Ειδικοί προειδοποιούν τον ΟΗΕ για τα "ρομπότ δολοφόνους"

Πάνω 100 ηγέτες στον τομέα της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών παροτρύνουν με επιστολή τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει άμεση δράση για την αποτροπή ανάπτυξης αυτόνομων όπλων, ή αλλιώς "ρομπότ δολοφόνων". Στην επιστολή, την οποία συνυπογράφει και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, προειδοποιούν για μια "τρίτη πολεμική επανάσταση". Επιπλέον αναφέρεται ότι η "αυτόνομη θανατηφόρα" τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει το κουτί της Πανδώρας.

"Εάν αναπτυχθούν, θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων σε μεγαλύτερη

κλίμακα από ό,τι έχει δει μέχρι σήμερα ο κόσμος και σε χρονικά πλαίσια ταχύτερα από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι" αναφέρεται στην επιστολή. "Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης όπλα για την ενίσχυση της τρομοκρατίας, όπλα τα οποία τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον αθώων πληθυσμών και όπλα τα οποία θα μπορούσαν να παραβιάσουν χάκερ, ώστε να 'συμπεριφέρονται' με ανεπιθύμητους τρόπους" συνεχίζει η επιστολή. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι "δεν απομένει πολύς χρόνος για δράση". "Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας θα είναι δύσκολο να κλείσει" τονίζουν.

Οι 116 ειδικοί ζητούν να περιληφθεί στον κατάλογο απαγόρευσης όπλων βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW), αυτό που περιγράφουν ως "ανήθικη τεχνολογία". Μια ενδεχόμενη απαγόρευση ανάπτυξης τεχνολογίας "ρομπότ δολοφόνων" είχε συζητηθεί παλαιότερα από επιτροπές του ΟΗΕ. Το 2015, τουλάχιστον 1.000 ειδικοί σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, επιστήμονες και ερευνητές είχαν αποστείλει επιστολή επισημαίνοντας τους κινδύνους από την ανάπτυξη αυτόνομων όπλων. Μεταξύ αυτών που είχαν υπογράψει την εν λόγω επιστολή ήταν ο διακεκριμένος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ, ο συνιδρυτής της Apple Στίβεν Βόσνιακ και ο Έλον Μασκ. Το θέμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν ακόμα και την οικονομική ελίτ του Νταβός.

yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα