Νέα επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ - Επιμένει σε συμφωνία - γέφυρα το Βερολίνο

Νέα επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε εκ νέου επιφυλακτική, δηλώνοντας στον πρωθυπουργό πως δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ επανέφερε και την πρόταση του Βερολίνου για «συμφωνία - γέφυρα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός

διαβεβαίωσε την κυρία Μέρκελ πως υπάρχει ήδη συμφωνία με τους Θεσμούς και πως δεν μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην σκληρή γραμμή και ότι η κυρία Μέρκελ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή την Πέμπτη, ώστε όλα να είναι έτοιμα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν ακόμη βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν βαρύ, με την κ. Μέρκελ να επαναφέρει το θέμα της συμφωνίας-γέφυρας, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν πολύ πιο υποστηρικτικοί, τονίζοντας την πάγια θέση τους για άμεση και συνολική συμφωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η παρέμβαση αυτή υπήρξε καθοριστική, καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τελικά τη βούληση όλων των πλευρών και σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση στρέφει πλέον το βλέμμα στο Eurogroup της Παρασκευής όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η θέση του Βερολίνου.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα