«Το Αξιον Εστί στο Ηρώδειο»

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας!»

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Το μνημειώδες έργο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, παρουσιάζεται κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις Stabat Mater και Song of Ascent-Ωδή των Αναβαθμών συμφωνία για χορωδία και ορχήστρα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

Η ελληνική μουσική και

ιστορία συναντάει την παραδοσιακή και ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας, σε μία συναυλία όπου οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα.

Το «Άξιον Εστί» αποτελεί ένα μνημείο της ελληνικής τέχνης, που η μελοποίησή του χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία – η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.

Ο ευρύτερα παρουσιαζόμενος από όλους τους εν ζωή Ρώσους συνθέτες, Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ, συμπληρώνει την μουσική με ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς και εκφράζει βαθυστόχαστα νοήματα χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή μουσική γλώσσα, κάτι που τον καθιστά ξεχωριστό ανάμεσα στους σύγχρονους συνθέτες.

Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός Τραγουδιστής), Δημήτρης Καβράκος (Ψάλτης).

Αφηγητής: Σταύρος Ζαλμάς

Σολίστ στην ερμηνεία των έργων του Αλφέγιεφ θα είναι η υψίφωνος Σβετλάνα Καζυάν  και η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου.

Διεύθυνση ορχήστρας: Λουκάς Καρυτινός

Info: Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ηρώδειο

Ώρα: 21:00

Εισιτήρια: €80 €55, €45,€35,€25, €10, Εισιτήρια προπωλούνται: www.ticketservices.gr (Πανεπιστημίου 39, Τηλ 210 7234567)

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις»

Keywords
Τυχαία Θέματα