Πρόστιμο - ρεκόρ στην Google

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,42 δισ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην Google για την Alphabet, τη μητρική της, για τις εμπορικές πρακτικές της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο στον κόσμο έχει 90 ημέρες για να σταματήσει να ευνοεί τη δική της υπηρεσία αγορών, ειδάλλως αντιμετωπίζει επιπλέον ποινή έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Google

είχε συστηματικά ευνοήσει εμφανώς τις αναζητήσεις στη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών και υποβίβασε εκείνες των ανταγωνιστών της στα αποτελέσματα αναζήτησης.

"Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τους αντιμονοπωλιακούς νόμους. Δεν επέτρεψε σε άλλες εταιρείες να ανταγωνιστούν ισότιμα και να καινοτομούν και, το σημαντικότερο, αρνήθηκε στους ευρωπαίους καταναλωτές μια πραγματική επιλογή υπηρεσιών και τα πλήρη οφέλη της καινοτομίας" δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν επτά χρόνια ύστερα από παράπονα Αμερικανών και Ευρωπαίων ανταγωνιστών, όμως η Κομισιόν απήγγειλε επίσημες κατηγορίες μόλις τον Απρίλιο του 2015. "Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Κομισιόν και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την υπηρεσία αγορών μας" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται σε μία εταιρεία για υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, υπερβαίνοντας την επιβολή κυρώσεων ύψους 1,06 δις ευρώ που έδωσε η Κομισιόν στην αμερικανική Intel το 2009. Η Google αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον του κοινοτικού δικαίου περί ανταγωνισμού.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα