Η δραματική μαρτυρία του Όσκαρ Πιστόριους

Για αρκετό διάστημα, ο Όσκαρ Πιστόριους κρατούσε την ψυχραιμία του. Όταν ήρθε η ώρα της κατάθεσής του όμως, η ταραχή του ήταν προφανής και ξέσπασε σε λυγμούς. Η ατμόσφαιρα κατά την ακρόαση της Τρίτης ήταν τεταμένη, καθώς ο Ολυμπιονίκης έδωσε για πρώτη φορά την δική του εκδοχή για τα γεγονότα, απαντώντας στις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης. Όπως είπε πανικοβλήθηκε μέσα στο σκοτάδι και την πέρασε για ληστή.

Ο δικαστής, Desmond Nair, απεφάνθη ότι οι κατηγορίες ενάντια στον Πιστόριους

θα πρέπει να είναι οι πιο σοβαρές βάσει των νόμων της Νοτίου Αφρικής, γκρεμίζοντας τις ελπίδες του για εγγύηση. Έξω από το δικαστήριο, δραματική ήταν και η κατάσταση της οικογένειάς του, «με τις κάμερες να καταγράφουν κάθε τους κίνηση, από κάθε γωνία». Την ίδια στιγμή γινόταν η κηδεία του θύματος, της Ρίβα Στέενμπακ, στο Πορτ Ελίζαμπεθ.

Ο εισαγγελέας Gerrie Nel ήταν ιδιαίτερα επίμονος ως προς το ότι ο Πιστόριους πρέπει να κατηγορηθεί για προμελετημένο φόνο. Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Πιστόριους «μέρος ενός μελετημένου σχεδίου». «Γιατί να κλειδωθεί ένας διαρρήκτης στο μπάνιο;» είπε. Ακόμα και αν η θεωρία του είναι αληθινή, «εξακολουθεί να αποτελεί προμελετημένο φόνο», αφού ο Πιστόριους άνοιξε πυρ ενάντια σε έναν ανυπεράσπιστο ληστή.

«Δεν καταλαβαίνω πως μπορούν να με κατηγορούν για προμελετημένο φόνο» είπε ο αθλητής. «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τη φίλη μου. Ήμασταν πολύ ερωτευμένοι και πολύ ευτυχισμένοι». Στη συνέχεια ο Πιστόριους αναφέρθηκε στα βίαια εγκλήματα από εισβολείς. Όπως είπε, είχαν απειλήσει τη ζωή του στο παρελθόν και είχε πέσει θύμα βίαιης επίθεσης και ληστείας. Γι’ αυτό συνήθιζε να κοιμάται με ένα πιστόλι δίπλα στο κρεβάτι του. «Πίστεψα ότι κάποιος μπήκε στο σπίτι μου. Φοβήθηκα πολύ και δεν άναψα φως. Καθώς πήγαινα στο μπάνιο, φώναξα στους ληστές να φύγουν και στη Ρίβα να καλέσει την αστυνομία. Νόμιζα ότι ήταν στο κρεβάτι […] Αισθάνθηκα πολύ ευάλωτος χωρίς τα προσθετικά μέλη μου και ήξερα ότι έπρεπε να προστατέψω τη Ρίβα και τον εαυτό μου». Όπως είπε, όταν βρήκε τη Ρίβα ήταν ακόμα ζωντανή και ξεψύχησε στα χέρια του.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και φίλοι του ζευγαριού, οι οποίοι δήλωσαν ότι η σχέση τους πήγαινε καλά και πολύ πιθανόν κάποια μέρα να παντρεύονταν. Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται, ενώ η δίκη θα ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα