Ο Λευκός Οίκος απειλεί τη Συρία για πιθανή χημική επίθεση

Ο Λευκός Οίκος, σε ένα σπάνιο ριψοκίνδυνο "παιχνίδι" που "αφόπλισε" ακόμα και ορισμένους βετεράνους της εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει αποδείξεις πως η Συρία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μία ακόμα χημική επίθεση και προειδοποίησε ότι θα "πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα" για αυτό. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει πιθανές προετοιμασίες για μια ακόμα επίθεση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ που θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε μαζική δολοφονία αμάχων,

συμπεριλαμβανομένων αθώων παιδιών", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Σον Σπάισερ. "Οι δραστηριότητες είναι παρόμοιες με τις προετοιμασίες του καθεστώτος πριν από την επίθεση των χημικών όπλων της 4ης Απριλίου 2017". Αν ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ "διεξάγει μία ακόμα μαζική δολοφονική επίθεση με χημικά όπλα", πρόσθεσε η δήλωση, "αυτός και οι στρατιωτικοί του θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα".

Η δημόσια προειδοποίηση θεωρήθηκε εξαιρετικά ασυνήθιστη - αντανακλώντας τόσο την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες πληροφοριών που υποστηρίζουν ότι μία ακόμα επίθεση μπορεί να επίκειται, όσο και την προθυμία να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση αν δεν ληφθεί υπόψη η προειδοποίηση. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του, στρατηγός Χ.Ρ. Μακ Μάστερ, συμμετείχαν στην απόφαση για την έκδοση της δημόσιας προειδοποίησης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι σκόπευε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να δράσει και πάλι, όπως και μετά την επίθεση του Απριλίου, διατάζοντας την πυροδότηση πυραύλων Τόμαχοκ από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ σε ένα συριακό αεροδρόμιο από όπου ξεκίνησε η χημική επίθεση. Με άλλα λόγια, τα αντίποινα των ΗΠΑ δεν ήταν ένα γεγονός που έγινε μόνο μία φορά.

Η χημική επίθεση της 4ης Απριλίου από το καθεστώς του Άσαντ, που ξεκίνησε από ένα συριακό πολεμικό αεροπλάνο, άφησε πάνω από 80 νεκρούς, ανάμεσά τους και βρέφη. Ο Άσαντ αρνήθηκε ότι το καθεστώς του πραγματοποίησε την επίθεση. Φάνηκε επίσης να αποτελεί προειδοποίηση για τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν. Η πρεσβευτής του Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, έγραψε αργότερα στο Twitter: "Για οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις που γίνονται στον λαό της Συρίας θα κατηγορηθεί ο Άσαντ αλλά και η Ρωσία και το Ιράν που τον υποστηρίζουν να σκοτώνει τον λαό του".

Δεν είναι σπάνιο οι ΗΠΑ να προειδοποιούν τις ξένες κυβερνήσεις να μην προβούν σε επικείμενες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή αμερικανική αντίδραση. Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε ότι τουλάχιστον μία φορά, οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν ότι η Συρία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και προειδοποίησαν κατ' ιδίαν το καθεστώς Άσαντ μέσω ενδιάμεσου φορέα. Αλλά ο δημόσιος χαρακτήρας της προειδοποίησης της Δευτέρας νύχτας εξέπληξε κάποιους πρώην αξιωματούχους.

"Είναι ασυνήθιστο να τους προειδοποιούμε -και ακόμη πιο ασυνήθιστο με μια δήλωση του Λευκού Οίκου", δήλωσε ο Γιον Γολφστχαλ, ο οποίος διετέλεσε ανώτερος διευθυντής ελέγχου και μη διάδοσης όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μέχρι τον Ιανουάριο. "Έχει σοβαρές συνέπειες. Λέμε ότι σας παρακολουθούμε, μπορούμε να σας δούμε, μην το κάνετε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να απαντήσουν. Διαφορετικά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας". Όπως επισημαίνει επίσης, εγείρει το ερώτημα του πόσο σίγουρες είναι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες του Άσαντ. "Τι γίνεται αν κάνουμε λάθος; Είναι αρκετά ριψοκίνδυνο ο Λευκός Οίκος να κάνει μια δήλωση όπως αυτή".

Άλλοι εξέφρασαν κάποια ανησυχία για το γεγονός ότι η διοίκηση Τραμπ θα μπορούσε να μετανιώσει για την κίνηση αυτή. "Αυτή είναι η αποφασιστική στιγμή για τη διοίκηση Τραμπ, εάν η Συρία ξεκινήσει μια επίθεση", δήλωσε ο Τζιμ Τζέφρεϊ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και το Ιράκ και πρώην αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. "Είναι σαφές ότι η τελευταία επίθεση της διοίκησης, αν αυτή η έκθεση είναι σωστή, δεν αποθάρρυνε τη Συρία". "Εάν η Συρία προχωρήσει," πρόσθεσε ο Τζέφρι, "η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει και άλλη επίθεση στα συρρικνούμενα αεροσκάφη της Συρίας. Η προειδοποίηση από το Λευκό Οίκο κάνει λόγο για 'βαρύ τίμημα' που πρέπει να πληρώσει όχι μόνο το συριακό καθεστώς, αλλά και ο Άσαντ. Αυτό σημαίνει ένα πλήγμα στην ανώτατη Συριακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του Άσαντ. Οτιδήποτε λιγότερο θα θεωρηθεί υποχώρηση της Αμερικής. Δοκιμάσαμε τη διπλωματία, μετά τα περιορισμένα αντίποινα, και τώρα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος ή εικονική συνθηκολόγηση".

Ακόμη και η απειλή της στρατιωτικής δράσης είναι βέβαιο ότι θα επιμηκύνει περαιτέρω μια όλο και στενότερη σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Σε δηλώσεις του νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την επιμονή του ότι ο Άσαντ δεν είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του λαού του και αποκάλεσε την επίθεση με πυραύλους τον Απρίλιο κατά της συριακής αεροπορικής βάσης "πρόκληση" ενάντια στον πλησιέστερο σύμμαχο της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

"Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ήταν μια πρόκληση. Ο Άσαντ δεν χρησιμοποίησε τα όπλα ", δήλωσε ο Πούτιν τότε. "Αυτό έγινε από ανθρώπους που ήθελαν να τον κατηγορήσουν γι' αυτό". Όμως, η διοίκηση Τραμπ έχει συμφωνήσει ότι δεν θα ανέχεται τέτοιες επιθέσεις - μια απόκλιση από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε τον Άσαντ το 2013 να μην περάσει την "κόκκινη γραμμή" χρησιμοποιώντας όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δεν προχώρησε σε αντίποινα όταν οι δυνάμεις του Άσαντ χρησιμοποίησαν δηλητηριώδες αέριο σε πολλές περιπτώσεις εναντίον αμάχων.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο μετά τις επιθέσεις πυραύλων των ΗΠΑ τον Απρίλιο ότι "αν χρησιμοποιούν χημικά όπλα [πάλι], θα πληρώσουν πολύ, πολύ σκληρό τίμημα".

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η ασυνήθιστη δημόσια προειδοποίηση της Δευτέρας σχεδιάστηκε για να καταστήσει ξεκάθαρες αυτές τις προθέσεις. "Η στρατηγική είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να δελεάσουν αυτόν τον πρόεδρο". Ο Άντριου Τάμπλερ, ειδικός στη Συρία στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον για την πολιτική της Εγγύς Ανατολής, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι. "Οι εικαζόμενες προετοιμασίες [για μια χημική επίθεση] είναι οι τελευταίες σε μια σειρά επεισοδίων τους τελευταίους δύο μήνες, όπου ο Άσαντ κλιμακώνει την κατάσταση με τις ΗΠΑ και όχι το αντίστροφο", δήλωσε. "Θα υποστηρίξει η Ρωσία και το Ιράν τον Άσαντ όπως έκαναν πρόσφατα στη νότια και ανατολική Συρία;"

politico.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα