Ο Στίβεν Μνοσίν υπουργός Οικονομικών του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να διορίσει τον Στίβεν Μνοσίν, ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του, νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Μνοσίν, ο οποίος έφυγε από την Goldman πριν από 15 χρόνια για να κάνει παραγωγές σε ταινίες του Χόλιγουντ, υποστήριξε τον νέο πρόεδρο από τις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών και στη συνέχεια υπηρέτησε ως διευθυντής

χρηματοδότησης της εκστρατείας.

Η επιλογή του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί, είναι η τελευταία ένδειξη των πλούσιων και πιστών που ο Τραμπ επιλέγει για το επιτελείο του. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος αναμένεται να αξιοποιηθεί ως υπουργός Εμπορίου. Η επιλογή τραπεζιτών της Wall Street σε κορυφαίους ρόλους στη νέα κυβέρνηση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική της εκστρατείας του Τραμπ, κατά την οποία επιτέθηκε στην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον για τις σχέσεις της με πολυεθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και ιδίως τη Goldman.

Αλλά τόσο ο Μνοσίν όσο και ο Ρος ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Τραμπ και οι διορισμοί τους θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα, ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει να περάσει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις της πολιτικής του, όπως οι περικοπές ευρείας κλίμακας στους εταιρικούς φόρους, η επαναδιαπραγμάτευση διεθνών εμπορικών συμφωνιών και η μείωση των μετά την κρίση δημοσιονομικών κανονισμών.

Ο Μνοσίν , ο οποίος προεδρεύει στα Hedge Fund Dune Capital και Dune Entertainment Partners, θα αντιμετωπίσει επίσης τις προκλήσεις της διαχείρισης του εθνικού χρέους για έναν πρόεδρο που αναμένεται να αυξήσει το δανεισμό του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση ενός εθνικού σχεδίου υποδομών 1 τρις δολ. Ο Μνοσίν - ο οποίος έχει ένα χαμηλότερο προφίλ στη Wall Street από ό,τι οι δύο προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών που προέρχονται από την Goldman Sachs, Ρόμπερτ Ρούνμπιν και Χανκ Πόλσον- αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ρούμπιν, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον Μπιλ Κλίντον την περίοδο 1995-1999, ήταν συν-πρόεδρος της Goldman και ο Πόλσον ήταν διευθύνων σύμβουλος από το 1998 έως και το 2006. Ο Μνοσίν γρήγορα επικρίθηκε από τους Δημοκρατικούς που είπαν ότι "κυνηγούσε" ιδιοκτήτες ακινήτων κατά την τελευταία οικονομική κρίση, "αρπάζοντας" την IndyMac, μια εταιρεία δανεισμού υποθηκών, το 2009. Ο διορισμός του Μνοσίν ως υπουργού Οικονομικών - ενός δισεκατομμυριούχου διαχειριστή hedge funds και πρώην στελέχους της Goldman Sachs, που κυνηγούσε τους ιδιοκτήτες σπιτιών που αγωνίζονταν να τα βγάλουν πέρα κατά τη διάρκεια της ύφεσης - είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ψηφοφόρων οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα ταρακουνήσει την Ουάσιγκτον" σχολίασε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Η κίνηση διορισμού του Μνοσίν έρχεται εν μέσω διαμάχης στην ομάδα μετάβασης του Τραμπ, για το αν η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσεγγίσει πιο παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους για τις πιο ισχυρές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει αξιοποιήσει πολλούς ξένους, οι περισσότεροι έχουν προταθεί για λιγότερο σημαντικά υπουργεία, όπως η εκπαίδευση, η στέγαση και οι μεταφορές.

Οι διαπληκτισμοί επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, να είναι υπουργός Εξωτερικών. Ο Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά, δειπνώντας με τον Ρόμνεϊ στο Μανχάταν την Τρίτη το βράδυ. Ο Ρόμνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο ότι είχε περάσει ένα "θαυμάσιο" βράδυ με τον Τραμπ και ήταν "εντυπωσιασμένος" από την ομάδα μετάβασης του. Ο κύκλος του Τραμπ προόριζε τη θέση για τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Ο Μνοσίν έγινε συνέταιρος της Goldman στην ηλικία των 31, και ανώτερο στέλεχος όταν ανέλαβε τις συναλλαγές της επιχείρησης στα στεγαστικά δάνεια, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην αγορά χρήματος και τα δημοτικά ομόλογα. Πέρασε 17 χρόνια στην τράπεζα, όπου ο πατέρας και ο αδελφός του είχαν επίσης εργαστεί. Έφυγε το 2002.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μνοσίν έχει επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις της δυτικής ακτής, ιδιαίτερα στο Χόλιγουντ, όπου είναι εκτελεστικός παραγωγός σε ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, όπως τα "Batman v Superman: Dawn of Justice", "Mad Max: Fury Road" και "American Sniper". Στη Wall Street, ο Μνοσίν ήταν γνωστός για τη συμφωνία της IndyMac. Έφερε επενδυτές όπως ο Τζον Πόλσον, ο Κρις Φλάουερς, ο Τζορτζ Σόρος και ο Μάικλ Ντελ, διοργάνωσε τη χρηματοδότηση μέσω της Merrill Lynch και ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντα σύμβουλο ο ίδιος. Η τράπεζα -που μετονομάστηκε OneWest - πωλήθηκε στον όμιλο CIT πέρυσι αντί 3,4 δις ευρώ.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στίβεν Μνοσίν, Οικονομικών, Τραμπ,stiven mnosin, oikonomikon, trab