«Όχι» Σόιμπλε στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών

Διάσταση απόψεων για μία ακόμα φορά σημειώθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με τα σχέδια της Ένωσης για έναν νέο οργανισμό διαχείρισης των προβληματικών τραπεζών, με το Βερολίνο να υποστηρίζει ότι είναι υπερβολική η συγκέντρωση ελέγχου στις Βρυξέλλες. Το σώμα θα αποτελούσε μέρος μιας ένωσης τραπεζών

που σχεδιάστηκε για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και τη λήξη της προηγούμενης χαοτικής διαχείρισης στις καταρρεύσεις τραπεζών ανά τον κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, δήλωσε σε επιστολή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συγκεντρώσει πάρα πολλή εξουσία. Ο Σόιμπλε έγραψε σε επιστολή του προς τον Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, ότι η πρόταση της Επιτροπής να λάβει την τελική απόφαση για την εξυγίανση των τραπεζών δεν συμβαδίζει με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πρόταση που δημοσίευσε η Επιτροπή προβλέπει δυστυχώς πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε σχέση με τα όρια της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας», αναφέρει η επιστολή. «Η πρόταση δεν ταιριάζει με τις τρέχουσες νομικές, πολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες και θα δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους», έγραψε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή δεν υποστηρίζεται από τις συνθήκες της ΕΕ. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόταση, λέγοντας ότι θα ήταν ένας πυλώνας της νέας τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης. «Τώρα πρέπει να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες του μηχανισμού για την επίλυση των τραπεζικών κρίσεων εντός της ευρωζώνης, οι οποίες απαιτούν την ικανότητα άμεσης ανταπόκρισης» δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Την Τετάρτη, η Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια για μια υπηρεσία που θα βοηθά στη διάσωση ή στο κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών, στην οποία θα έχει την τελική απόφαση. Αυτός θα είναι ο δεύτερος από τους τρεις πυλώνες της «τραπεζικής ένωσης».
Ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, η στήριξη της Γερμανίας είναι ζωτικής σημασίας ώστε η πρόταση να γίνει νόμος. Αλλά οι διαφαινόμενες ομοσπονδιακές εκλογές καθιστούν απίθανο για την κυβέρνηση να υπογράψει οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσθέτει στα προβλήματα της ευρωζώνης.

Πηγές κοντά στο Βερολίνο λένε ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τους άλλους ώστε να καταρρίψει την πρόταση της Επιτροπής, εάν είναι απαραίτητο.

Καλύτερα προς το παρόν

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Μπαρνιέ είπε ότι το σχέδιό του ήταν το μόνο που θα μπορούσε να θεσπιστεί γρήγορα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, χωρίς μία αλλαγή της συνθήκης, η οποία θα μπορούσε να πάρει χρόνια. «Η δική μου ευθύνη είναι να βρούμε λύσεις τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εγγυήσεις στο σχέδιο έτσι ώστε καμία χώρα να μην είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να σώσει μια τράπεζα. «Δεν ήταν επιθυμία της Επιτροπής να έχει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό», είπε. Υπήρχε χώρος για διαπραγμάτευση και ορισμένοι τύποι τραπεζών, όπως οι περιφερειακοί δανειστές, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι μεγάλοι διασυνοριακοί αντίπαλοι, πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Μόλις η τραπεζική ένωση γίνει πλήρως λειτουργική, ελπίζουν ότι θα τελειώσει η άτακτη διαχείριση των διασυνοριακών καταρρεύσεων τραπεζών, ενώ θα πληρώνουν όσοι πάρουν το ρίσκο και όχι οι φορολογούμενοι. Η αντίθεση της Γερμανίας δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών. Ο Σόιμπλε υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι μια αλλαγή στη Συνθήκη της ΕΕ είναι απαραίτητη προτού η αρμόδια υπηρεσία εφαρμόσει τις εξουσίες της. Επανέλαβε στην επιστολή ότι η Γερμανία ήθελε μια προσέγγιση δύο σταδίων για να φτάσουν εκεί.

Το πρώτο στάδιο θα πρέπει να βασίζεται στις εθνικές αρχές εξυγίανσης με τη λήψη συντονισμένων αποφάσεων, με ένα κεντρικό συμβούλιο που θα «εξασφαλίζει ταχεία, αποτελεσματική και συνεκτική λήψη αποφάσεων», έγραψε ο Σόιμπλε. «Αυτή η προσέγγιση δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την Επιτροπή. Αντίθετα, υποστηρίζω ένα καθοριστικό ρόλο για την Επιτροπή, ώστε να εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ως ελάχιστα πρότυπα και να προστατεύσει τα συμφέροντα των φορολογουμένων» έγραφε η επιστολή.

Η δεύτερη φάση θα απαιτήσει αναθεώρηση της Συνθήκης και μια πιο συγκεντρωτική λύση, έγραψε ο Σόιμπλε. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουν το αποτέλεσμα και ότι η Επιτροπή είχε προτείνει ό,τι ζήτησαν τα κράτη μέλη.

«Αναμένουμε ότι αυτό πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα υπάρξουν συμβιβασμοί. Η Γερμανία θέλει ένα δίκτυο εθνικών αρχών και αυτό δεν προσδίδει κάποια πρόοδο στο τρέχον status quo» είπε ο αξιωματούχος.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα