Νεκρός πιθανότατα ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Αχτάρ Μανσούρ

Ο ηγέτης του Αφγανών Ταλιμπάν είναι πιθανόν να έχει σκοτωθεί σε μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ πιθανώς πέθανε σε επίθεση του Σαββάτου, που είχε ως στόχο τον ηγέτη και έναν άλλο μαχητή, ενώ κατευθύνονταν σε μια απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στόχευε τον Μανσούρ - ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας από τον Ιούλιο του περασμένου έτους -

αλλά δεν επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Ο εκπρόσωπος Peter Cook, δήλωσε: "Ακόμα αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επίθεσης και θα παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες όταν είναι διαθέσιμες". Οι Ταλιμπάν δεν έκαναν κάποια επίσημη δήλωση, αν και δύο διοικητές από το περιβάλλον του Μανσούρ αρνήθηκαν ότι είναι νεκρός, σύμφωνα με το Reuters.

Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του εξτρεμιστή ηγέτη μπορεί να ανοίξει μια μάχη για τη διαδοχή του, εμβαθύνοντας τα ρήγματα που προέκυψαν στο κίνημα των ανταρτών μετά το θάνατο του ιδρυτή του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ που επιβεβαιώθηκε πέρυσι, σχεδόν δύο χρόνια μετά το θάνατό του. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποστολή του Σαββάτου είχε εγκριθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και περιλάμβανε πολλαπλά drones.

Η αφγανική κυβέρνηση είπε ότι είχε ενημερωθεί για την επίθεση από την Ουάσιγκτον και την πιθανή δολοφονία του Μανσούρ. Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι ο θάνατος του Μανσούρ θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες ειρήνευσης στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει μια εξέγερση εδώ και 15 χρόνια. Ο Μανσούρ ήταν ο βασικός ηγέτης "που δεν άφηνε τους Ταλιμπάν να συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία", είπε.

Ένας από τους διοικητές των Ταλιμπάν που απέρριψε τις αναφορές για δολοφονία του Μανσούρ δήλωσε, ωστόσο, ότι είχε προκαλέσει συναγερμό στους κόλπους του κινήματος.

"Αυτή η φήμη έχει δημιουργήσει πανικό στους οπαδούς μας σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και με αγωνία περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια. Τους λέμε να το αγνοούν, αλλά εξακολουθούν να ανησυχούν", δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν στο Reuters.

Τον Δεκέμβριο, ο Μανσούρ αναφέρθηκε ότι είχε τραυματιστεί και πιθανώς σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο σπίτι ενός ηγέτη των ανταρτών στην Κουέτα του Πακιστάν. Οι Ταλιμπάν έδωσαν τελικά στη δημοσιότητα ένα ηχογραφημένο μήνυμα που υποτίθεται ότι διέλυε τις υποθέσεις.

Ένας αναλυτής πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Μανσούρ πάλευε για την ηγεσία με τον μουλά Μοχάμεντ Ρασούλ, του οποίου ο αναπληρωτής, μουλάς Νταντουλάχ, σκοτώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, σε αυτό που οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ήταν μία μάχη με την πιο σκληροπυρηνική φατρία του Μανσούρ. Αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι μια αναδιοργάνωση μέσα στην ομάδα θα μπορούσε να μειώσει τη δύναμη των Ταλιμπάν. "Οι Ταλιμπάν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επαρχία Χελμάντ και αλλού γι 'αυτό είναι δύσκολο να τους δούμε να αρχίσουν τις υποχωρήσεις τώρα, με τις μάχες να αρχίζουν και πάλι", είπε. Ο νέος διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αναθεωρεί τη στρατηγική του, ερευνώντας αν χρειάζονται ευρύτερες εξουσίες για να στοχεύσει τους αντάρτες και αν πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδια για τη μείωση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα