ΓΓ ΟΗΕ: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για λύση στην Κύπρο

Η σημερινή τρίτη ημέρα διαπραγμάτευσης επί ελβετικού εδάφους ενδεχομένως να αναδειχθεί και ως η πιο κρίσιμη, λόγω της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ΑντόνιοΓκουτέρες.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφθασε σήμερα στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και σύμφωνα με το SigmaLive απευθυνόμενος στους ηγέτες, είπε "πετύχατε πολλά, τώρα είναι η ώρα για πολιτική θέληση και

να επιδείξετε πολιτική ικανότητα".

Eν τω μεταξύ πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι ο Γκουτέρες πρόκειται να ζητήσει από τους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων να λάβουν "σημαντικές και τολμηρές αποφάσεις", ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής.

"Ελπίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ρόλο καταλύτη, ενθαρρύνοντας τα μέρη να επιλύσουν επιτέλους μια από τις τελευταίες παγωμένες συγκρούσεις στην Ευρώπη", πρόσθεσε η πηγή αυτή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κυμανθεί και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από το Ταλίν, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της εσθονικής Προεδρίας τόνισε ότι: "Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω και να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία".

Κοτζιάς: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα

"Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα" διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά, μία μέρα μετά την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα.

Κατά την άφιξή του σήμερα στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης, την οποία η ελληνική πλευρά απέτρεψε.

Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε έναν συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές. "Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση" συμπλήρωσε.

"Εμπλοκή" προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι χθες παρουσιάστηκε "εμπλοκή" στην διαδικασία των συνομιλιών την Παρασκευή στον Κράν Μοντάνα. Η διακοπή οφείλεται στην επιμονή της τουρκικής πλευράς στο θέμα των 4 ελευθεριών για το οποίο χρειάστηκε να παρέμβει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθυντής της υπηρεσίας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων, Μάρτιν Βερβέι.

Συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ξυπνήσουν και να μην ονειρεύονται λύση με πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πηγές που μετέδωσε το ΚΥΠΕ το θέμα ετέθη από τουρκικής πλευράς τόσο κατά την πρωινή συζήτηση στο τραπέζι 2 (δικοινοτικές συνομιλίες) όσο και το απόγευμα στην συνάντηση των δύο διαπραγματευτικών ομάδων με τους τεχνοκράτες.

Σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη διαδικασία της Διάσκεψης παρουσιάστηκε εμπλοκή αλλά όχι κρίση, υπονοώντας ότι η στάση της τουρκικής πλευράς και η επιμονή της σε αιτήματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, δυναμιτίζει το κλίμα και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα