Η ώρα του Eurogroup | Τα τρία σενάρια

15:14 22/5/2017 - Πηγή: iPop

Η ώρα του Eurogroup έχει φτάσει με το ζήτημα του Ελληνικού χρέους να βρίσκεται στο τραπέζι, την στήριξη της Γαλλίας να έχει δηλωθεί από την πλευρά του Macron, τα 3 σενάρια και την απουσία της Christine Lagarde να τραβάει τα βλέμματα!

Κι επίσημα το ζήτημα του Ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι του Eurogroup, με την Αθήνα να ελπίζει σε μια συνολική πολιτική συμφωνία, ενώ όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί απ’ τη στάση του Βερολίνου κατά τις

διαβουλεύσεις στο περιθώριο του Eurogroup. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται το Eurogroup να αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Στόχος της σημερινής συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι μια συμφωνία, η οποία θα απαρτίζεται απ’ τα εξής σημεία:

Επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτραΚαθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018Συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την Κυριακή την ελπίδα για συνολική συμφωνία, καλώντας τους Θεσμούς να προχωρήσουν στην ανάληψη των ευθυνών τους και τονίζοντας πως δεν υπάρχει άλλο άλλοθι για καθυστερήσεις.

Να θυμίσουμε πως η Ελληνική πλευρά έχει ήδη νομοθετήσει τα σημαντικότερα από τα προαπαιτούμενα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι πολύωρη, κάτι το οποίο δείχνει απ’ τη μια πως όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, όμως, ΔΝΤ και Βερολίνο εξακολουθούν να διαφωνούν.

Απο την άλλη πλευρά, το Reuters υποστηρίζει πως «Αν και η Ελλάδα έχει κάνει ότι έπρεπε, η συμφωνία για το χρέος παραμένει πολύ σύνθετη» και σημειώνει ότι «μόνο μια συμφωνία σχετικά με το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης στέκεται μεταξύ της Αθήνας και τη επόμενης δόσης».

Δεν θα δώσει το παρών η Christine Lagarde

Χωρίς την Christine Lagarde θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup καθώς το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Poul Thomsen.

Schäuble: «Ελπίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μία λύση»

Την ελπίδα του για να βρεθεί μία λύση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Πρέπει να ολοκληρώσουμε σήμερα, καθώς συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά

Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην έγκριση της εκταμίευσης, παρότι απομένουν ορισμένες «τεχνικές εργασίες», οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Αναφορικά με το χρέος ο Schäuble ξεκαθάρισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του προγράμματος υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει «καμία απόφαση για το το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος» και συμπλήρωσε πως «Για να αποφασίσουμε για το ελληνικό χρέος πρέπει να προβλέψουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το… 2070».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.

Σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, παραδέχθηκε ότι η ανάλυση του Ταμείου δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να συνεχιστεί η συμμετοχή του» συμπλήρωσε.

Moscovici: Οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις

Ότι «η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς, οι εταίροι» δήλωσε κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Pierre Moscovici ενώ τόνισε πως «πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία και μετά αποδέσμευση δόσης» εξηγώντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια και υπάρχει βούληση όλων των πλευρών.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει κάνει ό,τι μπορεί

Σχετικά με το χρέος ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχολίασε πως «πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το ελλ.χρέος με συμμετοχή ΔΝΤ. Πιστεύω σύντομα».

Πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να καταλήξουμε σε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Κατά τον ίδιο, αυτή η συμφωνία είναι και «επιθυμητή και εφικτή». «Σήμερα πρέπει να φθάσουμε ή τουλάχιστον να προσεγγίσουμε αυτή τη συμφωνία» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο.

Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία

Την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία». Οπως έχω πει η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία

«Θα ήθελα να χαιρετήσω τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, διότι ήταν δύσκολες αποφάσεις. Δύσκολες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.

Είναι πολύ σημαντικό να είναι καταγεγραμμένες αυτές οι αποφάσεις. Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να συνομολογήσουμε μια συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Διότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει προσπάθειες κι εμείς ως Eurogroup πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει ένα καλύτερο και πιο θετικό μέλλον

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, υπάρχουν 3 σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα οποία βασίζονται στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα συγκεκριμένα σενάρια θα οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα σημαντικής ελάφρυνσης ενώ περιγράφονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς τους Γερμανούς βουλευτές.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 1,3% μακροπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει κατά μέσο όρο στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 60% το 2060.Το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 226% το 2060, ενώ υποθέτει ανάπτυξη 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% κατά μέσο όρο.Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια λύση που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο σενάριο.

Σύμφωνα με το Bloomgerg το πρώτο σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα μικρή ή και καθόλου ελάφρυνση του χρέους, ενώ το δεύτερο απαιτεί γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στήριξη από τον Macron για το Ελληνικό χρέος

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Macron επανέλαβε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θέλει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ο πρόεδρος ανέφερε οτι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, η οποία με τον καιρό θα ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους», αναφέρει το Reuters.

The post Η ώρα του Eurogroup | Τα τρία σενάρια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα