Μονά – ζυγά δικά τους τα θέλουν οι εστιάτορες!

Μήνες τώρα μας πιπιλίζουν τα αυτιά ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ ή μάλλον ότι δεν έπρεπε ποτέ να πάει στο 23%. Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης ούρλιαζαν για την αύξηση του φόρου η οποία, σύμφωνα με αυτούς, οδήγησε και σε χιλιάδες λουκέτα.

Καιρό τώρα ζητούσαν να υπάρξει μείωση ώστε να τονωθεί η αγορά, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Έτσι, ο ΦΠΑ στην εστίαση έγινε σημαία τόσο για τον κ. Σαμαρά

όσο και για ολόκληρη την κυβέρνηση. Συζητήσει επί συζητήσεων με την τρόικα για να τους πείσουμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ. Και ξαφνικά μαθαίνουμε από τους εστιάτορες ότι ακόμη κι αν μειωθεί στο 13% αυτοί δε θα ρίξουν τις τιμές των προϊόντων τους διότι εδώ και χρόνια δεν έχουν κάνει αυξήσεις (όταν ο ΦΠΑ είχε πάει στο 23%) ενώ κάνουν και μειώσεις, έχουν γίνει δηλαδή πιο φθηνοί.

Θα τα ακούει αυτά η τρόικα και θα γελάει μαζί μας, με τη σοβαρότητα που μας διακρίνει. Ζητούσαμε με σθένος να μειωθεί ο ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές και οι εστιάτορες σαμποτάρουν αυτή την προσπάθεια. Λένε με τσαμπουκά «δε θα μειώσουμε τις τιμές» έστω κι αν πρέπει να το κάνουν αφού θα υπάρξει υποχώρηση του φόρου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωραία λογική, λοιπόν. Αν το κάνουν όλοι αυτό κάθε φορά που μειώνονται κάποιοι φόροι τότε δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές ποτέ. Και δε θα ανασάνει ποτέ ο καταναλωτής.

Αν με τα δικά μας τα χέρια βγάζουμε τα μάτια μας, δε χρειάζονται οι ξένοι να μας τα βγάλουν. Κι αν οι εστιάτορες πιστεύουν ότι με τέτοιες λογικές θα επιβιώσουν μέσα στην κρίση είναι γελασμένοι. Περισσότερα λουκέτα θα υπάρξουν σε όσους θα βάλουν στην τσέπη τους τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο κόσμος πλέον επιλέγει, η εποχή της φούσκας όπου η μπριζόλα κόστιζε 20 ευρώ πέρασε, αυτό πρέπει κάποτε να το καταλάβουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα