«Οχυρώνονται» οι βαλκανικές τράπεζες εξαιτίας της Ελλάδας

Σε καραντίνα βρίσκονται οι τράπεζες της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, ώστε ακόμα και αν οι μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα καταρρεύσουν, οι θυγατρικές να διασωθούν. Αυτό όμως που δεν μπορούν να ελέγξουν είναι η αντίδραση των πελατών τους, αφού σε περίπτωση που δουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα

ξεφεύγει από τον έλεγχο τότε όλοι πανικόβλητοι θα τρέξουν να πάρουν τις καταθέσεις τους και έτσι τα αποτελέσματα θα είναι απρόβλεπτα.

«Δεν είναι καλό όταν υπάρχει μια φωτιά στο σπίτι του διπλανού σου», ανέφερε στο Reuters ο Levon Hampartzoumian, πρόεδρος του συνδέσμου των τραπεζών στη Βουλγαρία, υπογραμμίζοντας παρόλα αυτά ότι δεν βλέπει καμία άμεση απειλή από την Ελλάδα. Οι βαλκανικές χώρες μπορεί να έχουν μικρές οικονομίες, αλλά ιστορικά παρουσιάζουν οικονομική αστάθεια. Είναι πιθανόν λοιπόν, μια πιθανή διάχυση της κρίσης από την Ελλάδα να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτές.

Το 1/5 των τραπεζών στη Βουλγαρία και στα Σκόπια είναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ ελαφρώς μικρότερο είναι το ποσοστό στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Αλβανία. Στη Βουλγαρία, οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε ελληνικούς τίτλους και λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα κεντρικά των Αθηνών, ανέφερε τον Μάιο ο Εμίλ Ανγκέλοφ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Βουλγαρίας. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλένελιεφ, τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία έχουν ξεχωριστές δομές.

Ένας αξιωματούχος στα Σκόπια αναφέρει πως πλέον πολλές κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν στενά τις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων και τους ζητούν να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για όλες τις συναλλαγές που κάνουν με τις μητρικές τράπεζες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ασυνήθιστη κίνηση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Λουμπομιρ Μίτοφ, είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για πιθανή μετάδοση της κρίσης -αυτό όμως που δεν μπορούν να προβλέψουν είναι η συμπεριφορά των καταθετών.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα