Νέα «δανεικά» στον ΟΑΕΕ - Επιχορήγηση 350 εκατ. από τον «κουμπαρά»

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ αναγκάζεται να ζητήσει μέσα σε διάστημα ενός μηνός (!) ο ΟΑΕΕ ως επιχορήγηση από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προκειμένου να «καλύψει» μέρος του ταμειακού ελλείμματος -ύψους 662 εκατ. ευρώ για το 2016 με βάση τον προϋπολογισμό- και να πληρώσει κανονικά τις συντάξεις.

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, έχοντας το «πράσινο φως» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπέβαλε αίτημα για

να λάβει 200 εκατ. ευρώ επιπλέον των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε εισπράξει από τον ΑΚΑΓΕ τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, δηλαδή, ο ΟΑΕΕ θα λάβει τα 350 εκατ. ευρώ από τα 395 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθούν φέτος από τον ΑΚΑΓΕ για την «κάλυψη» των ελλειμματικών ταμείων κύριας ασφάλισης.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της συνεχιζόμενης υστέρησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, της απορρόφησης του 85,7% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης μέσα στο πρώτο οκτάμηνο (715 εκατ. ευρώ έναντι 834 εκατ. ευρώ) και της μη επιχορήγησης του ΙΚΑ από το ΑΚΑΓΕ. Να σημειωθεί ότι το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του ΟΑΕΕ για το 2017 που θα «μεταφερθεί» στον ΕΦΚΑ φτάνει τα 1,042 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας «κέρδος» 174,5 εκατ. ευρώ από μειώσεις σε συντάξεις.

Σε αντίθεση με τον ΟΑΕΕ (όπου πληρώνει μόνο 1 στους 2), τα έσοδα του ΙΚΑ εμφανίζονται αυξημένα έως 3% στο 9μηνο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί το ταμειακό έλλειμμα του 2016 κοντά στα 900 εκατ. ευρώ έναντι των 2,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός, αν και για το 2017 το έλλειμμα προϋπολογίζεται να αυξηθεί και να φτάσει στα 1,8 δισ. ευρώ.

Παρά το «άνοιγμα» το ΙΚΑ δεν θα δανειστεί για να καταβάλει τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου και σε εφαρμογή σχετικής νομοθετικής διάταξης θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα που έχει κυρίως από τους τομείς ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ και του Δημοσίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα διαθέσιμα που είχε καταθέσει στην ΤτΕ τον Ιούνιο είχαν ετήσιο επιτόκιο 3,6%, ενώ για τις νέες καταθέσεις το επιτόκιο θα είναι και πάλι άνω του 3%.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα