Ιερώνυμος: Το καράβι βουλιάζει κι άμα βουλιάξει δεν θα γλιτώσει κανείς

«Το καράβι βουλιάζει κι άμα βουλιάξει δεν θα γλιτώσει κανείς. Ούτε ο καπετάνιος ούτε ο μούτσος».

Το ηχηρό αυτό μήνυμα έστειλε χθες, και μάλιστα από τη Βουλή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλώντας ταυτόχρονα τους πολιτικούς να αποβάλουν «παιδικές αρρώστιες και ιδεοληψίες».

Μιλώντας στην εκδήλωση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ο κ. Ιερώνυμος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας. «Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» είπε, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως «κανείς δυνάστης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί

την Εκκλησία».

Σε άλλο σημείο άφησε αιχμές εναντίον όλων όσοι «κάνουν πολιτική εις βάρος της Εκκλησίας» και αναφέρθηκε στο λεγόμενο διαχωρισμό της από το κράτος που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, επιδιώκεται από κάποιους με κάθε τρόπο.

«Οταν ακούω χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας στο βάθος έχω λογισμούς. Εξωτερικά δεν με απασχολεί καθώς είμαστε εθισμένοι σε λόγια και συζητήσεις και ξέρω ότι θα αργήσει πολύ να έρθει η ώρα που θέματα που απασχολούν τόπο και Εκκλησία θα συζητηθούν σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Και επανέλαβε την πάγια θέση του: «Οποιος θέλει τότε φεύγει μόνος του. Αν θέλεις πάρε τα πραγματάκια σου και πήγαινε στο καλό. Εμείς δεν διώχνουμε και δεν διαγράφουμε κανέναν». Οσον αφορά στα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας, τα χαρακτήρισε «παραμύθι» λέγοντας με νόημα: «Εδώ δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τους ναούς». Πάντως επεσήμανε ότι «η περιουσία είναι μικρή αλλά τεράστιας αξίας…», εννοώντας την πνευματική της διάσταση.

Εντονος διάλογος υπήρξε μεταξύ του κ. Ιερώνυμου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία όταν του ζήτησε να πάρει θέση για τις «φωνές μίσους» από ορισμένους ιεράρχες.

«Η Εκκλησία είναι δημοκρατικός χώρος. Κάθε ένας πρέπει να έχει τις απόψεις του και να τις λέει…», σχολίασε ο κ. Ιερώνυμος. Η κ. Καββαδία αντέδρασε: «Ακόμα και αν οι φωνές είναι μίσους;», τον ρώτησε.

«Νομίζετε ότι δεν εκπροσωπούν αυτοί ανθρώπους;», ανταπάντησε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Τι σχέση έχουν τα κηρύγματα μίσους με το χριστιανικό μήνυμα αγάπης;», συμπλήρωσε η βουλευτής.

«Θα του πω ότι είναι λάθος γραμμή αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι», εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα