Η NASA θα εξερευνήσει την ατμόσφαιρα του Ήλιου για πρώτη φορά

14:07 1/6/2017 - Πηγή: Antinews

Η NASA πρόκειται να στείλει ένα διαστημικό σκάφος κατευθείαν στον Ήλιο τον επόμενο χρόνο. Η αποστολή είναι το πρώτο ταξίδι της ανθρωπότητας σε ένα αστέρι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Προγραμματισμένο να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2018, το Solar Probe Plus θα πετάξει μέσα σε 4 εκατομμύρια μίλια από την επιφάνεια του ήλιου

- ακριβώς στην ηλιακή ατμόσφαιρα. Θα υποβληθεί σε βίαιη θερμότητα και ακτινοβολία όπως και καμία άλλη ανθρωπογενής δομή δεν έχει υποβληθεί στο παρελθόν.

Ο σκοπός είναι να μελετηθεί η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου για να καταλάβουμε καλύτερα πώς λειτουργούν τα αστέρια όπως τα δικά μας. Η έρευνα θα περιστρέφεται γύρω στα 3,9 εκατομμύρια μίλια (6,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από την επιφάνεια του Ήλιου και θα αντέχει σε θερμοκρασίες σχεδόν 1,377 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τη NASA, το διαστημικό σκάφος θα "μπει καλά μέσα στην τροχιά του Ερμή" και θα είναι "περισσότερο από επτά φορές πιο κοντά από οποιοδήποτε διαστημόπλοιο έχει πλησιάσει στο παρελθόν".
Την τελευταία φορά που ένα διαστημικό σκάφος πλησίαζε την επιφάνεια του αστεριού ήταν το 1976, όταν το Helios 2 πέτυχε το περιήλιο - σημείο της τροχιάς στο οποίο ήταν πιο κοντά στον Ήλιο- στα 43 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η Nasa αναφέρει σε σχετική δήλωση: "Το διαστημικό σκάφος θα διερευνήσει την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου και θα κάνει κριτικές παρατηρήσεις που θα απαντήσουν σε ερωτήματα δεκαετιών σχετικά με τον φυσικό τρόπο λειτουργίας των αστεριών. "Τα δεδομένα που προκύπτουν θα βελτιώσουν τις προβλέψεις για μείζονα διαστημικά καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη ζωή στη Γη, καθώς και δορυφόρους και αστροναύτες στο διάστημα".

Το Solar Probe Plus θα προστατεύεται από τη βίαιη θερμότητα και την ακτινοβολία του Ήλιου από μια ειδική θωράκιση θερμικής σύνθεσης που έχει πάχος 11,43 εκατ. Η ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια τελετής που τιμήθηκε ο αστροφυσικός Eugene Parker, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η έρευνα θα πάρει το όνομα του σημαντικού επιστήμονα, στον οποίο οφείλουμε πολλά για τις γνώσεις μας στην κατανόηση του πώς τα αστέρια επηρεάζουν τους πλανήτες γύρω τους.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που η NASA δίνει το όνομα σε ένα διαστημικό σκάφος σε κάποιον που είναι εν ζωή" δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, συνεργαζόμενος διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημών της NASA στην Ουάσινγκτον. "Είναι μια μαρτυρία της σπουδαιότητας του έργου του, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο επιστήμης που επίσης ενέπνευσε τη δική μου έρευνα και πολλά σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα. Η NASA συνεχίζει να μελετάει και να κατανοεί κάθε μέρα" συμπλήρωσε.

"Ο ηλιακός ανιχνευτής πρόκειται να φτάσει σε μια περιοχή του διαστήματος που δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ πριν", δήλωσε ο καθηγητής Πάρκερ. "Είναι πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι θα έχουμε τελικά μια άποψη. Κάποιος θα ήθελε να έχει μερικές πιο λεπτομερείς μετρήσεις για το τι συμβαίνει στον ηλιακό άνεμο. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις. Πάντα υπάρχουν".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα