Ο Διεθνής Τύπος προαναγγέλλει το τέλος της αντιαναπτυξιακής λιτότητας

Δύο πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των «Financial Times» της Τετάρτης, 25 Απριλίου, επιβεβαιώνουν όσους διαβλέπουν αλλαγές στον ευρωπαϊκό ορίζοντα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους.

Και πολλά άλλα δημοσιεύματα του αγγλοσαξονικού και ευρωπαϊκού Τύπου αναγνωρίζουν, άλλωστε, ότι η επιβληθείσα από το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη πολιτική του δημοσιονομικού φονταμενταλισμού και της αντιαναπτυξιακής λιτότητας έχουν φθάσει στα όριά τους.

«Ο Ολάντ επιδιώκει να διευρύνει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος των FT, ενώ ακριβώς από κάτω ο αναγνώστης διαβάζει το

editorial της εφημερίδας, που έχει τον τίτλο: «Ο Βυθιζόμενος Ολλανδός στοιχειώνει την ευρωζώνη».

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα που απηχεί τις κρατούσες οικονομικές και πολιτικές απόψεις και την δεσπόζουσα ιδεολογία και τις επιθυμίες όχι μόνο του Σίτι του Λονδίνου αλλά όλων των επιχειρηματικών κέντρων και των αγορών (είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια εκδίδεται και ειδική έκδοση στη Γερμανία, «Financial Times Deutschland»), είναι προφανές ότι επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για την αλλαγή πλεύσης της ευρωζώνης που φαίνεται πως σηματοδοτούν η προοπτική εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και η πτώση της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία που θέλησε να επιβάλει μέτρα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Καθησυχαστικό προς τις αγορές, το πρώτο δημοσίευμα – πρόκειται για ανταπόκριση του Χιου Κάρνετζι από το Παρίσι – αναφέρει ότι ο σοσιαλιστής προεδρικός υποψήφιος της Γαλλίας δεν επιδιώκει την ανατροπή του Δημοσιονομικού Συμφώνου αλλά την τροποποίησή του.

Τη «συμπλήρωσή του», ακριβέστερα, «με εργαλεία που θα προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ», όπως φέρεται να δήλωσε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ολάντ.

Ο Χιου Κάρνετζι εξ αρχής ξεκαθαρίζει τον σκοπό του άρθρου του: «Η προοπτική μιας νίκης για τον κ. Ολάντ στις 6 Μαΐου επί του Νικολά Σαρκοζί έχει αναστατώσει τις αγορές, που φοβούνται ότι το Σύμφωνο δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ευρωζώνη θα βυθιστεί βαθύτερα στα ελλείμματα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αμέσως μετά όμως ο επικεφαλής του πολιτικού επιτελείου του Ολάντ, Μισέλ Σαπέν, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

«Εκείνα που μας ανησυχούν δεν είναι αυτά που προβλέπει το Σύμφωνο, αλλά αυτά που δεν προβλέπει. Διότι ένα Σύμφωνο που βασίζεται μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι ένα Σύμφωνο που θα οδηγήσει την Ευρώπη στον τοίχο. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η ανεργία και ταυτόχρονα για να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα και το χρέος υπό συνθήκες κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτές», δήλωσε στους FT ο Σαπέν, ο οποίος προ 20ετίας υπήρξε υπουργός Οικονομικών του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πιερ Μπερεγκοβουά (επί προεδρίας Μιτεράν).

Ο Σαπέν ανέλυσε τις θέσεις του Ολάντ, με τις οποίες ο προεδρικός υποψήφιος που προβάλλει ως φαβορί για τ

Keywords
Τυχαία Θέματα