Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη

Η ισπανική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον ισλαμιστή μαχητή που θεωρείται ότι ήταν ο οδηγός του βαν που έπεσε πάνω στο πλήθος στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας 13 άτομα. Δίνοντας τέλος σε ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκησε πέντε ημέρες, η αστυνομία εντόπισε τον 22χρονο Γιουνές Αμπουγιακούμπ σε μια αγροτική περιοχή κοντά στη Βαρκελώνη. Όπως ανακοίνωσε, τον πυροβόλησαν αφού κατάλαβαν ότι κρατούσε μια ζώνη εκρηκτικών. Η αστυνομία έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το περιστατικό στην Σουμπιράτς,

λέγοντας ότι κάλεσε μία ομάδα πυροτεχνουργών για να πλησιάσει ο πτώμα.

Ο Αμπουγιακούμπ καταζητούνταν από το βράδυ της Πέμπτης, αφού οδήγησε ένα βαν με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε πλήθος ανθρώπων που περπατούσαν κατά μήκος της πιο διάσημης λεωφόρου της Βαρκελώνης, της Las Ramblas, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση της Ισπανίας για πάνω από μια δεκαετία. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και η αστυνομία πιστεύει ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από δωδεκάδες συνεργούς, μεταξύ των οποίων ο ένας αδελφός και οι δύο πρώτοι εξάδελφοι του Αμπουγιακούμπ που γεννήθηκε στο Μαρόκο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης εντοπίστηκε από μια γυναίκα νωρίς το απόγευμα και στη συνέχεια διέφυγε μέσα από αμπελώνες αλλά η αστυνομία κατάφερε να τον βρει και να τον πυροβολήσει σε έναν δρόμο κοντά σε σταθμό επεξεργασίας λυμάτων. Η σκηνή εξελίχθηκε περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο, κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Βαρκελώνης στα περίχωρα της πόλης, όπου η αστυνομία είπε ότι ο Αμπουγιακούμπ είχε εγκαταλείψει ένα αυτοκίνητο που είχε πάρει για να διαφύγει.

Η αστυνομία είπε ότι ο Αμπουγιακούμπ εγκατέλειψε πρώτα τη Las Ramblas με τα πόδια μέσα στο χάος της επίθεσης, στη συνέχεια κατέστρεψε το αυτοκίνητο και σκότωσε τον οδηγό, τον 34χρονο Πάου Πέρες, και έπεσε σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας. Ήταν ο μόνος από τους 12 συνεργάτες που είχε διαφύγει. Η μητέρα του, ο Χανού Γκανίμι, του είχε ζητήσει να παραδοθεί, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να τον δει στη φυλακή παρά να καταλήξει νεκρός.

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν μέχρι στιγμής σε σχέση με τις επιθέσεις: τρεις Μαροκινοί και ένας πολίτης από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μελίλια. Βρίσκονται επί του παρόντος στο ανώτατο δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο είναι αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας.

Από τους 120 τραυματίες στη Las Ramblas, εννέα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Δύο ακόμα ύποπτοι, ανάμεσά τους και ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι που η αστυνομία θεωρεί ότι βοήθησε στην ριζοσπαστικοποίηση των δραστών, σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι επιθέσεις, σε μια τυχαία έκρηξη. Η αστυνομία πιστεύει ότι προετοίμαζαν μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά, αλλά η έκρηξη ώθησε τους άλλους μαχητές να υιοθετήσουν ένα νέο, λιγότερο περίπλοκο σχέδιο.
Ο Αμπουγιακούμπ άρχισε να ριζοσπαστικοποιείται κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειάς του στο Μαρόκο. Αρνήθηκε να κάνει χειραψίες με γυναίκες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γενέτειρά του τον Μάρτιο, είπαν.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα