Νόμπελ Οικονομίας στον Άνγκους Ντίτον

Το φετινό Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών κέρδισε ο 69χρονος Βρετανός οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Πρίνστον για την «ανάλυσή του σε σχέση με την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία». Ο καθηγητής Ντίτον είναι γνωστός για την μελέτη του όσον αφορά τους οικονομικούς μέσους όρους, όπως τα μέτρα του εθνικού εισοδήματος, που θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι παραπλανητικοί διότι αποκρύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ατόμων.

«Για το σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής που προωθεί την ευημερία και μειώνει τη φτώχεια, πρέπει

πρώτα να καταλάβουμε τις ατομικές καταναλωτικές επιλογές» αναφέρει η επιτροπή που απένειμε το βραβείο σε σχετική δήλωση. «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Άνγκους Ντίτον έχει ενισχύσει αυτή την κατανόηση. Συνδέοντας τις λεπτομερείς προσωπικές επιλογές και τα συνολικά αποτελέσματα, η έρευνά του έχει συμβάλει στο να μετατραπούν οι τομείς της μικροοικονομίας, της μακροοικονομία και της ανάπτυξης της οικονομίας».

«Το γενικό μήνυμα μου είναι: οι μετρήσεις μου τείνουν να δείξουν ότι τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει», είπε.

Ο καθηγητής Ντίτον είπε ότι ήταν «πολύ νυσταγμένος» όταν του ανακοίνωσαν τηλεφωνικά ότι είχε κερδίσει. «Ήμουν έκπληκτος και ευχαριστημένος», είπε. Το βραβείο ανακοινώθηκε στη Στοκχόλμη από τον Γκόραν Χάνσον, μόνιμο γραμματέας της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.

Η επιτροπή κατά τα τελευταία χρόνια έχει τιμήσει πολλούς ακαδημαϊκούς για έργα που δείχνουν είτε ότι οι αγορές είναι αναποτελεσματικές, είτε πώς να ασχοληθούν με αυτήν την πραγματικότητα. Πέρυσι, η επιτροπή επέλεξε τον Ζαν Τιρόλ, έναν Γάλλο οικονομολόγο, για το έργο του σχετικά με την αποτελεσματική ρύθμιση των ατελών αγορών. Το 2013, τίμησε τους Γιουτζίν Φάμα, Λαρς Πίτερ Χάνσεν και Ρομπερτ Σίλερ για την έρευνά τους σχετικά με τις κινήσεις των χρηματοοικονομικών αγορών.

Το Νόμπελ Οικονομίας είναι το νεότερο από τα Νόμπελ, που ιδρύθηκαν το 1968 στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, για να γιορτάσουν την 300η επέτειο της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας. Ο καθηγητής Ντίτον είναι ο 75ος νικητής του. Το βραβείο συνοδεύεται από 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 976.000 δολ.). Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των βραβευθέντων στην οικονομία ήταν Αμερικανοί πολίτες. Μόνο μία γυναίκα έχει κερδίσει: η πολιτική επιστήμονας Έλινορ Όστρομ, το 2009.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα