Μουτούση ή Μουτσάτσου;

Θεωρούμε ως δείγμα μεγάλης προόδου τελικά ότι συζητάμε εδώ μέσα – και σε άλλα sites και bloggs – όχι πώς θα καταστραφούμε και πως καλύτερα θα υποταχθούμε, αλλά πως θα απαντήσουμε στις δυνάμεις που θέλουν την καταστροφή εναντίον της Ελλάδας μας.

Σε απάντηση λοιπόν του βίντεο της Κατερίνας Μουτσάτσου “Είμαι Ελληνίδα” λάβαμε το εξής βίντεο

και το δημοσιεύουμε ευχαρίστως.

Δεν αντέχω.

Δεν αντέχω άλλο να παρακολουθώ τον ευτελισμό των μεγαλύτερων μας ερωτημάτων και προβληματισμών (τι και ποιά είναι τελικά η ελληνικότητα;), να επιτελείται με φθηνές τελετές brandαρίσματος και υστερικές φωνές με άψογη αμερικάνικη προφορά. Λες και όσο καλύτερη είναι η εκφορά της αγγλικής, τόσο ισχυρότερη είναι η συγκρότηση της ελληνικότητας ως ταυτότητα.

Ευτυχώς.

Ευτυχώς θυμήθηκα την Αμαλία Μουτούση στη Χώρα Προέλευσης του Τζουμέρκα (τι τυχερό παιδί κι αυτό να έχει το όνομα βουνού, βράχος του Ερωτήματος μπροστά στην πλυμμηρίδα των φθηνών απαντήσεων που εκτοξεύουν οι Μουτσάτσες). Η Μουτούση λοιπόν, με την εκπληκτική της ερμηνεία, αναδύει τα ερωτήματα, ένα ένα, βασανιστικά, χρησιμοποιώντας ως αναφορά τον Ύμνο στην Ελευθερία του Σολωμού, τον ύμνο της ελληνικότητας όπως το αστικό κράτος τον καθιέρωσε. Κι εκεί, μέσα στη μαγική ερμηνεία της, σε συνδυασμό με το καταιγιστικό μοντάζ του Τζουμέρκα, συνέρχονται οι ερώτησεις, χωρίς εύκολες απαντήσεις, ως αντιδιαφήμιση πια και ως πολιτική, ως αφήγηση που δεν έχει το climax του σποτ, ως περιεχόμενο ανοιχτό στις ερμηνείες και τις συζητήσεις μας. Όπως επιτάσσει η πολιτική υπόσταση μιας υπο διαπραγμάτευση ελληνικότητας και όχι η φθηνή υστερία ενός κατατρεγμένου brand.

Μουτούση λοιπόν στην κάθε Μουτσάτσου

(ανάρτηση στο maotv.posterous.com)

Keywords
Τυχαία Θέματα