Νταβός 2014: Τι «μάθαμε» από το φετινό φόρουμ

Περίπου 2.500 παγκόσμιοι ηγέτες και 1.500 σημαντικοί επιχειρηματίες συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Τι προέκυψε λοιπόν από την φετινή προσπάθεια να μπει ο κόσμος σε μια τάξη; Ιδού μια περίληψη:

Το Ιράν δήλωσε ότι είναι ανοικτό για δουλειές

Το γεγονός και μόνο ότι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί ήταν παρών, προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού σε όλο το Νταβός. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια που ένας Ιρανός πρόεδρος παρακολουθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ήρθε με ένα μήνυμα: Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και θέλει

η χώρα του να γίνει μία από τις δέκα παγκόσμιες οικονομίες.
Τη δήλωση αυτή αντιμετώπισαν με κάποιο σκεπτικισμό οι ΗΠΑ. Ο Υπουργός Οικονομικών Jack Lew είπε στο BBC ότι οι εταιρείες «θα πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή». Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος για τις εταιρείες να παρερμηνεύσουν το πόσο ανοικτό είναι το Ιράν στις επιχειρήσεις», είπε.

Η «μελλοντική καθοδήγηση» είναι υπό εξέταση

Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη έδειξαν ότι το επιτόκιο έπεσε στο 7,1 %, πολύ κοντά στο όριο στο οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας είχε πει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων – και πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο από την πολιτική «forward guidance» (μελλοντικής καθοδήγησης) της Τράπεζας.
Ως εκ τούτου, όλοι ήθελαν να μάθουν αν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, εξετάζει μια αύξηση των επιτοκίων. Σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight, είπε ότι δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο και ότι η οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου «έχει αρκετό δρόμο μπροστά της μέχρι να κριθεί σκόπιμο να εξεταστεί η απομάκρυνση από την συμφωνία έκτακτης ανάγκης της νομισματικής πολιτικής». Υπογράμμισε αυτό το σημείο και σε μια μεταγενέστερη ενημέρωση. Όπως επισήμανε όμως ο συντάκτης του BBC, Robert Peston, δεν συμφωνούν όλα τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας μαζί του και ο Carney θα μπορούσε να καταψηφιστεί.

Το Νταβός έγινε πιο ανθρώπινο

Ολοένα και περισσότερο, στο φόρουμ δεν συζητούνται μόνο οι επιχειρήσεις και η πολιτική. Πέρυσι, για πρώτη φορά, υπήρχε μια συνεδρία διαλογισμού στο πρόγραμμα. Φέτος υπήρχαν πολλοί – μεταξύ των οποίων και μία με επικεφαλής την ηθοποιό Goldie Hawn – και αναφέρονταν συχνά. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στην υγεία, με επικεφαλής στελέχη των πολυεθνικών πρόθυμοι να τονίσουν πόσο είχαν βοηθήσει την ευζωΐα τόσο του προσωπικού τους όσο και του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Η «οικονομία του διαμοιρασμού» προτάθηκε ως ο δρόμος για το μέλλον: η έννοια του να κερδίζεις χρήματα από την ανταλλαγή του αυτοκινήτου σου ή τους σπιτιού σου, έτσι όπως τα εφαρμόζουν εταιρείες σαν την Airbnd ή την Zipcar. Και σε μια σύνοδο για την αυθεντικότητα, μία ομιλήτρια είπε ότι μόνο και μόνο επειδή τα μάτια μας λειτουργούν πλήρως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να δούμε σωστά.

Η τεχνολογία καταστρέφει τις θέσεις εργασίας;

Υπήρξε πολλή συζήτηση για το αν η πρόοδος της τεχνολογίας θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται αυτοματοποιημένα. Αυτό οδήγησε σε αμέτρητες συγκρίσεις με την βιομηχανική επανάσταση. Και ήταν εκπληκτικό το πόσο πολλοί – συμπεριλαμβανομένου και του Eric Schmidt της Google – πίστευαν ότι, αν και οι εξελίξεις στην τεχνολογία ήταν ένα καλό πράγμα, θα οδηγήσουν σε περισσότερη ανεργία.
«Το πρόβλημα της απασχόλησης θα είναι καθοριστικό τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια», δήλωσε ο Schmidt σε μια μικρή συζήτηση στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ. Ένας από τους συμμετέχοντες – ο οποίος υποστήριξε ότι οι αλγόριθμοι ήδη κάνουν τις περισσότερες δουλειές, ακόμα και να γράφουν ένα περιοδικό – παρουσίασε ένα πολύ απροσδόκητο επιχείρημα (για το Νταβός ούτως ή άλλως). Φανταστείτε την ημέρα που όλες οι εργασίες θα γίνονταν από ρομπότ και θα μας άφηναν να επιλέξουμε πώς να περάσουμε τις μέρες μας – χωρίς να καθοδηγούμαστε από την ανάγκη να πληρώσουμε την υποθήκη. Τι ριζοσπαστική σκέψη!

Υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας;

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συζήτησε την οικονομική στρατηγική του για να απαλλάξει την χώρα από το μακροχρόνιο πρόβλημα του αποπληθωρισμού. Η στρατηγική αυτή είναι γνωστή ως «Abenomics» -και δεν είναι επιλογή του, έσπευσε να επισημάνει.
Αλλά αυτό που έκανε εντύπωση στο φόρουμ – και προκάλεσε ανησυχία- ήταν η σχέση της Ιαπωνίας με την Κίνα. Οι εντάσεις αυξάνονται εδώ και καιρό, αλλά τώρα φάνηκε πόσο άσχημες είναι. Σε μια ιδιωτική ενημέρωση με δημοσιογράφους, ο Άμπε είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι παρόμοιες με εκείνες της Βρετανίας και της Γερμανίας λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι θεωρεί την αύξηση του προϋπολογισμού της Κίνας στην άμυνα μία πρόκληση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της RenaultNissan, Carlos Ghosn, δήλωσε στο BBC ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Ιαπωνίας πιέζει την κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα. Ο βραβευμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini έχει επισημάνει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι ένας από τους κινδύνους το 2014.

http://www.bbc.co.uk/news/business-25894498

Keywords
Τυχαία Θέματα