Ναυάγιο Ν. Κορέα: Εξανεμίζονται οι ελπίδες, πληθαίνουν τα ερωτηματικά

Όσο κυλούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι ούτως ή άλλως ελάχιστες ελπίδες που υπήρχαν να ανασυρθεί ζωντανός κάποιος από τους αγνοούμενους επιβάτες του μοιραίου φέρυ Sewol που βυθίστηκε, την Πέμπτη, στα νοτιοδυτικά ανοιχτά της χώρας, και τόσο αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο ναυάγιο, που λαμβάνει ιδιαίτερη τραγικότητα λόγω της παρουσίας στο πλοίο περισσοτέρων από 350 μαθητών λυκείου, εξελίσσεται στην μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην Νότια Κορέα

την τελευταία 40ετία. Πλέον, επισήμως οι νεκροί φθάνουν τους 28, οι διασωθέντες τους 179 και οι αγνοούμενοι παραμένουν στον τραγικό αριθμό των 268 με την πλειοψηφία αυτών να είναι μαθητές.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν χωρίς σταματημό τις προσπάθειές τους, χωρίς, όμως, να έχουν αρωγό τις καιρικές συνθήκες οι οποίες παραμένουν κακές. Η ορατότητα μέσα στο νερό είναι τόσο κακή που, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε δύτης, δεν είναι ορατό ούτε καν το άσπρο χρώμα του πλοίου και οι δύτες πλησιάζουν το κουφάρι του και ψάχνουν με τα χέρια για κάποιο άνοιγμα. Σύμφωνα με διαρροές, μια ομάδα δυτών κατάφερε να εισέλθει στο πλοίο και έφτασε μέχρι την γέφυρα αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει προς τους χώρους που λογικά θα έπρεπε να βρίσκονται οι επιβάτες καθώς η δίοδος έχει φραγεί από διάφορα αντικείμενα. Παρά τις εντελώς αρνητικές ενδείξεις, τα σωστικά συνεργεία διοχέτευσαν, με ειδικά μηχανήματα, και οξυγόνο μέσα στο πλοίο για την ελάχιστη περίπτωση κάποιος από τους επιβάτες να παραμένει ζωντανός εγκλωβισμένος σε κάποιο σημείο που έχει δημιουργηθεί δυνατότητα να μπορεί να πάρει αέρα. Επιπλέον, επί τόπου έχουν μεταφερθεί τρεις ειδικοί γερανοί που περιμένουν το πράσινο φως να επιχειρήσουν να ανελκύσουν το πλοίο ή τουλάχιστον να το μεταφέρουν σε σημείο που θα καταστήσει ευκολότερες τις έρευνες. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Την Παρασκευή, η γενική εισαγγελέας της Ν. Κορέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τόσο για τον καπετάνιο Λη Τζουν – σεόκ, ο οποίος καταγγέλλεται από διασωθέντες ότι ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψε το πλοίο, αλλά και σε βάρος δύο ακόμη αξιωματικών, εκ των οποίων ο ένας φέρεται, αν και χαμηλόβαθμος, να ήταν αυτός που βρισκόταν στο τιμόνι την ώρα που το πλοίο έπαιρνε μεγάλη κλίση. Αν και δεν θεωρείται τόσο σπάνιο σε ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου 13 ώρες ο καπετάνιος να εγκαταλείπει το τιμόνι κάποια στιγμή, η έρευνα που διεξάγεται επικεντρώνεται πλέον στο πότε αυτό συνέβη, στο αν όντως ο καπετάνιος είχε παρεκκλίνει της γνωστής πορείας για να συντομεύσει τη διαδρομή επειδή ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω κακών καιρικών συνθηκών, στο αν προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου από κάποια απότομη στροφή που έγινε είτε από το άλλο μέλος του πληρώματος είτε από τον καπετάνιο, στο αν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα ή αν έγιναν τραγικά λάθη και πόσο ρόλο έπαιξαν αυτά στην μεγιστοποίηση των δραματικών συνεπειών του ναυαγίου. Παραδείγματος χάριν, οι περισσότεροι διασωθέντες υποστηρίζουν ότι τους δόθηκε εντολή να μην μετακινηθούν καθόλου, επί αρκετή ώρα, κάτι που εκτιμάται ότι οδήγησε στο να εγκλωβιστούν πολλοί επιβάτες και να μην μπορούν στη συνέχεια να εγκαταλείψουν το πλοίο που βυθιζόταν. Αν και το πλοίο είχε περάσει από όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφαλείας, ακόμη και αυτό το σενάριο επανεξετάζεται εξονυχιστικά.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων παραμένουν στο γειτονικό νησί Τζίντο περιμένοντας το οποιοδήποτε νεότερο και βράζοντας από οργή και πόνο κατηγορούν τόσο τις αρχές για καθυστέρηση αντίδρασης όσο και τους υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρείας για έλλειψη μέτρων ασφαλείας, για ελλιπή εκπαίδευση του πληρώματος ν’ αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και για απαξίωση της ανθρώπινης ζωής γιατί κρίθηκε πιο σημαντικό να γίνει το δρομολόγιο παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, διότι σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να αποζημιωθούν οι επιβάτες για τα εισιτήρια που είχαν πληρώσει και να καθυστερήσουν άλλα δρομολόγια ή ν’ αναβληθούν. Το κλίμα στο Τζίντο έγινε ακόμη πιο βαρύ καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκε νεκρός ο υποδιευθυντής του σχολείου Ντανγόν, από όπου προέρχονταν οι μαθητές που επέβαιναν το πλοίο. Ο 52χρονος Κανγκ Μιν κιου συνόδευε τους μαθητές στο μοιραίο ταξίδι και συγκαταλεγόταν μεταξύ των διασωθέντων. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία φαίνεται ότι αυτοκτόνησε, κάποια στιγμή την Πέμπτη, μην αντέχοντας την ιδέα ότι ο ίδιος σώθηκε ενώ δεκάδες μαθητές του χάθηκαν στη θάλασσα.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα