Ο Εμίρης του Κατάρ δεν είναι… κακομοίρης

Με σκοτσέζικο ντους μοιάζουν οι κινήσεις των Καταριανών σε ότι αφορά τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Πριν μερικές εβδομάδες είχαν ανακοινώσει ότι αποσύρονται από το διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού, προκαλώντας σοκ στην ελληνική κυβέρνηση και τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο εκμετάλλευσης του καλύτερου ακινήτου της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου

Ανάπτυξης , μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου για την διαμόρφωση ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, οι Καταριανοί « επιστρέφουν» για το Ελληνικό, καθώς “το Κατάρ υπέγραψε τη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του Ελληνικού και πλέον εναπόκειται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του χρονοδιαγράμματος.”

Το κρατικό Fund του Κατάρ, Qatari Diar, είναι ο ισχυρότερος παίκτης από αυτούς που διεκδικούν το Ελληνικό καθώς Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development δεν έχουν το μέγεθος για να προχωρήσουν σε ένα τόσο μεγάλο project μόνοι τους.

Να θυμίσουμε ότι τις εβδομάδες αυτές μεσολάβησε το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ και οι συνομιλίες με τους Εμίρηδες, κάτι που προφανώς συνέβαλε τα μέγιστα για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Ίσως δόθηκαν διαβεβαιώσεις στο Κατάρ ότι θα αρθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπλοκάρουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Φανταζόμαστε, όμως, ότι δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις για «στημένο» διαγωνισμό ώστε έτσι κι αλλιώς το Κατάρ να κάνει δικό του το Ελληνικό. Θυμίζουμε ότι μόλις αποσύρθηκαν από το διαγωνισμό οι Καταριανοί, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι οι απαιτήσεις τους ήταν εξωπραγματικές. Ότι ζητούσαν δηλαδή αυτά που τους υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου, δηλαδή φωτογραφικές διαδικασίες εκχώρησης του ακινήτου, ειδικούς συντελεστές δόμησης, υποσχέσεις για πώληση χιλιάδων σπιτιών σε δημοσίου υπαλλήλους, μεταφορά στο Ελληνικό κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ.

Ας ελπίσουμε ότι η επιστροφή του Κατάρ γίνεται γιατί αλλάζει το κλίμα στην Ελλάδα και γιατί ο Αντ. Σαμαράς κατάφερε να τους πείσει ότι αξίζει τον κόπο να διεκδικήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω των νόμιμων διεθνών διαγωνισμών κι όχι μέσω διακρατικών συμφωνιών που οι ίδιοι θέλουν.

Όπως και να έχει πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αλλά μην αρχίσουμε να φωνάζουμε από τώρα στο Σύνταγμα «καλώς ήρθε το… πετροδολάριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα