«Όχι» είπαν οι Ελβετοί στον περιορισμό της μετανάστευσης

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ελβετοί υποστήριξαν στενά ένα σχέδιο για να επαναφέρουν τις ποσοστώσεις μετανάστευσης για τους πολίτες της ΕΕ, θέτοντας σε εφαρμογή, στην πραγματικότητα, έναν αποκλεισμό στην πολιτική ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά επειδή η Ελβετία, ενώ δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχει μια σειρά από οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες ζωτικής σημασίας με τις Βρυξέλλες, οι οποίες εξαρτώνται από την διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας, η ελβετική κυβέρνηση

δεν έχει βρει ακόμη έναν τρόπο για να εφαρμόσει την ψηφοφορία του Φεβρουαρίου.

Κάποιοι επικριτές στην Ελβετική δεξιά έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει τις επιθυμίες των ψηφοφόρων στα σοβαρά και ότι είναι ήπια με τη μετανάστευση. Η νέα πρόταση για τη μετανάστευση πηγαίνει πολύ πιο πέρα. Ονομάζεται «Ecopop» και υποστηρίζει την μείωση της μετανάστευσης στην Ελβετία σε μόλις 0,2% επί του συνολικού πληθυσμού, περιορίζοντας αποτελεσματικά τους νέους μετανάστες σε περίπου 16.000 το χρόνο, ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με το σημερινό που ανέρχεται σε περίπου 80.000. Επιπλέον, η πρόταση ζητά το 10% της υπερπόντιας βοήθειας από τον προϋπολογισμό της Ελβετίας να δαπανηθεί για έργα οικογενειακού προγραμματισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Δεν είναι βιώσιμη»

Η πρόταση είναι το πνευματικό τέκνο του Benno Buehler, υποστηρικτή του 40χρονου κινήματος Ecopop, το οποίο επιδιώκει να συνδέσει την προστασία του περιβάλλοντος με τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού. «Η Ελβετία αυξήθηκε κατά τα τελευταία επτά χρόνια περίπου 50% πιο γρήγορα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, και περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι η ευρωπαϊκή κοινότητα στο σύνολό της», λέει ο Buehler. «Με αυτή την ταχύτητα βρισκόμαστε στο επίπεδο της Ινδίας. Αυτό δεν είναι βιώσιμο». Ο Buehler ισχυρίζεται ότι η πίεση στους πόρους της Ελβετίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σφάλμα της αύξησης του πληθυσμού.

Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει μια πολιτική «ενός παιδιού» ανά ζευγάρι, σε στυλ Κίνας;

Στην Ελβετία όχι, απαντά ο Buehler, επειδή η αύξηση του πληθυσμού δεν οφείλεται στους πολίτες της Ελβετίας με παιδιά, αλλά και στους μετανάστες. Ο ίδιος λέει ότι το σχέδιό του δεν θα προκαλέσει ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, αλλά αντ' αυτού θα επιτρέψει στην Ελβετία να επιλέξει το καλύτερα ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από οπουδήποτε στον κόσμο. Και η παράλληλη πρόταση για να επενδύσει στον οικογενειακό προγραμματισμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι, όπως επιμένει, μια πολιτική που και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν. «Ο ΟΗΕ δήλωσε στην Ατζέντα 21, παράγραφος 531, ότι κάθε χώρα πρέπει να καθορίσει μια πολιτική πληθυσμού που είναι σύμφωνη με τους στόχους της αειφορίας», εξηγεί. «Για την Ελβετία η βασική πηγή της ταχείας αύξησης του πληθυσμού είναι η μετανάστευση, ως εκ τούτου πρέπει να την περιορίσουμε. Αν όμως δείτε τις φτωχές χώρες, η πηγή της αύξησης του πληθυσμού είναι σαφώς η γονιμότητα».

Αποδιοπομπαίος τράγος

Αλλά η πρόταση που Ecopop, που είναι κατά κάποιο τρόπο περιβαλλοντική, έχει προκαλέσει οργή στο πράσινο κίνημα της Ελβετίας. Σε μια διαδήλωση κατά της πρότασης, ο Niels Kruse από το Πράσινο Κόμμα υποστήριξε ότι το Ecopop ήταν μια ιδέα που απλά προσπαθεί να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα στους πάντες, εκτός από τους ίδιους τους Ελβετούς. «Η Ελβετία έχει αυξηθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», παραδέχτηκε. «Αλλά η βάρκα δεν γέμισε ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς και ο τρόπος ζωής μας προκαλούμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα, γι 'αυτό πρέπει να τα λύσουμε στο εσωτερικό της χώρας μας, χωρίς να ‘δείχνουμε’ ορισμένες ομάδες ή ορισμένους ανθρώπους». Όπως λέει, η ιδέα του οικογενειακού προγραμματισμού δίνει την αίσθηση της «νεο-αποικιοκρατίας».

Η μετανάστευση στην Ελβετία

Η Ελβετία δέχθηκε έναν σημαντικό αριθμό ξένων εργατών στη δεκαετία του 1950 και του 1960. Ο πληθυσμός της Ελβετίας είναι περίπου 8,18 εκατ. - εκ των οποίων το 1,96 εκατ. δεν είναι υπήκοοι της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, σύμφωνα με την ελβετική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (FSO). Οι πολίτες της ΕΕ αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στην Ελβετία.

Η μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών που ζουν στην Ελβετία είναι από την Ιταλία. Η μετανάστευση από την Ιταλία ξεκίνησε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά εξαιτίας της δυσκολίας να πάρουν την ελβετική υπηκοότητα, πολλές οικογένειες παρέμειναν με την ιταλική. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προέρχεται από τη Γερμανία, και η τρίτη μεγαλύτερη προέρχεται από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ενάντια επιχειρήσεις και συνδικάτα

Για τους ελβετούς ηγέτες των επιχειρήσεων, το Ecopop φαίνεται να είναι από τους χειρότερους εφιάλτες τους. Από την ένταξή της στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων της ΕΕ, η οικονομία της Ελβετίας έχει αναπτυχθεί, η ανεργία είναι χαμηλή και πολλές επιχειρήσεις της επεκτείνονται και κάνουν νέες προσλήψεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελβετική Ένωση Επιχειρήσεων, Economiesuisse, έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα στην εκστρατεία ενάντια στο Ecopop.

Ο Rudolf Minsch, επικεφαλής οικονομολόγος της ένωσης, χαρακτήρισε τις προτάσεις «ένα δύσπεπτο κατασκεύασμα» που δεν θα βοηθήσει ούτε την Ελβετία ούτε τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του συλλόγου, ο Minsch υποστηρίζει ότι η περικοπή της μετανάστευσης τόσο πολύ, θα «πνίξει» την οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας, ενώ το να «μοιράζουν προφυλακτικά» στην Αφρική «αλλά να μην επενδύουν σε σχολεία ή υποδομές» είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε ευεργετική επίδραση.

Τα συνδικάτα της Ελβετίας τάχθηκαν εξαρχής κατά του Ecopop. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι η εγκατάλειψη της ελεύθερης κυκλοφορίας θα μπορούσε να επαναφέρει την εποχή της εποχικής εργασίας, όταν άνδρες από όλη την Ευρώπη έφταναν στην χώρα για κάποιο χρονικό διάστημα. Ζούσαν σε στρατώνες, μακριά από τις πόλεις, και δεν τους επιτρεπόταν να φέρνουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

Οι εποχικά εργαζόμενοι έχτισαν κάποιες από τις βασικές υποδομές της Ελβετίας, από τους αυτοκινητόδρομους ως τις τεράστιες σήραγγες των Άλπεων. Όμως, μόλις η εργασία τους τελείωνε, τους έστελναν πίσω. Δεν είχαν κανένα από τα δικαιώματα που τώρα απολαμβάνουν οι αλλοδαποί εργάτες στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας. Η ελβετίδα συνδικαλίστρια Corinne Schaerer πιστεύει ότι δεν είναι σωστό η Ελβετία του 21ου αιώνα να επιστρέψει σε εκείνη την εποχή. «Τα πάντα ήταν προσανατολισμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνά και η εργασία να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνή» λέει. «Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία θέλουμε να επιστρέψουμε. Η Ελβετία δεν θα υπήρχε χωρίς τη μετανάστευση, καθώς ολόκληρη η οικονομία και η χώρα μας είναι χτισμένη στη μετανάστευση».

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής ψήφισαν για δύο ακόμα πρωτοβουλίες, που αφορούσαν την κατάργηση ενός φορολογικού προνομίου που έχουν οι πλούσιοι ξένοι στη χώρα και τη μαζική αγορά χρυσού από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Και οι δύο επίσης απορρίφθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

http://www.bbc.com/news/world-europe-30195633

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ειπαν, βρυξέλλες, ψηφοφορία, νέα, οφείλεται, στυλ, αντ, οηε, διαδηλωσεις, σχολεια, δημοψηφισμα 2015, τραπεζες, http, bbc, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, επιθυμιες, χωρες, αφρικη, γερμανια, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ιταλια, οηε, οικονομια, πιεση, πλαισιο, στατιστικη υπηρεσια, bbc, αγορα χρυσου, αγορα, αυξηση, αρθρο, ανεργια, απλα, ατζεντα, βρυξέλλες, διαστημα, δειτε, δυναμικο, υπαρχει, εκστρατεια, ελβετια, εργα, εποχη, επτα, ευρωπη, εφιαλτες, ζητα, ζωης, ιδεα, υπηρεσια, κυβερνηση, κομμα, λογο, μακρια, μειωση, ομαδα, παντα, οφείλεται, παιδια, πηγη, προβληματα, προσληψεις, σειρα, στυλ, σχεδιο, τριτη, φθηνα, υπηκοοτητα, ψηφοφορία, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, europe, ηγετες, χωρα, ομαδες, οργη, σωστο, τραπεζα, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα