Έτοιμη για δράση η νέα συνοριοφυλακή της ΕΕ

Σε μια σπάνια επίδειξη ευρωπαϊκής συναίνεσης στο μεταναστευτικό, η ΕΕ εγκαινίασε την Πέμπτη στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, μια κοινή δύναμη για να αστυνομεύει τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, σε απάντηση στις εκκλήσεις των ηγετών για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσε ότι η Ευρώπη σίγουρα δεν έχει γίνει φρούριο, αλλά "μια αυλή με ένα σπασμένο φράχτη", τον οποίο

οι νέες περιπολίες θα προσπαθήσουν να επισκευάσουν. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο είπε ότι "θα μας βοηθήσει να πάρουμε πίσω την Σένγκεν", αναφερόμενος στην αναστολή των ταξιδιών χωρίς διαβατήριο από μερικές από τις 26 ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης.

Ήταν μια χαμηλών τόνων τελετή, σε μια σκηνή στο κεντρικό σημείο ελέγχου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με ένα μπουκέτο λουλούδια ως τη μοναδική διακόσμηση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε, χαριτολογώντας, τον άνδρα που είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής (EBCG), Φαμπρίς Λεζερί, "στρατηγό με πέντε αστέρια". Σε αντίθεση με τον προηγούμενο οργανισμό Frontex, που βασιζόταν σε δανεισμό προσωπικού από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η νέα δύναμη του Λεζερί θα έχει τους δικούς τους ισχυρούς οικονομικούς πόρους και το προσωπικό της.

Η συνοριοφυλακή αναμένεται να έχει 1.000 εργαζόμενους μέχρι το 2020 και προϋπολογισμό 320 εκατομμύρια ευρώ- διπλάσιο από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του Frontex. Θα αντλήσει δυναμικό από ένα αποθεματικό τουλάχιστον 1.500 αξιωματικών, οι οποίοι θα φορούν στολές των χωρών τους, αλλά θα είναι διαθέσιμοι για κοινές αποστολές της ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

"Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός από λειτουργική άποψη», δήλωσε ο Λεζερί, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να δανείζεται προσωπικό από χώρες της ΕΕ, χάρη σε ένα νέο σύστημα σταθερών ποσοστώσεων και αρμοδιοτήτων του νέου οργανισμού για συγκεκριμένα αιτήματα. "Πριν από ένα χρόνο, ήταν πολύ δύσκολο να πάρουμε προσωπικό. Με το ζόρι παίρναμε τους μισούς από όσους ζητούσαμε".

Αυτοί που θα συνεισφέρουν περισσότερο στη συνοριοφυλακή είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Οι εκτός ΕΕ χώρες (Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία), οι οποίες έχουν υπογράψει τη Σένγκεν, πρόκειται επίσης να συμβάλουν, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο που επέλεξε να μείνει εκτός Σένγκεν. Ο Αβραμόπουλος προέτρεψε τις χώρες-μέλη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις πρέπει να "σκέφτονται, να συμπεριφέρονται και να ενεργούν με πιο ευρωπαϊκό τρόπο, όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη δημιουργία του οργανισμού τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και η νομοθετική διαδικασία άρχισε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Με μία δόση υπερηφάνειας, ο Αβραμόπουλος είπε ότι είχε γίνει "πραγματικότητα σε λιγότερο από εννέα μήνες", σε αντίθεση με τα δύο έτη περίπου που χρειάζεται η νομοθεσία της ΕΕ για να δει το φως της ημέρας.

Η τοποθέτηση της πρώτης εγκατάστασης έχει πολιτική σημασία, αν και δεν είναι στις "φλέγουσες" περιοχές της Ελλάδας ή της Ιταλίας. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, 2.361 παράνομοι μετανάστες πέρασαν στη Βουλγαρία από την Τουρκία, αριθμός κατά 43 τοις εκατό μικρότερος από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τον Frontex, που χαρακτήρισε την αποστολή "προληπτική". Η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μπορίσοφ. Καθώς η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων είναι λίγο-πολύ κλειστή, περισσότεροι μετανάστες μένουν τώρα στη Βουλγαρία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατήγγειλε την απάντηση της ΕΕ στην προσφυγική κρίση, αλλά ο Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι οι καταγγελίες αυτές δεν ήταν δικαιολογημένες. "Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ιταλία δέχεται τεράστια πίεση", είπε, και ο Ρέντσι " πρέπει να γνωρίζει ότι προσπαθούμε ... Είναι στο χέρι των ιταλικών αρχών να μας πούνε τι χρειάζονται", πρόσθεσε ο Επίτροπος, καλώντας τη Ρώμη να καθορίσει εάν χρειάζεται κεφάλαια, εξοπλισμό, προσωπικό, μία αποστολή του Frontex ή πολιτική στήριξη.

Η νέα υπηρεσία είναι εξοπλισμένη με αυτά που αποκαλούνται "προληπτικά" μέσα, συμπεριλαμβανομένων σκύλων από την Πολωνία και τη Ρουμανία και φορτηγά θερμο-όρασης. Οι συνοριοφύλακες φορούν εννέα διαφορετικές στολές, όλες με τα μπλε διακριτικά της νέας δύναμης της ΕΕ. Ο Αβραμόπουλος είπε ότι σύντομα θα ταξιδεύουν σε χώρες της Αφρικής, όπως η Σενεγάλη και το Μαλί, επιδιώκοντας τη συνεργασία τους στην "παραμονή των υπηκόων τους στις χώρες αυτές" και συζητώντας συμφωνίες όπως αυτή της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και παρέχοντας χρηματοδότηση σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση πιθανών προσφύγων στις χώρες τους.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα