"Ναι μεν αλλά" από Schaeuble για το χρέος, στήριξη από Macron

Τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, WolfgangSchaeuble, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον νέο ΓάλλοΥΠΟΙΚ, Bruno Le Maire.

Λίγο πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική. Όπως είπε η Ελλάδα θα ανακτήσει σταδιακά την πρόσβαση στις

αγορές και συμπλήρωσε ότι οι αγορές πρέπει να εμπιστευτούν τη χώρα.

"Δεν μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα, αλλά για την εφαρμογή αυτού που συμφωνήσαμε το 2015. Στο τέλος του προγράμματος το 2018 κι αν κριθεί απαραίτητο θα προχωρήσουμε τα επιπλέον μέτρα, τα οποία έχουμε ορίσει" είπε ακόμη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

"Ένας είναι ο στόχος. Να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική" επέμεινε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ακόμη ο κ. Schauble δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση της Ε.Ε. και πως οι δύο χώρες θα συγκροτήσουν μία κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Επικοινωνία Τσίπρα-Macron

Ένα διπλό μήνυμα επιχειρεί να δώσει η γαλλική πλευρά λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνόδου του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Και τούτο καθώς παρά τις προσπάθειες που γίνονται όλες τις προηγούμενες ημέρες, ακόμη το ενδεχόμενο χρονοκαθυστέρησης στην συνολική συμφωνία παραμένει στο τραπέζι.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία –σύμφωνα με το Reuters- ο Emmanuel Macron είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί να δει ελάφρυνση χρέους στο προσεχές διάστημα.

"Ο Πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος", είπε στο πρακτορείο πηγή από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό είναι το σχέδιο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, το οποίο θα υποστηρίξει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.

Σχετικά με τη συνομιλία μεταξύ Macron και Τσίπρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είχε διάρκεια περίπου 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, βρέθηκε το σημερινό Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση, προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Συμφώνησαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία.

Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους

Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξετάζουν οι πιστωτές της χώρας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες με σκοπό να καταλήξουν σε μία συμφωνία η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εναλλακτικά σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές και περιλαμβάνουν διαφορετικές υποθέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Με βάση το πρώτο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό της τάξης του 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμά της κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060, αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Το δεύτερο πιο απαισιόδοξο σενάριο, " βλέπει" το ελληνικό χρέος να αγγίζει το 226% του ΑΕΠ το 2060, με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο στο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει μία λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και βρίσκεται κάπου στη μέση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο πρώτο σενάριο θα υπάρξει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ενώ στο δεύτερο σενάριο θα χρειαστεί να γίνει μία γενναιόδωρη ελάφρυνση.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα