Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας όρισε διάδοχο τον αγαπημένο του γιο

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν όρισε τον 31χρονο γιο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως διάδοχό του. Με μια σειρά βασιλικών διαταγμάτων, ο μονάρχης απομάκρυνε επίσης τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Ναγέφ, ο οποίος θα κληρονομούσε το θρόνο, όχι μόνο από τη διαδοχή αλλά και από την ισχυρή του θέση ως υπουργός Εσωτερικών της χώρας και υπεύθυνος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επιβλέπει ήδη ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ως υπουργός Άμυνας και επικεφαλής ενός οικονομικού συμβουλίου που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση

της οικονομίας της χώρας. Ήταν προηγουμένως ο δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου, αν και οι αναλυτές υποψιάζονταν εδώ και πολύ καιρό ότι η άνοδός του στην εξουσία υπό τη βασιλεία του πατέρα του, θα μπορούσε να επιταχύνει την άνοδό του στο θρόνο.

Ο νεαρός πρίγκιπας ήταν ελάχιστα γνωστός στους Σαουδάραβες και τους ξένους πριν ο Σαλμάν έγινε βασιλιάς τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν προηγουμένως υπεύθυνος για το βασιλικό δικαστήριο του πατέρα του. Ο Σαουδάραβας μονάρχης, ο οποίος κατέχει σχεδόν απόλυτες εξουσίες, έδωσε γρήγορα στον γιο του εκτεταμένες εξουσίες, προς έκπληξη πολλών στην βασιλική οικογένεια που είναι πιο ηλικιωμένοι και πιο έμπειροι από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Το βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι "η πλειοψηφία" ανώτερων βασιλικών μελών από η συμβουλευτική συνέλευση υποστήριξαν την αναδιατύπωση της σειράς διαδοχής. Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι 31 από τα 34 μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ των αλλαγών. Η συνέλευση αποτελείται από τους γιους και τους εξέχοντες εγγονούς του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας βασιλιά Αμπντούλ-Αζίζ, οι οποίοι ψηφίζουν για να επιλέξουν τον βασιλιά και τον πρίγκιπα μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο βασιλιάς εξέδωσε διάταγμα αναδιάρθρωσης του συστήματος ποινικής δίωξης της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο απομάκρυνε τον Μοχάμεντ Μπιν Ναγέφ από μακρόχρονες εξουσίες επίβλεψης των ποινικών ερευνών, και διέταξε αντίθετα να συσταθεί ένα γραφείο εισαγγελίας που θα δίνει αναφορά απευθείας στον μονάρχη.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Ναγέφ δεν πιστεύεται ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων να απομονώσουν το Κατάρ για την υποστήριξη των ισλαμικών ομάδων και σχέσεων με το Ιράν. Ο πρίγκιπας φάνηκε να φεύγει από το προσκήνιο, καθώς ο ανιψιός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ξεκίνησε τις επισκέψεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και ενός ταξιδιού στο Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο. Αυτή η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια για την επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο, η οποία ήταν η πρώτη επίσκεψη του προέδρου στο εξωτερικό και η οποία προωθήθηκε έντονα από το βασίλειο ως απόδειξη του βάρους του στην περιοχή και στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο.

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ είχαν ψυχρανθεί υπό τη διοίκηση του Ομπάμα, αφού η Ουάσιγκτον επιδίωκε συμφωνία για τα πυρηνικά με το σιιτικό Ιράν, κάτι στο οποίο το σουνιτικό βασίλειο αντιδρούσε έντονα. Οι θερμές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον υπό τον Τραμπ ίσως βοήθησαν στην επιτάχυνση της ανάληψης της διαδοχής του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Παρά τις φιλοδοξίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της οικονομίας του βασιλείου και την απομάκρυνση από την εξάρτηση από το πετρέλαιο, ο πρίγκιπας αντιμετώπισε αποτυχίες και ισχυρή κριτική για τον πολέμιο της Υεμένης υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, τον οποίο επιβλέπει ως υπουργός Άμυνας. Ο πόλεμος, ο οποίος εγκαινιάστηκε πριν από δύο και πλέον χρόνια, δεν κατάφερε να απομακρύνει τους αντάρτες του Ιράν που ήταν γνωστοί ως Χούτις από την πρωτεύουσα Σάναα και είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη φτωχή χώρα. Σύμφωνα με τις ομάδες δικαιωμάτων, οι σαουδαραβικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πολλούς πολίτες και έχουν καλέσει τις ΗΠΑ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, να σταματήσουν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Υεμένης.

Οι ΗΠΑ βοηθούν ήδη τους Σαουδάραβες στην παροχή πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης για την εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων στην Υεμένη και η κυβέρνηση του Τραμπ σημείωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει με μεγαλύτερη υποστήριξη πληροφοριών για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής.

Ο νέος διάδοχος προκάλεσε επίσης αντιδράσεις όταν απέκλεισε κάθε πιθανότητα διαλόγου με το Ιράν. Σε δηλώσεις που προβλήθηκαν στη Σαουδική τηλεόραση το Μάιο, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χαρακτήρισε τις εντάσεις με το Ιράν σε θρησκευτικούς όρους και δήλωσε ότι στόχος του Ιράν είναι "να ελέγξει τον Ισλαμικό κόσμο" και να διαδώσει το σιιτικό δόγμα του. Επίσης ορκίστηκε να μεταφέρει "τη μάχη" στο Ιράν.

Η αντιπαλότητα του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφραστεί σε πολέμους διά αντιπροσώπων σε ολόκληρη την περιοχή. Στηρίζουν αντίθετες πλευρές στους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη και στηρίζουν πολιτικούς αντιπάλους στο Λίβανο, το Μπαχρέιν και το Ιράκ. Οι συγκρούσεις έχουν εμβαθύνει τη σουνιτική-σιιτική εχθρότητα μεταξύ των σκληροπυρηνικών και στις δύο πλευρές.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα