Ο Ομπάμα παρουσίασε το σχέδιό του για τη μετανάστευση

Ο Πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε την αντιπαράθεση έναντι του συμβιβασμού την Πέμπτη, παρουσιάζοντας στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο το σχέδιό του για την αναμόρφωση του συστήματος μετανάστευσης του έθνους. Σε ένα διάγγελμα 15 λεπτών, από το East Room του Λευκού Οίκου, που προσπάθησε να αγγίξει τη συμπόνια ενός έθνους, ο Ομπάμα δήλωσε στους Αμερικανούς ότι η απέλαση εκατομμυρίων «δεν μας χαρακτηρίζει» και αναφέρθηκε στην Αγία Γραφή, λέγοντας, «Εμείς δεν θα καταπιέσουμε έναν ξένο γιατί ξέρουμε την καρδιά

ενός ξένου - ήμασταν κι εμείς ξένοι κάποτε».

Η ομιλία του Ομπάμα εξέφρασε τα χρόνια απογοήτευσής του με το αδιέξοδο του Κογκρέσου και την επιθυμία του να πλαισιώσει τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του με εκτεταμένες εκτελεστικές πράξεις. Η οδηγία του θα προστατεύσει μέχρι και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους από την απέλαση και θα επιτρέψει σε πολλούς να εργαστούν νόμιμα, αν και δεν προσφέρει δρόμο για την απόκτηση υπηκοότητας.

«Οι ενέργειές μου δεν είναι μόνο νόμιμες, είναι τα είδη των δράσεων που αναλαμβάνει κάθε Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος και κάθε Δημοκρατικός πρόεδρος τον τελευταίο μισό αιώνα», δήλωσε ο Ομπάμα. «Στα μέλη του Κογκρέσου που αμφισβητούν την εξουσία μου για να βελτιωθεί το σύστημα μετανάστευσης της χώρας μας, αμφισβητούν τη σοφία μου να ενεργήσω εκεί όπου το Κογκρέσο απέτυχε, έχω μία απάντηση: Περάστε ένα νομοσχέδιο».

Σε μια σειρά ρητορικών ερωτήσεων, γύρισε τη συζήτηση περί μετανάστευσης στο συναισθηματικό μέρος. «Είμαστε ένα έθνος που ανέχεται την υποκρισία ενός συστήματος όπου οι εργαζόμενοι οι οποίοι μαζεύουν τα φρούτα μας και στρώνουν τα κρεβάτια μας δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να είναι σωστοί απέναντι στον νόμο;» αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε:«Είτε οι πρόγονοί μας ήταν ξένοι που διέσχισαν τον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό, ή το Ρίο Γκράντε, βρισκόμαστε εδώ μόνο και μόνο επειδή η χώρα τους καλωσόρισε».

Ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς μέσα στους επόμενους μήνες, ότι οι ενέργειές του είναι νόμιμες και σωστές, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα αναζητήσουν τρόπους για να αψηφήσουν τον πρόεδρο και να ασκήσουν την νέα εξουσία τους. Συντηρητικοί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και υποσχέθηκαν μία μάχη εναντίον του, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου το επόμενο έτος. Αλλά ακόμη και πριν από την ομιλία του Ομπάμα, οι Δημοκρατικοί ήταν διχασμένοι σχετικά με το πώς να τον σταματήσουν, ενώ αναζητούσαν τρόπους για να εκφράσουν το θυμό τους χωρίς να προκαλέσουν τους Λατίνους.

Οι ενέργειες του Ομπάμα θα οξύνουν την εστίαση της κυβέρνησης στην επιβολή του νόμου όσον αφορά τους εγκληματίες και τους αλλοδαπούς που θέτουν απειλές για την ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας θα μπορούν ευκολότερα να πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ασφάλεια στα σύνορα θα αυξηθεί. Το επίκεντρο της ανακοίνωσης του προέδρου είναι ένα νέο πρόγραμμα για μετανάστες χωρίς άδεια, οι οποίοι είναι γονείς πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα περιληφθούν σε ένα νέο νομικό καθεστώς που θα αναβάλει τις απελάσεις τους και θα τους επιτρέψει να εργαστούν νόμιμα. Θα πρέπει να περάσουν ελέγχους σχετικά με το ιστορικό τους και να πληρώνουν φόρους, αλλά θα λάβουν κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Για αυτούς τους ανθρώπους, ο Ομπάμα είπε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές». Επιπλέον ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν κάποια προστασία από την απέλαση, μέσω άλλων μερών του σχεδίου του προέδρου. Οι ενέργειες του Ομπάμα θα τερματίσουν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Ασφαλείς Κοινότητες, οι υπερασπιστές του οποίου εδώ και καιρό επικρίνονται ότι οδήγησαν πολλούς μετανάστες χωρίς άδεια σε σύλληψη για ήσσονος σημασίας αδικήματα, όπως τροχαίες παραβάσεις. Η τοπική αστυνομία δεν θα κρατεί πλέον τακτικά μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ο τρόπος με τον οποίον οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην αντίθεσή τους προς τον Ομπάμα θα διαμορφώσει τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του Ομπάμα και πιθανόν να δώσει τον τόνο στην προεδρική εκστρατεία του 2016. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι την Πέμπτη είπαν ότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα επερχόμενο νομοσχέδιο για δαπάνες και την απειλή «κλεισίματος» της κυβέρνησης ως μέσο κατά του Ομπάμα, ενώ άλλοι στο κόμμα αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν την χρηματοδότηση του προέδρου. «Αγνοώντας τη βούληση του αμερικανικού λαού, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει εδραιώσει την κληρονομιά της ανομίας και σπατάλησε την λίγη αξιοπιστία που του είχε απομείνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής John Boehner.

Οι κατηγορίες πάντως για την προεδρική κατάχρηση εξουσίας φαίνεται να έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημοσκόπηση των Wall Street Journal/ NBC News έδειξε ότι μόλις 38 τοις εκατό στηρίζει τις εκτελεστικές ενέργειες του Ομπάμα, ακόμη και δεδομένου ότι υπήρχε ευρεία υποστήριξη στο άνοιγμα ενός δρόμου για την υπηκοότητα σε μετανάστες χωρίς άδεια. Στη δημοσκόπηση, το 48 τοις εκατό είπαν ότι αντιτίθενται στις ενέργειες του Ομπάμα. Ακόμη και κάποιοι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με την ορθότητα των ενεργειών του προέδρου. «Ο πρόεδρος δεν πρέπει να κάνει τέτοιες σημαντικές πολιτικές αλλαγές μόνος του» δήλωσε ο γερουσιαστής Joe Donnelly. Αλλά ο Ομπάμα επέμεινε ότι οι ενέργειές του ήταν συνεπείς με τις εξουσίες που έχουν ασκηθεί από τους προέδρους και των δύο κομμάτων επί δεκαετίες.

Οι υπερασπιστές του σχεδίου μετανάστευσης και οι Δημοκρατικοί σύμμαχοι του προέδρου χαιρέτισαν την ανακοίνωση και επέμειναν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να παρέχουν νομική προστασία στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς άδεια που δεν επηρεάζονται από τις οδηγίες του Ομπάμα. «Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα αισθανθούν την αγκαλιά αυτής της χώρας» δήλωσε η Lorella Praeli, διευθύντρια της οργάνωσης για τη μετανάστευση νέων United We Dream. Ο Deepak Bhargava, διευθυντής του Κέντρου για την Αλλαγή της Κοινότητα, χαρακτήρισε τις αλλαγές «ένα τεράστιο επίτευγμα για τα δικαιώματα των μεταναστών». «Αυτή είναι μια συνταγματική δημοκρατία και όχι μια μπανανία», «απάντησε» η Jenny Beth Martin, πρόεδρος του Tea Party Patriots.

http://www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα