Οι προκλήσεις για τη Μέρκελ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Μέχρι τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν ήταν σίγουρες πως είχαν συλλάβει τον σωστό άνθρωπο για την επίθεση στο φορτηγό του Βερολίνου, ένα πράγμα ήταν ήδη σαφές: ένα σημείο καμπής είχε φτάσει για την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μια ώρα μετά την έξαλλη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά που σκότωσε 12 ανθρώπους, ένας κορυφαίος εθνικιστής πολιτικός αποκαλούσε τα θύματα "νεκρούς της Μέρκελ". Μέχρι το πρωί της Τρίτης, ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ, ο πιο σημαντικός συντηρητικός

σύμμαχος της Μέρκελ, είπε ότι ήταν καιρός να επανεξετάσουν την μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου, διότι "το οφείλουμε στα θύματα". Και το μεσημέρι, η ίδια η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι αναγνώρισε τον πολιτικό αντίκτυπο της επίθεσης, δεδομένων των πρώτων ενδείξεων ότι ο ένας αιτών άσυλο μπορεί να ήταν πίσω από το "κατάπτυστο" γεγονός.

Ώρες μετά την ομιλία της Μέρκελ, η αστυνομία δημοσιοποίησε ότι άφησε ελεύθερο έναν ύποπτο, έναν πακιστανικό άνδρα ο οποίος εισήλθε στη Γερμανία ως πρόσφυγας την παραμονή της περασμένης Πρωτοχρονιάς, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Αλλά η ταχύτητα με την οποία η συζήτηση κινήθηκε προς την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ μετά την επίθεση έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ίδια, παρά το 57% ποσοστό έγκρισης εννέα μήνες πριν τις εκλογές στις οποίες είναι ξανά υποψήφια. "Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν γίνει πολύ πιο ευέλικτοι από ό,τι ήταν στο παρελθόν στη συμπεριφορά ψήφου τους" σχολιάζει ο Οσκαρ Νιντερμάγερ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. "Ως αποτέλεσμα, τέτοια προκλητικά γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές".

Η πολωμένη αντίδραση της Γερμανίας στο χειρισμό της προσφυγικής κρίσης από τη Μέρκελ έχει ωθήσει την πολιτική της χώρας στην πιο αβέβαιη περίοδο των τελευταίων ετών. Με το κεντροδεξιό κόμμα της να χάνει ψήφους στις πρόσφατες τοπικές εκλογές από το τυχάρπαστο εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, η Μέρκελ έχει σκληρύνει την αρχικά φιλελεύθερη πολιτική για τους πρόσφυγες κατά τους τελευταίους μήνες. Έχει υποσχεθεί να επιταχύνει την απέλαση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και να εμποδίσει μια νέα εισροή. Αλλά ενώ η στροφή αυτή τη βοήθησε να αυξήσει τα ποσοστά της τον τελευταίο καιρό, έχει αποτύχει να εξευμενίσει τους επικριτές της.

"Ήμασταν αφελείς», δήλωσε ο Κρίστιαν Χάγκλερ, κάτοικος Βερολίνου που έκανε μια βόλτα στην πλατεία Gendarmenmarkt της πόλης, την Τρίτη, κατηγορώντας την άρνηση της Μέρκελ να κλείσει τα σύνορα για την επίθεση της Δευτέρας. "Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Όσοι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται, τόσο περισσότερο η γερμανική κοινωνία θα δέχεται πιέσεις".

Στον απόηχο μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας τον Ιούλιο στο Άνσμπαχ που άφησε 15 τραυματίες, η Μέρκελ δεν αντιμετώπισε τον Τύπο αμέσως. Ούτε και μετά από τις πολλές σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτή τη φορά, βρέθηκε μπροστά στις κάμερες μέσα σε λίγες ώρες μετά το περιστατικό και επισκέφθηκε τον χώρο της επίθεσης η ίδια. Απάντησε άμεσα στις αναφορές ότι ένας μετανάστης μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση -ένα ασυνήθιστο βήμα για μια καγκελάριο που αντιστέκεται συνήθως, σχολιάζοντας τα γεγονότα μόνο όταν έχει μελετήσει όλα τα γεγονότα.

"Ξέρω ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους μας, αν επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που διέπραξε την πράξη αυτή ζήτησε προστασία και άσυλο στη Γερμανία" δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους την Τρίτη, από την Καγκελαρία στο Βερολίνο. Μέχρι τότε, ο Ζεεχόφερ - πρόεδρος της Βαυαρικής συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και εταίρος της Μέρκελ- είχε ήδη χρησιμοποιήσει την επίθεση για να αμφισβητήσει την πολιτική για τους πρόσφυγες της καγκελαρίου. "Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα, τους ανθρώπους που πλήττονται, και ολόκληρο το λαό να αναθεωρήσουμε και να αναπροσαρμόσουμε ολόκληρη την μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας μας", δήλωσε ο Ζεεχόφερ στο Μόναχο.

Τα σκληρά λόγια του Ζεεχόφερ σήμαναν ότι ήταν έτοιμος να αναλάβει τον αγώνα με την Μέρκελ, ακόμη και εν όψει ενός έτους εκλογών, στο οποίο τα δύο κόμματά τους αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως κάνουν συνήθως στις εθνικές εκλογές. Οι δημόσιες διενέξεις μεταξύ της Μέρκελ και του Ζεεχόφερ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας πιο περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής, συνέβαλαν στις προκλήσεις της καγκελαρίου στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν συνεργάτες της Μέρκελ.

Ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, ο Μάρκους Πρέτσελ, κατηγόρησε την Μέρκελ για τους θανάτους της Δευτέρας, αλλά ο ηγέτη του κόμματος στο Βερολίνο έλαβε μια πιο μετριοπαθή στάση την Τρίτη. "Η πόλη μας είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση πολιτικών αιτημάτων" είπε ο Γκέοργκ Παζντέρσκι, ο οποίος ηγείται του κόμματος στο κρατικό νομοθετικό σώμα του Βερολίνου. Αλλά, πρόσθεσε, "μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να σκεφτούμε έντονα για το πώς να αποτρέψουμε μια τέτοια επίθεση στη Γερμανία από το να επαναληφθεί".

Εδώ και μήνες, οι πολιτικοί στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι, ενώ η Μέρκελ ευνοείται για να κερδίσει την επανεκλογή της για μια τέταρτη θητεία το επόμενο έτος, μια τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία θα μπορούσε να κερδίσει εις βάρος των συντηρητικών της Μέρκελ και να αφήσει ένα άνοιγμα για να πάρει τον έλεγχο ο συνασπισμός της αριστεράς. "Αυτό θα μπορούσε να είναι το σενάριο που πολλοί φοβούνταν" είπε ο Νιντερμάγερ.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα