Συμπεράσματα από την τραγωδία της EgyptAir

Τα αεροπορικά δυστυχήματα πάντα ξυπνούν μερικές βαθιές ανθρώπινες ανησυχίες. Αλλά η κατάρριψη της πτήσης 804 της EgyptAir την Πέμπτη - το αεροπλάνο συνετρίβη καθ' οδόν από το Παρίσι στο Κάιρο, σκοτώνοντας 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά - μπορεί να είναι πιο αποθαρρυντική από τις περισσότερες.

Το αεροπλάνο ήταν σχετικά καινούργιο και δεν είχε τεχνικά προβλήματα, τουλάχιστον απ' όσο γνωρίζουμε. Πετούσε σε ύψος πλεύσης, με ήπιο μεσογειακό καιρό. Και οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι και δεν ανέφεραν ότι κάτι δεν πάει καλά. Στο τέλος, το αεροπλάνο έκανε δύο απότομες

στροφές πριν από μια γρήγορη, φοβερό κάθοδο.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν την ζοφερή πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης, και πιο συγκεκριμένα μιας βόμβας. Είναι πάντα φρόνιμο να περιμένουμε τις αποδείξεις και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αξίζει να επισημάνουμε τρία σημαντικά σημεία.

Το ένα είναι ότι το προσωπικό των αεροδρομίων αποτελεί όλο και περισσότερο ένα αδύναμο σημείο στον παγκόσμιο κλοιό ασφαλείας. Το προσωπικό του αεροδρομίου πιθανόν να βοήθησε ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους να καταρρίψει μια πτήση πάνω από την Αίγυπτο τον Οκτώβριο. Δύο εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Μογκαντίσου βοήθησαν να περάσει στο αεροπλάνο ένας φορητός υπολογιστής-βόμβα τον Φεβρουάριο. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανησυχούν εδώ και χρόνια για την ριζοσπαστικοποίηση του προσωπικού στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, απ' όπου ξεκίνησε η Πτήση 804. Η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών θα απαιτήσει καλύτερους ελέγχους του ιστορικού, πιο εντατική παρακολούθηση και μία φοβερή επαγρύπνηση. Δεν θα είναι εύκολο.

Δεύτερον, πάρα πολλά αεροδρόμια εξακολουθούν να στερούνται την προηγμένη τεχνολογία ασφάλειας και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι τρομοκράτες έχουν βελτιωθεί στην κατασκευή εκρηκτικών. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα περάσουν λαθραία σε αεροπλάνα, όταν τα αεροδρόμια χρησιμοποιούν προηγμένο εξοπλισμό για ανίχνευση βομβών και μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στην ασφάλεια. Οι κυβερνήσεις του πλούσιου κόσμου θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια σε χώρες που έχουν κάνει μια προσπάθεια στον τομέα αυτό, και να καταστήσουν σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσες δεν συμβάλουν.

Ένα τελευταίο σημείο - όχι λιγότερο κρίσιμο για να είναι αντιφατικό- είναι να θυμόμαστε να διατηρούμε την ηρεμία μας. Παρόλα τα τρομακτικά πρωτοσέλιδα, το περασμένο έτος ήταν το ασφαλέστερο που έχει καταγραφεί για τα αεροπορικά ταξίδια. Μεγάλο μέρος των τρομοκρατών στις αερομεταφορές επιδιώκει να ανατροφοδοτήσει τον παράλογο φόβο στο επιβατικό κοινό και να προκαλέσει τις κυβερνήσεις σε υπερβολικά δαπανηρές αντιδράσεις.

Η άρνησή μας να συναινέσουμε σε αυτόν τον σκοτεινό κύκλο είναι, τελικά, η καλύτερη αποκήρυξη των τρομοκρατών. Και η εγκατάσταση καλύτερων αμυντικών συστημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι τα δικά τους φοβερά συστήματα δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα