Οι οικογένειες της μοιραίας πτήσης MH17 μηνύουν τον Πούτιν

Μία δικηγορική εταιρεία από την Αυστραλία φέρεται να έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Ρωσίας και του προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines. Το αεροπλάνο συνετρίβη στην Ουκρανία πάνω από έδαφος των φιλορώσων ανταρτών στις 17 Ιουλίου του 2014, σκοτώνοντας και τους 298 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 28 Αυστραλοί.

Το αεροσκάφος, το οποίο ήταν καθ' οδόν

από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, καταρρίφθηκε από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρος, σύμφωνα με την έκθεση του Ολλανδικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια, στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι μάχες μαίνονταν στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη και πολλοί δυτικοί εμπειρογνώμονες και κυβερνήσεις κατηγόρησαν τους αντάρτες.

Το Fairfax Media και το ABC ανέφεραν ότι η αγωγή κατατέθηκε στις 9 Μαΐου και κατονομάζει τη Ρωσική Ομοσπονδία και τον Πούτιν ως υπεύθυνους, ενώ ζητά αποζημίωση 10 εκατ. δολ. ανά επιβάτη. Η νομική εταιρεία του Σίδνεϊ LHD εκπροσωπεί πέντε οικογένειες της Αυστραλίας. Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας δεν είχε τη δικαιοδοσία να κατηγορήσει κάποιον. "Μέχρι στιγμής δεν έχουμε [τέτοιες πληροφορίες]", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα αιτήματα αποζημίωσης.

Ο Κάτοικος του Σίδνεϊ Τιμ Λάσετ, του οποίου η μητέρα Γκάμπριελ σκοτώθηκε, οι γονείς μία επιστήμονα από το Περθ ονόματι Φατιμά Ντιζίσνκι και η χήρα του Νεοζηλανδού Ρόμπερτ Έιλι είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν την τεράστια αποζημίωση. Ο αμερικανός δικηγόρος Τζέρι Σκίνερ, ο οποίος ειδικεύεται σε τέτοια θέματα και κέρδισε αποζημίωση από τη Λιβύη για τα θύματα της καταστροφής του Λόκερμπι το 1988, είναι επικεφαλής της αγωγής των 3500 σελίδων.

Τα έγγραφα ισχυρίζονται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε να κρύψει τη συμμετοχή της στη συντριβή, απέτυχε να διεξάγει εσωτερικές έρευνες και ότι χάκαρε την ερευνητική ιστοσελίδα του Ολλανδικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης στο Σίδνεϊ την Τρίτη για τον θάνατο έξι θυμάτων από τη Νέα Νότια Ουαλία, ο Λάσερ αποκάλυψε ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να κρατήσει το σπίτι της οικογένειας του μετά το θάνατο της μητέρας του. Η ανάκριση στηρίχθηκε στη διαπίστωση του Ολλανδικού Συμβουλίου Ασφάλειας, ότι η MH17 δέχθηκε επίθεση από τον ουρανό, από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρος πάνω από την Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014, από αγνώστους.

Η Μαλαισία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, το Βέλγιο και η Ουκρανία ερευνούν εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών σε διεθνή και εθνικά δικαστήρια, καθώς η Ρωσία άσκησε βέτο σε μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2015 για να σχηματισθεί ένα δικαστήριο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα