Ο Τσίπρας ανοίγει το δρόμο της συνεργασίας με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ

Τη δυνατότητα να παλεύει ο καθένας τη γραμμή του και στο τέλος να υλοποιείται στη ζωή η γραμμή …της ηγετικής ομάδας, δίνει το περιεχόμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού έγινε αυτή την εβδομάδα αποδέκτης διασταυρούμενων πυρών για την πορεία της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ

και μάλιστα όχι μόνο απ’ τους «συνήθεις υπόπτους» της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από στενούς πολιτικούς του φίλους της πλειοψηφίας, τελικά κατάφερε να φέρει στα μέτρα του την εισήγηση της ΠΓ προς την κεντρική επιτροπή.

Δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα στα οποία εστιάζονται οι διαφωνίες, οι αντιθέσεις και οι προστριβές που πήραν μορφή χιονοστιβάδας τις προηγούμενες μέρες: Το ζήτημα του αρχηγισμού και της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος και δεύτερον οι πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής.

Στο πρώτο ζήτημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αποδεκτές τις βασικές κριτικές που του έγιναν και όπως σημειώνεται στην εισήγηση προς την ΚΕ: «κατά την προεκλογική περίοδο, τα συλλογικά μας όργανα, με πρώτη την Πολιτική Γραμματεία, σε μεγάλο βαθμό αδρανοποιήθηκαν με αποτέλεσμα κρίσιμες αποφάσεις να παρθούν χωρίς τις απαραίτητες συνθέσεις και εγκρίσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λανθασμένες κινήσεις, υπερβολικό συγκεντρωτισμό, αυτονόμηση υπηρεσιακών κέντρων και ενέργειες που έθιγαν την ίδια την ψυχή της Αριστεράς».

Στο δεύτερο ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών που άπτεται και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερού κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει σε μια ντρίμπλα για να τους έχει όλους ικανοποιημένους αλλά πρακτικά να υλοποιείται το δικό του πολιτικό σχέδιο.

Η μαγική λέξη είναι πλέον η «αυτοδυναμία» στις επόμενες εθνικές εκλογές η οποία τίθεται ως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποτυπώνεται στα χαρτιά για να υλοποιηθεί θα πρέπει να προχωρήσει η πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πλέον απευθύνεται κυριολεκτικά στους πάντες, απ’ την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι και τη «μη σαμαρική δεξιά». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά αυτές οι δυνάμεις καλούνται «να παραμερίσουμε τις υπαρκτές, αλλά δευτερεύουσες σε σχέση με τη συγκυρία διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης».

Γίνεται ονομαστική αναφορά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο ΚΚΕ, σε δυνάμεις της Οικολογίας αλλά «απευθυνόμαστε, (και) στις πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους που συναντηθήκαμε προεκλογικά στην στήριξη της υποψηφιότητας του σ. Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής». Εδώ πρακτικά περιλαμβάνονται σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αποστασιοποιήθηκαν απ’ την ηγεσία Βενιζέλου ενώ φυσικά περιλαμβάνεται και μεγάλο μέρος της ΔΗΜΑΡ και φυσικά και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης.

Οι ηγεσίες ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ απορρίπτουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασιών οπότε πρακτικά μένουν μόνο οι δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ και δυνάμεις που προέρχονται απ’ το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα για τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται στην εισήγηση προς την κεντρική επιτροπή ως «μέγιστο ζήτημα δημοκρατίας» η αποτροπή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ την παρούσα βουλή. Σε απλά ελληνικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να βασίζεται σε απόφαση οργάνου η οποία θα του δίνει το δυνατότητα να την επικαλείται εσωκομματικά για να νομιμοποιείται πολιτικά να προχωρήσει σε συνεργασίες με οποιονδήποτε εν ενεργεία βουλευτή του κοινοβουλίου (φυσικά πλην Χρυσής Αυγής) με μόνο κριτήριο το ότι δεν προχωράει στην ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο δρόμος για τη συνεργασία με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει και μάλιστα προεκλογικά…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα