έναν από τους μπράβους του. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε ένα κρησφύγετό του, κάτι που τον έκανε να φοβάται ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές. Κατέληξε να ζει εξαιρετικά ταπεινά στο διαμέρισμα ενός τετάρτου ορόφου στο Μαζατλάν, όπου συνελήφθη .

Είχε στην κατοχή του ένα όπλο, αλλά δεν προσπάθησε να το πιάσει, ίσως επειδή ήταν πολύ έκπληκτος ή ίσως επειδή τα παιδιά ήταν εκεί. Το πρωινό ετοιμαζόταν, καθώς τον περίμενε ένα ελικόπτερο. Τα δίδυμα παρέμειναν στην επιμέλεια της μητέρας τους, μιας βασίλισσας ομορφιάς αμφίβολης νομιμότητας, μέρος μιας μακράς παράδοσης από καλλονές που κατέληξαν με τέρατα που δεν είναι βγαλμένα από παιδικά παραμύθια.

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
συλληψεις, στρατος, emma, ανιψιός, ana, victoria, tatiana, disneyland, felix, εμφάνιση, προσφορες, καρναβαλι, αντ, jesus, ταξι, τζιν, νέα, running, χλιδή, καλοκαιρι, καρναβαλι 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, Ημέρα της μητέρας, ημερομήνια, μπουφαν, μια ημερα, αντ, αυτοκινητο, γυναικα, λουλουδια, ομορφια, αεροπλανο, αεροδρομιο, ανιψιός, βουνα, βορεια, γεγονος, γινει, γονεις, δερματινα, διδυμα, δηλωση, ευλογια, εγινε, ειπαν, ειπε, ενθουσιασμος, εμφάνιση, εξι, ετων, εφυγε, ζωνη, ιδια, ιδιο, η τελετη, υφος, θεος, μαφια, μεξικο, μοιρα, τζιν, παντα, κοιλια, οικογενεια, ομορφη, ονομα, ουσιαστικα, παραμυθια, παιδικα, παιδια, παπουτσια, πιστολια, πρωινο, πρωι, πτυχιο, πωλησεις, σιγουρα, σιγουρος, συζυγο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συλληψη, σικελια, σικαγο, σωμα, σπιτι, σπιτια, τιχουανα, τρια, τιτλος, φυλακη, φεστιβαλ, φορα, χλιδή, αφεντικο, αγορι, ana, απλυτα, ασφαλεια, disneyland, emma, felix, χωρα, jesus, μεξικανικο, μπροστα, ταξιδι, tatiana, victoria, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα