Le Monde: Πώς ο Άσαντ σκοτώνει τον λαό του με χημικά

Την χρήση χημικών από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τις ολέθριες επιπτώσεις σε στρατιώτες και πολίτες, επιβεβαιώνουν ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» που πέρασαν δυο μήνες στην Συρία, στο πλευρό των ανταρτών.

Στο εκτενές άρθρο, οι ρεπόρτερ καταγράφουν τη βιαιότητα των μαχών, του ανθρωπιστικού δράματος, αλλά και της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

«Μια επίθεση με χημικά στο μέτωπο της Τζομπάρ, στα περίχωρα της Δαμασκού, δεν γίνεται αντιληπτή εξ αρχής. Δεν είναι θεαματική. Πάνω από όλα, δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Και αυτός είναι ο στόχος: μέχρι οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που έχουν διεισδύσει στην Δαμασκό να καταλάβουν ότι έχουν εκτεθεί σε χημικά προϊόντα από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είναι πολύ αργά. Άσχετα με τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιείται, οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις κατοικημένες περιοχές της συριακής πρωτεύουσας» γράφει ο απεσταλμένος της Monde, Ζαν Φιλίπ Ρεμί.

Οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επισκέφτηκαν οχτώ ιατρικά κέντρα στον ανατολικό τομέα της περιοχής Γκούτα και βρήκαν μόνο δυο ιατρικούς υπεύθυνους, οι οποίοι είπαν ότι δεν είχαν δει μαχητές ή πολίτες να έχουν επηρεαστεί από επιθέσεις αερίων. Στην Νασιμπίγια, οι γιατροί σημείωσαν ότι είχαν έως και 60 περιπτώσεις από την Οταΐμπα μέσα σε μία μόνο μέρα, στις 18 Μαΐου. Με τα πενιχρά τους μέσα όμως, και ειδικά την έλλειψη οξυγόνου, δεν μπόρεσαν να χειριστούν όλα αυτά τα περιστατικά, με αποτέλεσμα πέντε ασθενείς να πεθάνουν από ασφυξία.

lemonde.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα