Μοχάμετ Ντιφ: η σκοτεινή μορφή που είναι επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς

19:24 4/8/2014 - Πηγή: Antinews

Σε έναν στενό, γεμάτο μπάζα δρόμο της Γάζας, όπου μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατεδάφισε πρόσφατα το σπίτι ενός κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, μια ομάδα αγοριών και ανδρών επαινεί έναν μυστηριώδη μεσήλικα, που οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δει ποτέ - και τον οποίο το Ισραήλ θα ήθελε πολύ να σκοτώσει. «Είναι ένα πρότυπο για εμάς», δηλώνει ο 32χρονος Αχμέτ, μέλος της Χαμάς, ο οποίος κρατά ένα walkie-talkie. «Είναι ένας θρύλος για τα παιδιά και για όλους στη Γάζα». «Αυτός υπερασπίζεται την πατρίδα μας», συμφώνησε ο 14χρονος Γιασίν Αμπού Ριαλάχ.

Για τους Ισραηλινούς, ο Μοχάμετ Ντιφ είναι ο νούμερο ένα εχθρός. Δεδομένου ότι είναι ο ανώτατος διοικητής της Ιζεντίν αλ-Κασάμ, στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Ντιφ βασανίζει το εβραϊκό κράτος επί τρεις δεκαετίες, οργανώνοντας βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και κατευθύνοντας την απαγωγή ισραηλινών στρατιωτών. Έχει επιβιώσει από πολλές προσπάθειες του Ισραήλ να τον δολοφονήσουν, κερδίζοντας το παρωνύμιο «η γάτα με τις εννιά ζωές».
Ο Ντιφ, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, είναι ο εγκέφαλος της τρέχουσας στρατηγικής της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, να εκτοξεύει πυραύλους κατά του Ισραήλ και να δημιουργεί σήραγγες μέσω των οποίων εξαιρετικά εκπαιδευμένοι μαχητές μπορεί να διεισδύουν στο Ισραήλ. Αυτή και άλλες τακτικές έχουν σκοτώσει 63 Ισραηλινούς στρατιώτες και τρεις πολίτες μέσα στο Ισραήλ, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 8 Ιουλίου, καθιστώντας τον Ντιφ τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στη Γάζα.
Καθώς το Ισραήλ προχωρά με την χερσαία επίθεσή του, ο Ντιφ θεωρείται επίσης από μερικούς ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές ως βασικό εμπόδιο για τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Οι μαχητές της Αλ-Κασάμ επιτέθηκαν την Παρασκευή σε ισραηλινούς στρατιώτες και, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, απήγαγαν έναν αξιωματικό, σπάζοντας μια ανθρωπιστική εκεχειρία 72 ωρών που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι ο αξιωματικός σκοτώθηκε στη μάχη. Η επίθεση και άλλες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς αντανακλούν τις διαιρέσεις στις πολιτικές και στρατιωτικές πτέρυγες της οργάνωσης, με την τελευταία να επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Αυτός που αποφασίζει στην Χαμάς είναι ο Μοχάμετ Ντιφ, αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας, και αυτός είναι εναντίον της κατάπαυσης του πυρός, γιατί πιστεύει ότι κάθε μέρα που συνεχίζουν να αγωνίζονται είναι μια νίκη για αυτούς» δήλωσε ο απόμαχος στρατηγός Τζιορα Ειλάντ, πρώην ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Για τους Παλαιστίνιους, ο Ντιφ είναι μια ηρωική φιγούρα, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες ηγέτες της πρώτης και της δεύτερης γενιάς της Χαμάς, που θαυμάζουν για την περιφρόνησή του στο Ισραήλ. Πρώην ηθοποιός του θεάτρου, λέγεται ότι είναι μάστερ στις μεταμφιέσεις και γνωστός «χαμαιλέοντας» που ξέρει καλα πώς να χάνεται στο πλήθος. Πιστεύεται ότι είναι περίπου 50 ετών, αλλά η τελευταία γνωστή φωτογραφία του χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες. Λίγα είναι γνωστά για την οικογενειακή του ζωή. Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν το Ντιφ είναι το πραγματικό του όνομα. Ορισμένοι αναλυτές λένε πως το αληθινό του όνομα είναι Μοχάμετ αλ-Μάσρι και ότι πήρε το nom de guerre του από ένα ρόλο που είχε σε ένα έργο στο πανεπιστήμιο. Σήμερα, ο γλυκομίλητος Ντιφ φημολογείται ότι είναι σε αναπηρική καρέκλα, μετά από μια ισραηλινή επίθεση το 2006, που του κόστισε επίσης ένα μάτι και ένα χέρι.
«Είναι πολύ ήσυχος. Κρατά ένα χαμηλό προφίλ και στη ζωή του κρύβεται μέσα στο πλήθος. Κινείται με διαφορετικά διαβατήρια και διαφορετικές ταυτότητες» δήλωσε ο Ιμάντ Φαλούτζι, ένας πρώην ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, που ήταν στην αλ-Κασάμ και είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν συναντηθεί με τον Ντιφ. «Τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, επειδή ο κύκλος γύρω του είναι πολύ μικρός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ακόμα ζωντανός».
Το γεγονός ότι η ζωή του Ντιφ περιβάλλεται από μυστικότητα έχει συμβάλει στη φήμη του. Σε μια δημοσκόπηση για τους ηγέτες της Χαμάς πριν από αρκετούς μήνες από μια παλαιστινιακή ιστοσελίδα, ο Ντιφ ψηφίστηκε πιο δημοφιλής από τον Χάλεντ Μεσάαλ, τον γενικό ηγέτη της Χαμάς και τον Ισμαήλ Χανίγιε, κορυφαίο πολιτικό ηγέτη της ομάδας στη Γάζα - και δύο προσωπικότητες που οι Παλαιστίνιοι βλέπουν συχνά και γνωρίζουν καλά.
Σε σύγκριση με τον Μεσάακ, ο οποίος φέρεται να ζει σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Κατάρ, ο Ντιφ φαίνεται πιο γήινος στους Παλαιστινίους, ένας άνθρωπος του λαού, σύμφωνα με τον Φαλούτζι. Η σκληρή γραμμή του Ντιφ απέναντι στο Ισραήλ θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει ακριβώς τα συμφέροντα και τα αιτήματα των Παλαιστινίων.
Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, το προφίλ του Ντιφ έχει ενισχυθεί σημαντικά. Οι Παλαιστίνιοι ήταν κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους την περασμένη Τρίτη, όταν ένα φλογερό ηχογραφημένο μήνυμα που λέγεται ότι ήταν από τον Ντιφ παιζόταν στο δίκτυο Al-Aqsa της Χαμάς. Εμφανίστηκε ως σκιώδης εικόνα, καθισμένος σε μια καρέκλα, και διακήρυξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αν το Ισραήλ δεν άρει τον οικονομικό αποκλεισμό της λωρίδας και δεν ανοίξει τα σύνορα. «Αυτό που η αεροπορικές δυνάμεις και τα πυρά του πυροβολικού σας έχουν αποτύχει να ολοκληρώσουν, δεν θα επιτευχθεί με επίγειες δυνάμεις», είπε ο φερόμενος ως Ντιφ. «Στέλνετε τους στρατιώτες σας σε ένα σφαγείο, με τη θέληση του Θεού». «Η σιωνιστική οντότητα δεν θα γνωρίσει ποτέ καμιά ασφάλεια, εάν οι Παλαιστίνιοι δεν ζήσουν ειρηνικά» πρόσθεσε.

Ένας ισραηλινός αναλυτής ονόματι Αβι Ισατσάροφ έγραψε στους Times του Ισραήλ ότι η δήλωση του Ντιφ που είχε διανθιστεί από συνθήματα από το Κοράνι, είχε ως στόχο «να δημιουργήσει την αίσθηση ότι αυτό ήταν ένα ιερό μήνυμα και η φωνή του ακουγόταν σαν να ήταν ένας ζωντανός άγιος». Αντιπροσώπευε μια «προσωπική νίκη για τον Ντιφ στον αγώνα του για υπεροχή μέσα στη Χαμάς» έγραψε.
Γεννημένος στην Χαν Γιουνίς, θύλακα της νότιας Γάζας, ο Ντιφ προσχώρησε ως έφηβος στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας η Χαμάς θα γινόταν αργότερα ένα παρακλάδι. Στη δεκαετία του 1980, σπούδασε Επιστήμες στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου εμβάθυνε τη συμμετοχή του στο ισλαμιστικό κίνημα. Δημιούργησε μια θεατρική ομάδα που ονομαζόταν «Αυτοί που επιστρέφουν», μια αναφορά στους παλαιστίνιους πρόσφυγες που λαχταρούν να επιστρέψουν στα εδάφη που κατείχαν πριν από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ο Ντιφ συνέχισε την ηθοποιία μέχρι που προσχώρησε στην Χαμάς, μερικές φορές παίζοντας κάποιον μικρό ρόλο σε προπαγανδιστικά βίντεο, δήλωσε ο Αβι Μελαμέντ, ιδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Eisenhower Institute στην Ουάσιγκτον.
Το 1990, το Ισραήλ συνέλαβε τον Ντιφ για την εμπλοκή του στη Χαμάς, αλλά αργότερα τον άφησε ελεύθερο. Λίγο μετά, βοήθησε στην ίδρυση των Ταξιαρχιών αλ-Κασάμ, μαζί με τον Φαλούτζι και άλλους. Γρήγορα έγινε γνωστός για την υπομονή του και την δεξιότητά τους στα όπλα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Χαμάς, ιδίως στους τομείς των πυραύλων και των βομβών. Όταν οι πράκτορες του Ισραήλ σκότωσαν τον μέντορά του, Γέχια Αγιάς, το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο με εκρηκτικά, ο ρόλος του Ντιφ στη δημιουργία του οπλοστασίου της Χαμάς επεκτάθηκε. Τότε ήταν που άρχισε να έχει ένα πιο διακριτικό προφίλ, για να αποφύγει τη δολοφονία, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Αποσύρθηκε από το προσκήνιο περίπου πριν από 20 χρόνια», δήλωσε ο Αμπού Χαμζά Σανάμπ, πολιτικός αναλυτής ο πατέρας του οποίου ήταν ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς και ανώτερος ηγέτης στη Γάζα πριν τη δολοφονία τους από τις ισραηλινές δυνάμεις το 2003.
Το 2002, στο αποκορύφωμα της δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, ο Ντιφ διορίστηκε επικεφαλής της αλ-Κασάμ όταν το Ισραήλ σκότωσε τον προκάτοχό του. Το Ισραήλ τον θεωρεί αρχιτέκτονα μιας θανατηφόρας εκστρατείας επιθέσεων αυτοκτονίας σε λεωφορεία και δημόσιους χώρους που κράτησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Μέχρι τότε, ο Ντιφ εργάζονταν ήδη για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Επέβλεψε επιτροπές που αναζήτησαν τρόπους για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και τις παραδόσεις όπλων από το Ιράν και άλλες χώρες και να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν εξελιγμένους πυραύλους στη Γάζα. Δημιούργησε μια δύναμη από εκπαιδευμένους μαχητές που θα μπορούσε να πάει στη μάχη και να επιστρέψει χωρίς να ανατιναχθεί. Το χτίσιμο των σηράγγων ήταν πνευματικό τέκνο του, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Έχει πει κάποτε ότι ο πόλεμος της Χαμάς πρέπει να μετακινηθεί προς το ισραηλινό έδαφος και επινόησε την στρατηγική των σηράγγων», δήλωσε ο Μελαμέντ.

Παρά την ισχυρή θέση του, ο Ντιφ δεν θέλει να αντικαταστήσει τον Μεσάαλ ως κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αν γίνει αυτό, ο φευγαλέος πολεμιστής, ο οποίος σπάνια μιλάει δημόσια, θα πρέπει να κατέβει στις εκλογές και να προβληθεί, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να τον δολοφονήσει το Ισραήλ. «Η πολιτική ζωή δεν εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες του» δήλωσε ο Αμπού Σανάμπ. «Θέλει μόνο να ανατρέψει την ισραηλινή κατοχή μέσω της ένοπλης αντίστασης».

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/mohammed-deif-the-shadowy-figure-who-heads-hamass-military-wing/2014/08/02/ed68c46e-1a85-11e4-85b6-c1451e622637_story.html?hpid=z1

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα