Μέσα σε πέντε μήνες πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους 8 δις ευρώ

09:19 4/8/2014 - Πηγή: Antinews

Πριν από μερικές ημέρες ο Γκ. Χαρδούβελης είπε στη Βουλή «το πολύ το ξύλο το φάγαμε…» εννοώντας προφανώς ότι τα κακά είναι πίσω μας και οι θυσίες έχουν πια τελειώσει.

Δεν ξέρουμε αν αυτός θα φάει άλλο ξύλο ή κάποιος άλλος κυβερνητικός παράγοντας, όμως, ξέρουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός θα φάει το…ξύλο της αρκούδας μέχρι το τέλος του έτους κι έπεται συνέχεια. Μέσα σε πέντε μήνες θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους 8 δις

ευρώ. Το διανοείστε; Οι Έλληνες που στην πλειοψηφία του δεν έχουν μαξιλάρι να κλάψουν το πόνο τους, πρέπει να βρουν και να βγάλουν από την τσέπη τους πάνω από 4% του ΑΕΠ.

Ήδη ο φόρος ακινήτων αναρτήθηκε στο TAXIS και όποιος μπαίνει μέσα για να τον δει δε χρειάζεται να μπει στη θάλασσα. Υφίσταται τέτοια ψυχρολουσία που με 40 βαθμούς κρυώνει. Πάνω από 3,2 δις ευρώ θα πληρώσουν περί τους 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τώρα συνειδητοποιούν τι σημαίνει… ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι το απλό χαράτσι της ΔΕΗ αλλά είναι φόρος επί όλων των ακινήτων που έχει κάποιος. Ακόμη και το χωραφάκι, ακόμη και ο κήπος με τα ζαρζαβατικά, ακόμη και το ξενοίκιαστο και απρόσοδο για δύο – τρία χρόνια διαμέρισμα, υπόκειται σε φόρο. Τέτοιο χαστούκι που θα φάνε οι ιδιοκτήτες δεν το έχουν ξαναφάει.

Υπολογίζεται ότι περισσότερους φόρους σε πάνω από 1.000.000 φορολογουμένους θα φέρουν τα εκκαθαριστικά. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για:

Τους κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσους είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Όσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

Τους φορολογουμένους που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο σύστημα προβλέπει μεν μειωμένο φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης στα αγροτεμάχια, τα οποία απαλλάσσονταν από τον φόρο.

Η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να κάνει τις 5 δόσεις 7 και να δώσει εκπτώσεις σε ευπαθείς οικογένειες αλλά τι να το κάνεις; Να ήταν μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Την περασμένη Πέμπτη έληξε η προθεσμίας της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενους. Για όσους δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου άρχισε να «τρέχει» ο τόκος 0,73% που επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ αν το ποσό της δόσης παραμείνει απλήρωτο για δύο μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.

Ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ, ενώ τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα ενσωματώνουν μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

Και ακολουθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% έως 4%, επί του αθροίσματος όλων σχεδόν των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με «μπλοκάκι» και θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη. Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στο τέλος Αυγούστου περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Και τον Δεκέμβριο έρχεται το κερασάκι στην τούρτα των φόρων. Από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1,530 δισ. ευρώ. Αν δεν αρχίσουν και πάλι οι φορολογούμενοι να καταθέτουν τις πινακίδες στις εφορίες.

Ποιος λοιπόν πιστεύει ότι θα πληρωθούν μέχρι ενός ευρώ αυτά τα 8 δις; Ποιος πιστεύει ότι έχει ο κόσμος να πληρώσει τόσα χρήματα; Όταν μάλιστα κάθε μήνα δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα 1 δις ευρώ και έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 67 δις ευρώ;

Μιλάμε, λοιπόν, για το δημόσιο χρέος και πώς θα το διευθετήσουμε με τους ξένους. Για το ιδιωτικό χρέος πότε θα μιλήσουμε; Για τα απλήρωτα δάνεια (τα κόκκινα), για τους φόρους και για τις εισφορές στα ταμεία που δεν πληρώνονται ποτέ; Το ιδιωτικό χρέος είναι η κύρια βόμβα και όταν θα σκάσει να δούμε τι θα αφήσει όρθιο. Καλή λοιπόν η διαπραγμάτευση για το εξωτερικό χρέος, αλλά ας δούμε και τα χρέη των Ελλήνων. Εκεί αν δε γίνει ρύθμιση τότε θα κλάψουνε μανούλες και θα πέσει περισσότερο ξύλο απ’ ότι περιμένει ο κ. Χαρδούβελης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα