Οι πάγοι θα καταπιούν τη μισή Ευρώπη, μαζί και την Θεσσαλονίκη

Ευρώπη

Τι θα συμβεί αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει 216 πόδια; Το εφιαλτικό αυτό ερώτημα θέτει το National Geographic στο νέο του τεύχος. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα θα πληγεί ιδιαίτερα, με την Θεσσαλονίκη και πολλά νησιά να αποτελούν παρελθόν! Ο διαδραστικός χάρτης του περιοδικού που έφτιαξαν περιβαλλοντολόγοι

δείχνει τον κόσμο όπως είναι τώρα. Με τη μόνη διαφορά ότι όλοι οι πάγοι της Γης έχουν λιώσει και έχουν ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 216 πόδια (65.8368 μέτρα), δημιουργώντας νέες ακτές και χερσονήσους.

Όπως φαίνεται, η Ευρώπη πλήττεται ιδιαίτερα. «Το Λονδίνο; μία ανάμνηση. Η Βενετία; ανακτάται από την Αδριατική. Σε χιλιάδες χρόνια από τώρα, σε αυτό το καταστροφικό σενάριο, η Ολλανδία θα έχει παραδοθεί στη θάλασσα και σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας θα έχει επίσης χαθεί» είναι τα σχόλια για την Ευρώπη! «Στο μεταξύ, τα εξαπλούμενα νερά της Μεσογείου θα έχουν ‘καταπιεί’ τη Μαύρη και την Κασπία θάλασσα», σημειώνει ο συντάκτης.

Ορισμένοι επιστήμονες διατείνονται πως το λιώσιμο των πάγων θα διαρκέσει περισσότερο από 5.000 χρόνια, με δεδομένο πως υπάρχουν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κυβικά εκατοστά χιλιόμετρα πάγου στη Γη. Το λιώσιμο των πάγων δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Ελλάδα καθώς τα περισσότερα μικρά νησιά θα ανήκουν στο παρελθόν, ενώ καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη δυτική Πελοπόννησο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα γενικότερα αλλά και πολλές άλλες περιοχές. Βλέποντας προσεκτικά τη χώρα μας στον χάρτη παρατηρεί κανείς ότι όλα τα παράλια χάνονται και η θάλασσα γύρω-γύρω από την Ελλάδα εισχωρεί στην ηπειρωτική χώρα, κάνοντας παρελθόν ολόκληρες περιοχές.

nationalgeographic.com

Βόρεια Αμερική

Νότια Αμερική

Αφρική

Ασία

Αυστραλία

Ανταρκτική

Keywords
Τυχαία Θέματα