Η Μέρκελ σκληραίνει τη στάση της στο Brexit

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει σκληρύνει τη στάση της σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην πιέσουν για "άνετες" προσφορές στις διαπραγματεύσεις του Brexit, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις αρχές του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Λίγες ημέρες

αφού η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ μιας ξεκάθαρης διακοπής από την ενιαία αγορά, η Μέρκελ σκλήρυνε και τη δική της ρητορική.

Σε ομιλία της σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, η γερμανίδα ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ πρέπει να προστατεύονται όταν η διαπραγμάτευση γίνεται ανά τομέα με συμφωνίες αμοιβαίας πρόσβασης στην αγορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπόλοιπης ΕΕ. Η επιμονή της Μέι για νέους ελέγχους στη μετανάστευση και το τέλος στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθιστά εξαιρετικά απίθανο η Βρετανία να επιδιώξει να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Οι βρετανοί υπουργοί πλέον εικάζουν σχετικά με τη δυνατότητα να ζητήσουν τομεακές συμφωνίες για να κρατήσουν τη ροή του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού καθεστώτος για τα βασικά εμπορεύσιμα αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα. Υποστηρίζουν επίσης ότι η σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου ως αγορά για τα προϊόντα της ΕΕ θα υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσφέρουν ευνοϊκούς εμπορικούς όρους.

Η Μέρκελ προέτρεψε τις εταιρείες να αντισταθούν στην "πίεση από τις ευρωπαϊκές ενώσεις της βιομηχανίας" και να αποφύγουν τον πειρασμό να αναιρέσουν τις αρχές της ΕΕ - ιδίως την ελευθερία μετακίνησης- επειδή αισθάνονται "άνετα" να το πράξουν. Η καγκελάριος δεν αναφέρθηκε στις συνήθεις αναφορές της στη σημασία της διατήρησης στενών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο και αντ' αυτού τόνισε την κύρια προτεραιότητα της: να παραμείνει ενωμένη η ΕΕ των 27.

Είπε στο ετήσιο συνέδριο του BDI, της γερμανικής ένωσης του κλάδου: "Αν δεν επιμείνουμε στο ότι η πλήρης πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι συνδεδεμένη με την πλήρη αποδοχή στις τέσσερις βασικές ελευθερίες, τότε η διαδικασία θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, όπου ο καθένας θα κάνει και θα του επιτρέπεται να κάνει ό,τι θέλει". Προειδοποιώντας ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit θα είναι δύσκολες, η Μέρκελ δήλωσε ότι η κεντρική ερώτηση θα ήταν "πόση πρόσβαση θα έχει η Μεγάλη Βρετανία στην ενιαία αγορά και σε αμοιβαία βάση, πόση πρόσβαση στη βρετανική αγορά θα έχουμε;" Και πρόσθεσε: "Και πόσο έτοιμοι είμαστε να συνδέσουμε αυτή την πρόσβαση πολιτικά, έτσι ώστε να υπερασπιστούμε τις τέσσερις ελευθερίες".

Οι πολιτικοί της ΕΕ έχουν αρχίσει να σκληραίνουν την προσέγγισή τους στο Brexit τις τελευταίες ημέρες, καθώς καθίσταται σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενδιαφέρεται για μια στενή συνεργασία με την ΕΕ παρόμοια με της Νορβηγίας -με πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά- αλλά για πλήρη ρήξη. Οι αξιωματούχοι που δεσμεύτηκαν να εξομαλύνουν τις συνομιλίες για το Brexit ανησυχούν ότι η επιδείνωση της πολιτικής ατμόσφαιρας θα μπορούσε να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Κάποιοι ανησυχούν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμποδίσει άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπου οι υπόλοιποι 27 σχεδιάζουν την αύξηση της συνεργασίας. Η Βρετανία έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή της στις γαλλο-γερμανικές προτάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία - παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει κανέναν ρόλο σε μια τέτοια επιχείρηση μετά το Brexit.

Ο Ούρλιχ Γκρίλο, πρόεδρος του BDI, ο οποίος μίλησε πριν από την Μέρκελ, προειδοποίησε για μια παγκόσμια άνοδο της "επίθεσης στην παγκοσμιοποίηση" και προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες να αντεπιτεθούν και να υπερασπιστούν τις ανοιχτές κοινωνίες και οικονομίες. Έκανε σαφές ότι αναφερόταν στις λαϊκιστικές προκλήσεις που κυμαίνονται από το Brexit, ως τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες εναντίον της ΤΤΙΡ, της σχεδιαζόμενης συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ για το εμπόριο, το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ. "Οι πολιτικοί εξτρεμιστές" είναι σε άνοδο, είπε ο Γκρίλο. Προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές "εθνικισμού, προστατευτισμού, απομόνωσης". Η προειδοποίηση του επανέλαβε αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, επίσης, αναφέρθηκε ενάντια στον λαϊκισμό αυτή την εβδομάδα.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα