Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την … ύφεση και το διώξιμο των επενδύσεων

Φορολογικά μέτρα που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την -ήδη πληγείσα από την παρατεταμένη ύφεση- οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, θα απομακρύνουν επενδύσεις και θα διώξουν κεφάλαια στο εξωτερικό περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ισχυρό κόμμα της Αριστεράς προτείνει παρεμβάσεις στη φορολογία που όχι μόνο δεν θα αυξήσουν αλλά, αντιθέτως, θα μειώσουν τα ήδη καταβαραθρωμένα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Αναλυτικά, οι βασικότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο φορολογικό σύστημα και οι συνέπειές τους στην ελληνική οικονομία θα είναι οι ακόλουθες:

1. Αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με σημαντική αύξηση των συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα – συντελεστής φόρου 75% αντί 45% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία τα εισοδήματα μειώνονται διαρκώς και σε πολλές περιπτώσεις… μηδενίζονται, ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα περιορίζεται σημαντικά είτε λόγω πραγματικών εισοδηματικών απωλειών είτε λόγω αύξησης των φαινομένων φοροδιαφυγής. Συνεπώς, κάτω από τέτοιες συνθήκες, μια αύξηση των συντελεστών φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα δεν μπορεί να αποδώσει πρόσθετα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, διότι πολύ απλά ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν τέτοια εισοδήματα έχει περιοριστεί σημαντικά ενώ ταυτόχρονα η περαιτέρω άνοδος των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής και άρα θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό όσων δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Ακόμη όμως κι αν δεν αυξηθεί η φοροδιαφυγή, ακόμη κι αν δεν μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των συντελεστών θα είναι ελάχιστα. Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τον αριθμό των φορολογουμένων που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα στη χώρα μας, τα οποία αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις του έτους 2010, δείχνουν ότι:

- Ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 και μέχρι 500.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 19.128 άτομα επί συνόλου 8.451.733 που υπέβαλαν δηλώσεις! Το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν ανήλθε σε 2,89 δισ. ευρώ. Μια αύξηση του ανώτατου συντελεστή των εισοδημάτων αυτών κατά 10-15 ποσοστιαίες μονάδες, από το 45% στο 55% ή στο 60%, δεν θα αποδώσει παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

- Ετήσιο εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 215 άτομα επί συνόλου 8.451.733 που υπέβαλαν δηλώσεις! Το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν ήταν μόλις 169 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων αυτών κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, από το 45% στο 75% δεν θα αποδώσει πάνω από 55 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

 2. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σήμερα στην Ελλάδα, ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή των Ανωνύμων Εται

Keywords
Τυχαία Θέματα