Η Κουμουνδούρου πάει Μαξίμου

Πίσω από τον καλύτερο συντονισμό κόμματος και κυβέρνησης, τις οποίες υπηρετούν οι οργανωτικές αναδιατάξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας προχωράει με βάση το σχεδιασμό του για το νέο κόμμα που θα φτιαχτεί μέσα από τα υλικά του κρατικού μηχανισμού, όσο και αν στα λόγια ξορκίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ την «κρατικοποίησή» του.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη διεύρυνση της πολιτικής γραμματείας η οποία έχει

πλέον 17 μέλη στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΚΕ, ενώ θα συμμετέχουν ως πλήρη μέλη με δικαίωμα λόγου και ψήφου και τρεις κορυφαίοι υπουργοί. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό σχήμα στην πορεία προς το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, εκεί όπου ελπίζει ο Τσίπρας να έχει φτιαχτεί ο νέος κρατικοδίαιτος ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουμε ήδη γράψει. Ο Τσίπρας βάζει στο κομματικό παιχνίδι και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά την ίδια στιγμή τον έχει συμπιεσμένο ως υπουργό οικονομικών να εισηγείται μνημονιακά σκληρά μέτρα περικοπών και αυξήσεων στους φόρους και έτσι περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της κίνησης των 53 μέσα στον κομματικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα βάζει αντίρροπες δυνάμεις όπως αυτές του Γιάννη Δραγασάκη στο παιχνίδι προκειμένου να κρατάει τις ισορροπίες αλλά ταυτόχρονα να δώσει ώθηση στην κυβερνητική αποστολή που έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς διαχειρίζεται το χρήμα και τις τράπεζες. Οι νέες ομάδες συμφερόντων μέσω του κράτους είναι προ των πυλών και μέσω αυτών ο Τσίπρας φιλοδοξεί να αντιστοιχήσει τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ στον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Μόνο αδαείς μπορεί να πιστεύουν ότι με μέτρα όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα μπορεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να στρατολογούν νέα μέλη από τα κινήματα και την κοινωνία.

Το γράψαμε προ ημερών και όσο περνάνε οι μέρες θα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο. Αυτό που διακατέχει τις κινήσεις του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι το σύνθημα του σημιτικού ΠΑΣΟΚ «κόμμα και κράτος Θόδωρος Τσουκάτος». Το μόνο που μπορεί να τον εμποδίσει αυτή τη στιγμή είναι η σκληρότητα των μέτρων να είναι τέτοια που να τoν αποσταθεροποιεί πιο γρήγορα από όσο είναι απαραίτητο να ξαναστήσει κομματικό μηχανισμό μέσω του κράτους. Ίδωμεν…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα