Ο Τόμσεν απαιτεί κι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!

Δεν ξέρουμε αν ξύπνησαν με όλα όσα τους γράφουμε αλλά φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχουν φτάσει στα όριά τους με τους ανθύπατους που κάνουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα. Και δεν ξέρουμε αν ο κ. Πολ Τόμσεν ενεργεί με βάση ρητές εντολές που παίρνει κάθε ώρα από τους προϊσταμένους του, αλλά είναι η ώρα να τον στείλει κάποιος στο διάολο και να πάμε παρακάτω. Αλλωστε, η τύχη μιας χώρας και πιθανότατα της συνοχής της Ευρώπης δεν είναι δυνατόν να κρίνεται από τις διαθέσεις ενός υπαλλήλου όπως ο Δανός.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, κι ενώ η σύσκεψη με τα μέτρα έγραφε

σχεδόν 7 ώρες και κάποιοι περίμεναν να ολοκληρωθεί, ο Πόλ Τόμσεν αποφάσισε να τα τινάξει όλα στον αέρα, αλλάζοντας τα δεδομένα στις συζητήσεις.

Κι ενώ είχαν συμφωνήσει μέτρα ύψους 9,5 και ήταν σε εκκρεμότητα άλλα 3 δις ο κ. Τόμσεν άρχισε να αμφισβητεί ήδη κλεισμένα μέτρα και να ζητά επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 1 δις ευρώ. Για παράδειγμα αμφισβήτησε αν στα 9,5 δις περιλαμβάνεται και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Επίσης, διαφώνησε με τα μέτρα του υπ. Υγείας για την ηλεκτρονική εφαρμογή των προμηθειών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων κ.λπ.

Η κουβέντα στο υπουργείο τινάχθηκε στον αέρα καθώς ο Δανός εμφανιζόταν αμετάπειστος και αρνητικός σε αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί πριν από ημέρες. Απαιτούσε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα να ανέβει πολύ το θερμόμετρο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Στουρνάρας εξερράγη λέγοντας ότι ο ίδιος δε μπορεί να υπογράψει για άλλες περικοπές αφού δεν υπάρχουν από αλλού άλλα λεφτά και σε πολύ έντονο ύφος έκανε παρατηρήσεις στον κ. Τόμσεν για την αλλαγή γραμμής που αποφάσισε στο παρά πέντε της συμφωνίας.

Ο εριστικός Δανός εκπρόσπωπος του ΔΝΤ έδειχνε να επιμένει και μάλιστα να εκφράζει τις αντιρρήσεις του χωρίς να έχει ενημερώσει από πριν τους άλλους της τρόικας. Μόρς και Μαζούν έμειναν έκπληκτοι από τις νέες απαιτήσεις και προσπάθησαν να παρέμβουν πυροσβεστικά αφού η ένταση είχε χτυπήσει κόκκινο.

Η διακοπή της σύσκεψης θεωρήθηκε ως η καλύτερη λύση για να αποσοβηθεί μια οριστική ρήξη η οποία θα θύμιζε εκείνη με τον Βενιζέλο όταν η τρόικα έφυγε από την Ελλάδα και ο τότε υπουργός τους παρακαλούσε να γυρίσουν.

Έτσι επελέγη η λύση ενός νέου ραντεβού για σήμερα το απόγευμα, μπας και βρεθούν λύσεις που θα κλειδώνουν το πακέτο μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Ο χρόνος πιέζει αφόρητα αφού κανονικά τα μέτρα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου και το Γιούργκρουπ ώστε στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση να θέσει και επίσημα αιτήματα ελάφρυνσης της λιτότητας αλλά μέσω πολιτικών αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο.

Η χθεσινή σύγκρουση στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να έχει και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Μπορεί δηλαδή να θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι δεν έπεσαν με τα χέρια σηκωμένα. Είναι σίγουρα και αυτό. Πιο πολύ απ’ όλα όμως είναι ότι εδώ και τρία χρόνια η Ελλάδα έδωσε θάρρος στο χωριάτη (την τρόικα) και την ανέβηκε στο κρεβάτι. Ο κ. Τόμσεν και οι όμοιοί του προφανώς κάνουν καλά τη δουλειά τους και

Keywords
Τυχαία Θέματα