G20: Γαλλογερμανικός άξονας για την ηγεσία της Ευρώπης

Η Γερμανία και η Γαλλία θα αναλάβουν σημαντικότερο ρόλο στην καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην καθοδήγηση του κόσμου. Αυτό εν ολίγοις ήταν το νόημα όσων είπε η Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη. Η Μέρκελ ξεκίνησε την 30λεπτη ομιλία της αναφέροντας τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο και συζητώντας για

τις προοπτικές του μπλοκ καθώς διαπραγματεύεται την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση.

Η Μέρκελ μίλησε εμφατικά για τη "Γαλλία και τους άλλους εταίρους μας στην ΕΕ". Είπε ότι είχε μιλήσει συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για ένα "μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την εμβάθυνση της ΕΕ και της ευρωζώνης". Πρόσθεσε επίσης ότι τα γερμανικά και τα γαλλικά συμφέροντα "συνδέονταν με τον πλησιέστερο δυνατό τρόπο". Η γερμανίδα καγκελάριος ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ ανακάμπτει από την οικονομική της κρίση, ενώ τα υπόλοιπα 27 μέλη καταγράφουν αύξηση και χαμηλότερη ανεργία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η Μέρκελ, δεν ήταν πλέον στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών σχεδίων.
"Η δική μας προτεραιότητα είναι να προετοιμαστούμε για το δικό μας μέλλον μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το Brexit", δήλωσε η Μέρκελ. Η καγκελάριος επανέλαβε επίσης την ανάγκη, στο πλαίσιο των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβει η ΕΕ μεγαλύτερη ευθύνη. "Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει όλο και περισσότερο τη μοίρα της στα χέρια της", ανέφερε η Μέρκελ.

Η Ευρώπη ενάντια στον Τραμπ για το κλίμα και τη συνεργασία

Η Μέρκελ μίλησε με αφορμή την επικείμενη σύνοδο κορυφής των G20 των κορυφαίων χωρών του κόσμου, που θα λάβει χώρα στη βόρεια γερμανική πόλη του Αμβούργου στις 7 και 8 Ιουλίου. Η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την προστασία του κλίματος. "Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να επιτύχουμε", ανέφερε η Μέρκελ. "Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον τελευταίο άνθρωπο στη γη να πεισθεί από τα επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή". Πρόσθεσε ότι η Συμφωνία του Παρισιού ήταν "μη αναστρέψιμη και μη διαπραγματεύσιμη".

Η καγκελάριος επιτέθηκε επίσης στον σοβινισμό του Τραμπ, λέγοντας ότι ο οικονομικός προστατευτισμός "δεν είναι επιλογή" επειδή "βλάπτει όλους τους ενδιαφερόμενους". Το θέμα της γερμανικής προεδρίας της G20, τόνισε, ήταν "ένας δικτυωμένος κόσμος". Η Μέρκελ αναγνώρισε ότι θα ήταν δύσκολο να μιλήσουν με τον Τραμπ για ζητήματα όπως η τρομοκρατία, ο προστατευτισμός και η αλλαγή του κλίματος στο Αμβούργο. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η διεθνής συνεργασία ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας για το μέλλον και υποστήριξε τις ετήσιες συνόδους κορυφής της G20 ως χρήσιμο μέσο για την παγκόσμια αλλαγή. "Χρειαζόμαστε τη G20 περισσότερο από ποτέ", δήλωσε η Μέρκελ. "Μπορούμε να επιτύχουμε τα πράγματα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι θα ήταν ποτέ δυνατό για κάθε έθνος ξεχωριστά".

Η Μέρκελ υπογράμμισε το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με τη συνάντηση στο Βερολίνο μετά την ομιλία της με τους ηγέτες των άλλων χωρών της ΕΕ που συμμετείχαν στη διάσκεψη κορυφής της G20 καθώς και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Καγκελάριος είπε ότι η ΕΕ ήθελε να στείλει ένα "μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας".

Η γερμανική προεκλογική εκστρατεία αρχίζει

Με τη Γερμανία να διεξάγει εθνικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στο τέλος της θητείας της. Και οι μικρότεροι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, αμφισβήτησαν άμεσα την συντηρητική καγκελάριο. Ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος SPD Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι η Μέρκελ δεν είχε κάνει τίποτα για να λύσει τις διαφωνίες εντός της ΕΕ σχετικά με θέματα όπως το προσφυγικό. Και αμφισβήτησε το ότι η καγκελάριος θα αντισταθεί πραγματικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής της G20, που φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο συγκρουσιακή από τις προηγούμενες συναντήσεις. "Ο Ντόναλντ Τραμπ διχάζει τη Δύση", δήλωσε ο Όπερμαν. "Είναι απαραίτητο να λάβουμε μια σαφή στάση. Στο Αμβούργο, πρέπει να δείξουμε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι βρίσκεται μόνος στην αλλαγή του κλίματος".

Όπως έγινε σαφές από την ομιλία του ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς σε μια συνδιάσκεψη του κόμματος την περασμένη Κυριακή, οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να φανούν πιο σκληροί απέναντι στον Τραμπ από την καγκελάριο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν εξίσου θορυβώδη στην κριτική τους. Ο συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Ντίετμαρ Μπαρτς αμφισβήτησε την ιδέα ότι η Ευρώπη ήταν ικανή να ηγηθεί του κόσμου. "Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο επειδή βρίσκεται σε κρίση", δήλωσε. "Και αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών σας".

Οι Πράσινοι επέκριναν την καγκελάριο για όσα έχει κάνει για το περιβάλλον, λέγοντας ότι από την άποψη της συγκεκριμένης δράσης η Μέρκελ ήταν ελάχιστα καλύτερη από τον Τραμπ. "Μιλάτε για την προστασία του κλίματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνετε τίποτα για την προστασία του κλίματος", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα