«Ο Τσίπρας θα γίνει ο Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων»

Επιτέλους, ο Τσίπρας απέκτησε τον ήρωά του ή μάλλον θα γίνει κι αυτός σαν τον ήρωά του. Και αυτός είναι ο Ούγκο Τσάβες, ο μακαρίτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας τον οποίον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα τον έχει σε πολλά πόστερ στο δωμάτιό του.

Η «The Wall Street Journal» σε άρθρο της για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα

αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ακούγοντας το οικονομικό πρόγραμμα του Σύριζα σκέφτεται κανείς ότι ο κ. Τσίπρας θα γίνει ο Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων», λέει ο Νίξον, εξηγώντας ότι “η οικονομική του στρατηγική συνίσταται σε μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών, επανεθνικοποιήσεις και αποκατάσταση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω ελάφρυνσης του χρέους από την τρόικα, πρόγραμμα που είναι βέβαιο ότι θα θέσει εκ νέου την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Η Ελλάδα μετατρέπει το θρίαμβο σε τραγωδία» και αναλύονται οι λόγοι που η ευφορία που επικρατούσε για την Ελλάδα μόλις την περασμένη άνοιξη έχει μετατραπεί πλέον σε έκδηλη ανησυχία. Το συμπέρασμα του Νίξον είναι ότι όλοι, Σύριζα, κυβέρνηση και τρόικα, ευθύνονται για τη μεταστροφή του κλίματος και την επικράτηση της πολιτικής αβεβαιότητας. Καλεί δε την τρόικα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες και να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. “Η απαισιοδοξία αντανακλά την πολιτική αβεβαιότητα. Στη διάρκεια των περασμένων μηνών Έλληνες πολιτικοί και η τρόικα κατάφεραν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά επιτεύγματα. Πλέον η χώρα βρίσκεται επί ξυρού ακμής”.

Ο Νίξον θεωρεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αρχίζει μετά την επικράτηση Σύριζα στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εκτιμάει ότι εξακολουθεί να είναι εφικτή τις επόμενες εβδομάδες η εξεύρεση λύσης που θα επαναφέρει την Ελλάδα στο μονοπάτι της σταθερότητας, ωστόσο “η πιθανότητα μειώνεται κάθε ημέρα που περνάει. Γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη του Σύριζα. Τρόμαξε τις αγορές μετατρέποντας την επερχόμενη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Ελλάδας, μια θέση που σε μεγάλο βαθμό είναι εθιμοτυπική, σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και θα αναλάβει την εξουσία”.

Ο αρθρογράφος της WSJ αναφέρεται στην πρόσφατη προσπάθεια του Σύριζα να εμφανιστεί ως ένα συνηθισμένο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ωστόσο κρίνει ότι η άρνηση Τσίπρα να υποστηρίξει κάθε μεταρρύθμιση και περικοπή δαπάνης τον τοποθετεί “σταθερά στο πλευρό των κατεστημένων συμφερόντων”. “Αρνούμενος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση ακόμη και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ή την αναθεώρηση του Συντάγματος, πράγματα που παραδέχεται ότι χρειάζονται επειγόντως, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να ενσαρκώνει τις χειρότερες πλευρές της πολιτικής κουλτούρας που ισχυρίζεται ότι θέλει να αλλάξει”.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα