Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ στην Αλάσκα και τη Νότια Κορέα προκαλούν τη Ρωσία

16:42 1/6/2017 - Πηγή: Antinews

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα στοιχεία ενός αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στην Αλάσκα και τη Νότια Κορέα ήταν πρόκληση για τη Ρωσία και ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις ως απάντηση. Ο Πούτιν, μιλώντας σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ότι η Ρωσία

δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής και να παρακολουθεί ενώ άλλοι αυξάνουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους κατά μήκος των συνόρων της στην Άπω Ανατολή, με τον ίδιο τρόπο που είπε ότι είχε γίνει και στην Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι η Μόσχα ανησυχεί ιδιαίτερα από την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα για να αντιμετωπίσει μια βορειοκορεατική πυραυλική απειλή και ανέφερε τα σχέδια των ΗΠΑ για την ενίσχυση του Fort Greely στην Αλάσκα, μια θέση εκτόξευσης αντιβαλλιστικών πυραύλων.

"Αυτό καταστρέφει τη στρατηγική ισορροπία στον κόσμο", δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με διεθνή ΜΜΕ, μέρος της οποίας μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση. "Αυτό που συμβαίνει είναι μια πολύ σοβαρή και ανησυχητική διαδικασία: στην Αλάσκα και τώρα στη Νότια Κορέα αναδύονται στοιχεία του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος. Θα έπρεπε να παραμείνουμε αδρανείς και να απλά να το παρακολουθούμε αυτό; Όχι βέβαια. Σκεφτόμαστε πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις. Αυτή είναι μια πρόκληση για εμάς".

Η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τη Βόρεια Κορέα ως πρόσχημα για να επεκτείνει την στρατιωτική υποδομή της στην Ασία με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησε το Ιράν ως πρόφαση για την ανάπτυξη μιας ασπίδας πυραύλων στην Ευρώπη, είπε ο Πούτιν.

Η ρωσική απάντηση

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Κουρίλες νήσοι, ένα σύμπλεγμα νησιών στην Άπω Ανατολή, όπου η Μόσχα και το Τόκιο έχουν αντίπαλες εδαφικές αξιώσεις, ήταν "πολύ βολικό μέρος" για να αναπτύξουν ρωσικό στρατιωτικό υλικό για να ανταποκριθούν σε τέτοιες απειλές. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε πέρυσι ότι η Ρωσία σχεδίαζε να αναπτύξει μερικά από τα νεότερα συστήματα πυραυλικής άμυνας και drones στα νησιά, ως μέρος της προσπάθειας να ανασυγκροτηθούν οι στρατιωτικές μονάδες που ήδη βρίσκονται εκεί. Έχει πει επίσης ότι η Ρωσία χτίζει μια στρατιωτική βάση εκεί.

"Δεν συμφωνώ ότι ξεκινάμε μονομερώς να στρατιωτικοποιήσουμε αυτά τα νησιά", δήλωσε ο Πούτιν. "Είναι απλά μια αναγκαστική απάντηση σε αυτό που συμβαίνει στην περιοχή". Οποιαδήποτε συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν οι εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή μειωθούν, είπε. Το Τόκιο και η Μόσχα έχουν σταματήσει εδώ και καιρό τις συνομιλίες για τα αμφισβητούμενα νησιά, γνωστά ως Βόρεια Επικράτεια στην Ιαπωνία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ορατό τον κίνδυνο η Ιαπωνία να επιτρέψει στα στρατεύματα των ΗΠΑ να αναπτυχθούν εκεί, εάν έκλειναν μια συμφωνία για να παραδώσουν κάποια από τα νησιά στη δικαιοδοσία του Τόκιο. "Υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα", δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία δεν θέλησε να επιδεινώσει τις ήδη δύσκολες σχέσεις με την Ουάσινγκτον, τροφοδοτώντας αυτό που χαρακτήρισε ως κούρσα εξοπλισμών, αλλά ο Πούτιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να καταναλώνονται από αυτό που χαρακτήρισε αντιρωσική εκστρατεία. "Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση; Δεν ξέρουμε", δήλωσε ο Πούτιν.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα