Ο Σαρκοζί ξανά πρόεδρος της Γαλλίας;

Μια έρευνα της OpinionWay για την εφημερίδα Le Figaro που δημοσιεύθηκε την Τρίτη δείχνει ότι ο Ολάντ θα μπορούσε εύκολα να ηττηθεί από την Μαρίν Λεπέν στην προεδρική κούρσα, αν η επανάληψη των εκλογών του Μαΐου του 2012 πραγματοποιούταν σήμερα.

Τότε, ο Ολάντ είχε κερδίσει και τον Νικολά Σαρκοζί και την Λεπέν, που είχαν καταφέρει να επιβληθούν στον πρώτο γύρο των εκλογών και

κατάφερε να εκδιώξει τον κεντροδεξιό αντίπαλό του από το Μέγαρο των Ηλυσίων στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο. Δύο χρόνια αργότερα, μετά από μια χαοτική συχνά προεδρία που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη αύξηση των φόρων, την αύξηση της ανεργίας και την παραπαίουσα ανάπτυξη, ο Ολάντ συγκεντρώνει μόλις το 19 τοις εκατό των ψήφων του πρώτου γύρου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Αυτό συνέπεσε με μια άλλη δημοσκόπηση της IFOP, που έδειξε τα ποσοστά έγκρισής του να πέφτουν πέντε βαθμούς από τον Μάρτιο στο 18 τοις εκατό, ένα νέο χαμηλό ιστορικό για ένα μεταπολεμικό Γάλλο πρόεδρο.Η έρευνα της OpinionWay υποστηρίζει ότι η Λεπέν, που κέρδισε 18 τοις εκατό την τελευταία φορά, θα κερδίσει 25 τοις εκατό, πίσω από το 29 τοις εκατό του Σαρκοζί, με αποτέλεσμα να περάσει στο δεύτερο γύρο. Αυτό θα ήταν μια επανάληψη του σοσιαλιστικού εφιάλτη του 2002, όταν ο τότε πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν βγήκε νοκ άουτ στον πρώτο γύρο, από τον πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Όπως συνέβη και με τον πατέρα της όταν ήταν υποψήφιος ενάντια στον Ζακ Σιράκ, η δημοσκόπηση της OpinionWay δείχνει ότι θα δεχθεί ισχυρή ήττα στον δεύτερο γύρο, με τον Σαρκοζί να διεκδικεί μια νίκη με 67-33 τοις εκατό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαρκοζί περιμένει (κυρίως) ήσυχα, βλέποντας την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει ένα ευρέως αναμενόμενο πολιτικό comeback. Η δημοσκόπηση θα επιβεβαιώσει στο μυαλό του ότι η εκδίκηση στον Ολάντ περιμένει. Ελάχιστα λιγότερο δυσοίωνη για τον Ολάντ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι αν βρισκόταν στον δεύτερο γύρο με την Λεπέν, θα κέρδιζε με μόλις 54 τοις εκατό έναντι 46 τοις εκατό. Αυτό εξηγεί γιατί το σενάριο που προτιμά η Λεπέν είναι να κερδίσει τον υποψήφιο του UMP στον πρώτο γύρο. Πιστεύει ότι θα μπορούσε στη συνέχεια να συσπειρώσει την ευρεία δεξιά για να νικήσει τον Ολάντ - ένα εφιαλτικό σενάριο για όλα τα μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, για να μην αναφέρουμε τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν ακόμα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό εξακολουθεί να αφήνει πολύ χρόνο για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, να ανακάμψει η οικονομία και υποχωρήσει η ανεργία –η αντιμετώπιση των οποίων θα μπορούσε να βάλει τον Ολάντ πάλι στο παιχνίδι. Ο Σαρκοζί έχει επίσης ακόμα να ξεπεράσει μια σειρά από κατηγορίες εναντίον του και την εσωκομματική αντιπολίτευση στο UMP.
Αλλά καθώς προσπαθεί με την προσφάτως ανανεωμένη κυβέρνησή του να θεσπίσει ένα καθυστερημένο πρόγραμμα για τη φορολογίας και τις περικοπές δαπανών, ο Ολάντ βρίσκεται σε ένα πολύ βαθύ πολιτικό κενό. Και μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, που κατατροπώθηκε διεξοδικά στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα, ετοιμάζεται και για άλλη ήττα στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο τέλος του Μαΐου.
Με το UMP να μην έχει σαφή ευρωπαϊκή πολιτική, η Λεπέν είναι έτοιμη για τη νίκη επί των δύο μεγάλων κομμάτων, στο επόμενο βήμα για την πορεία της προς τις προεδρικές εκλογές του 2017.

http://blogs.ft.com/the-world/2014/04/springtime-in-paris-fails-to-dispel-clouds-over-hollande/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα