Ο Τσίπρας υποχώρησε και περιμένει στη γωνία Ζωή, Λαφαζάνη, Καμμένο

15:56 23/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη μεγάλη απόφαση να συμβιβαστεί με τους δανειστές, αντιλαμβανόμενος ότι ο χρόνος εξαντλήθηκε και η χώρα θα χρεοκοπήσει την 1η Ιουλίου -βάρος που δεν άντεχαν οι ώμοι του, σε καμιά περίπτωση.

Η τελική του υποχώρηση, που άνοιξε τον δρόμο για τη συμφωνία, ήταν η αύξηση των μέτρων κατά 700 εκατομμύρια ευρώ για φέτος. Έτσι, το δικό του «πακέτο» ανεβαίνει στα 2,7 δις για το 2015 και 7,9 δισ έως το τέλος

του 2016.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι δανειστές απαιτούσαν από την κυβέρνηση Σαμαρά μέτρα 2,2 δισ για φέτος και η ελληνική αντιπρόταση που δεν δέχθηκαν -μέσω του email Χαρδούβελη- ήταν μόνο 980 εκατομμύρια. Συνολικά, λοιπόν, θα πληρώσουμε έως το τον Δεκέμβριο 500 εκατομμύρια παραπάνω σε μέτρα.

Ο πρωθυπουργός το δέχθηκε, όπως δέχθηκε να παραβιάσει και την «κατακόκκινη» γραμμή, που είχε θέσει, για οριστική διευθέτηση του δημόσιου χρέους. Το έκανε γνωρίζοντας ότι θα έχει προβλήματα με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη -και όχι μόνο. Αντελήφθη, όμως, ότι οι δυσμενέστατοι συσχετισμοί δεν του επέτρεπαν να επιμείνει.

Και πώς αλλιώς, όταν η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «λεπτομέρεια» το ζήτημα αυτό, ενώ και ο Φρανσουά Ολάντ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συζητηθεί μόνο αφού ψηφιστούν τα μέτρα και οι εφαρμοστικοί νόμοι από την ελληνική Βουλή;

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να κερδίσει τίποτα περισσότερο. Άλλωστε, η μεγάλη υποχώρηση των δανειστών είχε ήδη γίνει με την αποδοχή της μείωσης των πλεονασμάτων από 3% σε 1% για φέτος και 2% για του χρόνου αντί για 4,5%. Στις…καθυστερήσεις το μόνο που κατάφερε ήταν να ρίξει στην πλάτη των επιχειρήσεων το μεγάλο κόστος και να να μη μειώσει τις συντάξεις, παρά μόνο εμμέσως με την αύξηση των εισφορών.

Πιστεύει ότι η τελική συμφωνία, εφόσον δεν υπάρξουν κακά νέα από την τρόικα την τελευταία στιγμή, είναι πολιτικά υπερασπίσιμη και αποτελεί ευκαιρία ξεκαθαρίσματος του τοπίου και μέσα στον Σύριζα. Προτίμησε, δηλαδή, αντί να τα σπάσει με τους δανειστές και να πάει σε εκλογές με τη χώρα χρεοκοπημένη, να προχωρήσει σε επώδυνο συμβιβασμό μεταφέροντας στους βουλευτές του Σύριζα -και στους ΑΝΕΛ- το βάρος της ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης στη Βουλή.

Αν υπάρξουν τρανταχτές διαφοροποιήσεις στη Βουλή -από την ομάδα Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλους- ή αν ο Πάνος Καμμένος καταψηφίσει τη συμφωνία, λόγω ΦΠΑ στα νησιά, τότε θα προσφύγει αμέσως σε εκλογές, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία. Με το όπλο της «λίστας» στα χέρια θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση μέσα στον Σύριζα, πετώντας έξω όλους τους «ενοχλητικούς».
Όσο για την αντιπολίτευση, φαίνεται να εκτιμά ότι θα έχει ουσιαστικά αφοπλιστεί.

Πολιτικά, έτσι έχουν τα πράγματα. Οικονομικά και κοινωνικά, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί κι άλλο με την άνοδο της φορολογίας στις επιχειρήσεις και την έκτακτη εισφορά στις υψηλά κερδοφόρες…

Keywords
Τυχαία Θέματα