Νέοι, εκατομμυριούχοι και χωρίς πτυχίο

Πολλοί σύγχρονοι «σούπερσταρ» της τεχνολογίας εγκατέλειψαν το κολέγιο και κατέληξαν δισεκατομμυριούχοι. Στατιστικά μιλώντας, εκείνοι που έχουν τελειώσει το κολέγιο κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στη ζωή τους από εκείνους που δεν έχουν αποφοιτήσει και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μείνουν άνεργοι. Αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Την Τρίτη, ο 21χρονος Palmer Luckey έγινε ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος στην βιομηχανία της τεχνολογίας που εγκατέλειψε το κολέγιο. Ο Luckey είναι ο δημιουργός της Oculus Rift,

μιας εταιρεία συσκευών εικονικής πραγματικότητας που μόλις αγόρασε η Facebook αντί 2 δις δολαρίων. Προηγουμένως, ο Steve Jobs, ο Bill Gates, ο Paul Allen, ο Michael Dell, ο ιδρυτής της Digg Kevin Rose, του Napster Shawn Fanning και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter Evan Williams είχαν κάνει το ίδιο.

Ποιοι άλλοι έχουν ακολουθήσει τα βήματά τους;

Jan Koum:συνιδρυτής της WhatsApp, που αγόρασε το Facebook αντί 19 δις δολαρίων. Η ιστορία του Jan Koum θυμίζει ταινία. Λίγες ημέρες πριν από τα 38α γενέθλιά του, ο Κoom μαζί με τον συνιδρυτή της WhatsApp, Brian Acton, πούλησαν την εταιρεία τους στο Facebook έναντι 19 δις δολ. σε μετρητά και μετοχές. Ο ίδιος έγινε δισεκατομμυριούχος. Ήρθε στις ΗΠΑ όταν ήταν 16 χρονών από το Κίεβο της Ουκρανίας, ενώ η οικογένειά του ζούσε με κουπόνια για τρόφιμα για ένα μεγάλο διάστημα.Παράτησε το Πανεπιστήμιο του San Jose State, όπου σπούδαζε μαθηματικά και κομπιούτερ για να εργαστεί στη Yahoo.

Eduardo Vivas:Πούλησε δύο startups έναντι 190 εκατ. δολ. πριν γίνει 28 χρόνων. Τον Φεβρουάριο, η LinkedIn ανακοίνωσε την εξαγορά της νέας startup Bright.com έναντι 120 εκατ. δολ. Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη επιτυχία του Vivas, ενός εκ των δύο συνιδρυτών της. Το 2012 είχε πουλήσει την προηγούμενη startup του, Social Hour, έναντι 51,5 εκατ. δολ. στο mobile game δίκτυο PlayPhone. Είναι μόλις 28 χρόνων και δεν έχει τελειώσει ούτε το λύκειο.

Matt Mullenweg: ξεκίνησε την WordPress, η οποία αποτελεί πλέον το 16% του διαδικτύου. Ο Mullenweg παράτησε το Πανεπιστήμιο του Χιούστον το 2004. Σε ηλικία 20 ετών, είχε ήδη ξεκινήσει τη WordPress και κατακλυζόταν από προσφορές εργασίας από τον τεχνολογικό τομέα. Άρχισε να εργάζεται στη CNET στο Σαν Φρανσίσκο με τη συμφωνία ότι θα αφιερώνει το 15% του χρόνου του για την ανάπτυξη του δικού του project. Τελικώς, παραιτήθηκε για να ιδρύσει την Automattic, την εταιρία που βρίσκεται πίσω από τη WordPress.

Arash Ferdowsi: συνιδρυτής του Dropbox, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 10 δις δολάρια. Ο Ferdowski παράτησε το MIT το 2007, έπειτα από τρία χρόνια. Ίδρυσε το Dropbox, το οποίο σύντομα εξελίχθηκε από ένα μικρό startup σε μια υπηρεσία που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και έγινε πολυεκατομμυριούχος σε ηλικία 27 ετών.

Aaron Levie: ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Βox, για να ξεκινήσει μια δημόσια εγγραφή 250 εκατ. δολαρίων. Ενώ άλλα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο ο Levie μαζί με έναν από τους καλύτερους φίλους του, τον Jeff Queisser, κάθονταν σπίτι και ετοίμαζαν startups. Ξεκίνησαν περίπου 15 εταιρείες. Αλλά η μεγάλη επιτυχία του Box.net ήρθε όταν ο Levie ήταν δευτεροετής φοιτητής στο USC.

Mark Zuckerberg:δημιούργησε το Facebook, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο , με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες κάθε μήνα. Ο Zuckerberg ξεκίνησε το Facebook, ως γνωστόν, από το δωμάτιό του στο Χάρβαρντ, το οποίο παράτησε το 2004 για να μετακομίσει στη Silicon Valley. Το site έχει αυξηθεί τρομερά από τότε, έκανε δημόσια εγγραφή το φθινόπωρο του 2012 (το μεγαλύτερο IPO τεχνολογίας όλων των εποχών με 16 δις δολάρια).

Stacey Ferreira: η 20χρονη μετέτρεψε ένα tweet του Richard Branson σε επένδυση. Το 2012, αποφάσισε να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όταν έλαβε την είδηση ότι ο Richard Branson της Virgin και ο Jerry Murdock θα επενδύσουν στο startup της, MySocialCloud.com. Η Ferreira άρχισε να εργάζεται στην επιχείρηση με τον αδελφό της Scott στο γυμνάσιο και συνέχισε να το κάνει κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της στο κολέγιο. Τότε είδε ένα tweet από τον Branson που ζητούσε από ανθρώπους να «δωρίσουν 2.000 δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς», με μια ευκαιρία να γνωρίσουν τον μεγιστάνα στο Μαϊάμι, δύο ημέρες μετά. Η Ferreira και ο αδερφός της αποφάσισαν να δανειστούν τα χρήματα από τους γονείς τους. Κατάφεραν να συναντήσουν τον Branson ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον ως επενδυτής και στη συνέχεια έφερε και τον Murdock. Το περασμένο καλοκαίρι, η Reputation.com αγόρασε την εταιρεία για ένα αξιοσέβαστο ποσό.


David Karp: δημιούργησε την Tumblr που αγόρασε η Yahoo αντί 1,1 δις δολαρίων. Σε ηλικία 16 ετών, ο Karp ήταν ήδη διευθυντής προϊόντος του UrbanBaby, ενός φόρουμ στο Διαδίκτυο για γονείς. Είχε παρατήσει το γυμνάσιο Bronx Science πριν από έναν χρόνο για εκπαίδευση στο σπίτι και δεν έλαβε ποτέ απολυτήριο. Από εκεί άρχισε το Davidville, όπου έχτισε τις απαρχές του Tumblr. Η συμφωνία με τη Yahoo έφερε 81 εκατομμύρια δολάρια στην τσέπη του Karp.


Dustin Moskovitz: είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχος συνιδρυτές του Facebook και ιδρυτής της Asana. Ο Moskovitz σπούδαζε οικονομικά στο Χάρβαρντ, αλλά τα παράτησε το 2004 για να ακολουθήσει τον Mark Zuckerberg στην Silicon Valley, για να βοηθήσει στην οικοδόμηση του Facebook. Έφυγε το 2008 για να ιδρύσει την Asana, μια εφαρμογή Web που σχεδιάστηκε για να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα και τη συνεργασία των εργαζομένων. Πλέον, η Asana έχει βρει το δρόμο της και έχει συγκεντρώσει 38 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.

Pete Cashmore: ίδρυσε την Mashable, που προσελκύει πάνω από 20 εκατ. χρήστες το μήνα, σε ηλικία 19 ετών. Το 2012, μπήκε στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο. Σαν παιδί, ο Cashmore στράφηκε στο Διαδίκτυο για να κοινωνικοποιηθεί εξαιτίας κάποιων προβλημάτων στην υγεία του, εξαιτίας των οποίων μάλιστα τελείωσε το Λύκειο με καθυστέρηση δύο ετών. Δεν πήγε ποτέ στο κολέγιο.

Daniel Ek: συνιδρυτής της εξαιρετικά δημοφιλούς μουσικής υπηρεσίας streaming Spotify, σε ηλικία 21 ετών. Ο Ek άφησε τις σπουδές του στη μηχανική στο Royal Institute of Technology στη Σουηδία μετά από οκτώ εβδομάδες, το 2005, αλλά έγινε εκατομμυριούχος μόλις λίγα χρόνια αργότερα. Στην ηλικία των 14 ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, στα 15 του έβγαζε 50.000 δολάρια το μήνα φτιάχνοντας ιστοσελίδες και στα 16 του έκανε αίτηση για μια δουλειά μηχανικού στη Google. Πέντε χρόνια αργότερα ίδρυσε τη Spotify. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα πάνω από 24 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο.

Zach Sims: ξεκίνησε την Codecademy, η οποία έχει πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες και συγκέντρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη χρονιά, από επενδυτές όπως ο Richard Branson. Ο Sims παράτησε το Columbia το 2011 για την δημιουργία της Codecademy. Το startup ήταν εμπνευσμένο από το γεγονός ότι ο Sims δεν ήταν τόσος καλός κωδικοποιητής όπως ο συμμαθητής του και συνιδρυτής της εταιρείας Ryan Bubinski. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, χρησιμοποιείται σε περίπου 200 χώρες.

Ben Milne: μετέτρεψε την πλατφόρμα πληρωμών του από μια επένδυση 1200 δολαρίων σε μια εταιρεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, από την ηλικία των 22. Πριν από μια δεκαετία, ο 29χρονος παράτησε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα για να ξεκινήσει την πρώτη του εταιρεία, Elemental Designs. Το 2008 μετακόμισε στην Dwolla, ένα online σύστημα πληρωμών που ανταγωνίζεται τις πιστωτικές κάρτες. Ο Dwolla κινεί εκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές καθημερινά.

Jeffrey Kalmikoff: πριν από την ίδρυση μιας εταιρείας εκατομμυρίων δολαρίων, ο συνιδρυτής της Threadless εκδιώχθηκε από μία σχολή και έφυγε από μία άλλη. Ο Kalmikoff παράτησε τη σχολή graphic design στο Σικάγο στα τέλη της δεκαετίας του '90. Βοήθησε στην μετατροπή της εταιρείας T - shirt Threadless από ένα μικρό project σε μια εταιρεία εκατομμυρίων δολαρίων. Έφυγε από την Threadless το 2009 και έκτοτε ασχολείται με startups, κυρίως ως σύμβουλος. Είχε μια κάπως περίεργη εμπειρία με τις σχολές. Όπως λέει ο ίδιος: «Με πέταξαν έξω από μία σχολή, έκανα αίτηση για να πάω πίσω και στη συνέχεια έφυγα. Και μετά έφυγα και από άλλη σχολή. Κατέληξα να διδάσκω εκεί!». Το μοντέλο της Threadless ήταν τόσο επιτυχημένο, που έγινε μάθημα στο Χάρβαρντ.

http://www.businessinsider.com.au/new-successful-college-dropouts-2014-3#palmer-luckey-created-oculus-vr-just-acquired-by-facebook-for-2-billion-1

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
πτυχιο, steve jobs, bill gates, rift, εταιρεία, facebook, δις, jobs, bill, paul, dell, rose, napster, twitter, whatsapp, δολ, ηπα, jose, yahoo, linkedin, bright, mobile, game, wordpress, προσφορες, project, arash, dropbox, mit, aaron, box, net, zuckerberg, site, ipo, tweet, virgin, scott, καλοκαιρι, david, tumblr, science, web, time, royal, google, sims, columbia, ryan, online, jeffrey, design, shirt, http, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, www.google.gr, αξια, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, εκλογες ηπα, whatsapp, tumblr, χωρες, αιτηση, δουλεια, δολ, ηπα, σουηδια, σχολες, υγεια, ωθηση, dell, dropbox, game, linkedin, net, rift, ryan, scott, time, wordpress, yahoo, zuckerberg, εξαιρεσεις, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γονεις, διαστημα, δις, δωσει, διαδικτυο, δικτυο, εγινε, εγγραφη, ευκαιρια, εκατομμυριουχος, εκπαιδευση, επενδυτης, επιτυχια, εταιρεία, εταιρια, ετων, εφυγε, ζωη, ιδιο, ιδρυση, ηλικια, υπηρεσια, θυμιζει, κιεβο, λυκειο, μαθηματικα, μικρο, οικογενεια, οκτω, παιδι, παιδια, ποδοσφαιρο, συνεχεια, συντομα, σικαγο, σπιτι, τρια, τριτη, φοιτητης, φθινοπωρο, aaron, arash, βηματα, bill, bill gates, mobile, box, bright, columbia, http, design, δωματιο, εφαρμογη, royal, web, ipo, project, jeffrey, jobs, jose, mit, napster, paul, tweet, rose, science, sims, site, shirt, online, virgin, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα