Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο Ρώσους κατασκόπους και δύο χάκερ

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον δύο αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και δύο χάκερς, για μια μαζική παραβίαση των δεδομένων του Yahoo που επηρεάζει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο λογαριασμούς χρηστών. Το κατηγορητήριο, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

την Τετάρτη, αναφέρει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις στόχευαν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρώσων δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης σε γειτονικές χώρες και πολλά μελών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως "αξιωματούχους ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και προσωπικό του Λευκού Οίκου".

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για την εθνική ασφάλεια, Μέρι Μακ Κορντ δήλωσε: "Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει σε άτομα, ομάδες, κράτη, ή ένα συνδυασμό όλων να θέσουν σε κίνδυνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών μας, τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών μας ή την ασφάλεια της χώρας μας". Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ρώσους χάκερ και οι χάκερ που χρηματοδοτούσε η κινεζική και η ιρανική κυβέρνηση, αλλά οι νέες κατηγορίες σηματοδοτούν την πρώτη ποινική υπόθεση για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο που ασκείται κατά ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων. Έρχεται εν μέσω έντονης πολιτικής διαμάχης για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των δεδομένων της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Η Μακ Κορντ αρνήθηκε να σχολιάσει το αν υπήρχε σχέση μεταξύ της κυβερνοεπίθεσης στη Yahoo hack και των ισχυρισμών για τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ. Αλλά το κατηγορητήριο παρέχει την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προβούν σε αντίποινα εναντίον χάκερ που έχουν σχέσεις με εγκληματικά δίκτυα του εξωτερικού.

Οι δύο ρώσοι πράκτορες είναι ο Ντμίτρι Ντοκουτσάεβ και Ιγκόρ Σουστσιν, οι οποίοι εργάζονται στην FSB, την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών που διαδέχθηκε την KGB. Ο

Ντοκουτσάεβ είναι αξιωματικός της FSB στο Κέντρο για την Ασφάλεια Πληροφοριών, γνωστό και ως "Κέντρο 18", το οποίο υποτίθεται ότι ερευνά τις κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με την Washington Post, που ανέφερε πρώτη την είδηση, άρχισε να εργάζεται για τον οργανισμό για να αποφύγει τη δίωξη για απάτη με πιστωτικές κάρτες. Ο Ντοκουτσάεβ

ήταν ένας από τους δύο πράκτορες της FSB που συνελήφθησαν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, και κατηγορήθηκε για προδοσία για υποτιθέμενη συνεργασία με τη CIA.

Οι δύο άλλοι χάκερς είναι οι Αλεξέι Μπελάν και ο Καρίμ Μπαράτοφ, Καναδός πολίτης, ο οποίος συνελήφθη στο Τορόντο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι ρωσικές αρχές προστατεύουν τον Μπελάν για να μην εκδοθεί.

Η Μακ Κορντ αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων στο Yahoo και στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των εκλογών. Όπως δήλωσε, η επίθεση είχε ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών "σαφώς ορισμένες από τις οποίες έχουν αξία για τις μυστικές υπηρεσίες". Αλλά πρόσθεσε ότι "οι εγκληματίες χάκερ τις χρησιμοποιούν για να πλουτίσουν". Η επίθεση στο Yahoo πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά το Δεκέμβριο η εταιρεία ανακάλυψε την έκταση της εισβολής η οποία περιγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις χάκινγκ στην ιστορία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα