Νέο σκάνδαλο με εμπλοκή ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Ομπάμα

Νέο σκάνδαλο με επίκεντρο άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ξέσπασε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Washington Post, ένας εξ αυτών βρέθηκε λιπόθυμος από το μεθύσι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Άμστερνταμ όπου διέμενε. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου στη συνέχεια ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία στην Ολλανδία και όλα πήραν το δρόμο τους. Κατά την εφημερίδα τόσο ο συγκεκριμένος πράκτορας όσο και άλλοι δύο, εκ των οποίων σύμφωνα με τις πληροφορίες

της ο ένας ήταν επικεφαλής ομάδας ασφαλείας, στάλθηκαν αμέσως πίσω στις ΗΠΑ όπου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και γίνεται έρευνα σε βάρος τους. Οι άλλοι δύο πράκτορες θεωρήθηκε ότι έχουν εξίσου ευθύνη για το περιστατικό λόγω του ότι δεν το απέτρεψαν και δεν παρενέβησαν εγκαίρως.

Εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, της υπηρεσίας που αναλαμβάνει δηλαδή την προστασία του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου, απέφυγε επισταμένα να δώσει λεπτομέρειες και εξηγήσεις για το συμβάν και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι όντως τρεις άνδρες της επέστρεψαν στις ΗΠΑ για «πειθαρχικούς λόγους». Ο Έντ Ντόνοβαν έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι δεν τέθηκε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο η ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου καθώς το περιστατικό σημειώθηκε πριν την άφιξη τη Δευτέρα στην Ολλανδία του Ομπάμα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο για την ασφαλέστερη διαχείριση των ραδιενεργών υλικών.

Η νέα αυτή υπόθεση, η οποία φιλοξενείται ελάχιστα στα υπόλοιπα αμερικανικά ΜΜΕ, προκαλεί σοβαρό πλήγμα στο κύρος και την φήμη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την προστασία του Αμερικανού προέδρου. Και δεν είναι το πρώτο πλήγμα. Το 2012, στην Καρταχένα της Κολομβίας, όπου μετέβη ο Μπαράκ Ομπάμα για τη σύνοδο κορυφής των Αμερικανικών Κρατών, ένας σημαντικός αριθμός πρακτόρων απομακρύνθηκε από την υπηρεσία μετά από καταγγελίες ότι προσέλαβαν ιερόδουλες και τις φιλοξένησαν στα δωμάτιά τους ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η οργάνωση του σχεδίου ασφαλείας του προέδρου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα μέτρα που λαμβάνονταν. Επίσης, το 2013 απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου δύο πράκτορες μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών.

Μετά και από το δεύτερο περιστατικό, η υπηρεσία προχώρησε σε σειρά μέτρων αναδιάρθρωσης προκειμένου να βελτιώσει το προφίλ της και κυρίως την ολοένα μεγαλύτερη φήμη της ως μια υπηρεσία που κυριαρχείται από άνδρες που διακρίνονται για κακή συμπεριφορά και σεξισμό. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Ομπάμα διόρισε επικεφαλής της υπηρεσίας την βετεράνο πράκτορα Τζούλια Πήρσον, η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, σχετική έκθεση ελέγχου των πεπραγμένων της υπηρεσίας από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη φαινομένων ευρείας κακής συμπεριφοράς από τα μέλη της υπηρεσίας. Τώρα, βέβαια, μετά το τελευταίο περιστατικό, ουδείς ξέρει αν θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες.

Ο Ομπάμα, πάντως, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή του περιοδεία, όπου και αναμένεται στις επαφές του τονίσει τη σημασία της Ευρώπης στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων θέτοντας ζήτημα για τη ρωσική στάση στην Κριμαία και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις γενικότερες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πηγές: bbc, Washington Post

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα