Μια ακόμη τραγωδία;

08:08 5/6/2017 - Πηγή: Antinews

Πριν από καμιά 30αριά χρόνια περίπου, ο Μένιος Κουτσόγιωργας έκανε το θαύμα του. Φτιάχνοντας έναν εκλογικό νόμο – έκτρωμα φρόντισε να δεσμεύσει την Ελλάδα στο μέλλον. Λίγο πριν το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ φύγει από την εξουσία ουσιαστικά ο Μένιος, κατ’ εντολήν του Ανδρέα, κατάφερε να περάσει ένα σύστημα που θα απέτρεπε από τη Νέα Δημοκρατία να παραμείνει

για χρόνια στην εξουσία.

Θυμίζουμε ότι μετά από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις ο Κώστας Μητσοτάκης πήρε σχεδόν 47%, ποσοστό ρεκόρ που δεν θα ξαναδούμε ίσως ποτέ και με διαφορά 9 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης, λόγω εκείνου του εκλογικού συστήματος κατάφερε να αποσπάσει μόλις 150 έδρες και με την ψήφο του Κατσίκη να σχηματίσει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εκείνη ήταν εξαρχής σαμποταρισμένη, παρά το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι την επέλεξαν. Έπειτα από μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να βρίσκεται στα σκοινιά και το ΠΑΣΟΚ να αποκαλύπτεται για τα καλά, η ΝΔ φάνταζε ως η μοναδική σταθερή πρόταση διακυβέρνησης.

Ανεξαρτήτως των λαθών που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ουσία είναι ότι δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να ασκήσει εξουσία επειδή πριν από μερικά χρόνια ο Μένιος φρόντισε να μην της επιτρέψει την ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Εκείνη η κυβέρνηση πολεμήθηκε πολύ ώστε να γυρίσει λίγα χρόνια μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου, του Κοσκωτά, των πάμπερς, του καλαμποκιού, του Τσοβόλα δώσ' τα όλα, νικητής.

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και το ίδιο σκηνικό, τηρουμένων των αναλογιών, στήνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον διάδοχο του τότε λαϊκίστικου, ψεύτικου ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Ένα σύστημα απλής αναλογικής, ευτυχώς όχι απόλυτης ασυδοσίας, ψηφίστηκε πέρυσι και ετοιμάζεται να επεκταθεί και στις δημοτικές εκλογές ώστε οι μειοψηφίες εντός κι εκτός Βουλής να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε μια Ελλάδα σχεδόν χρεοκοπημένη, με τεράστια κοινωνικά προβλήματα και με πλήρη κατάρρευση βασικών σταθερών αυτού του τόπου, όπως η ασφάλεια του πολίτη, η αξιοκρατία, η ανάδειξη των ικανών και των αρίστων κ.λπ. τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Δεν αποκλείεται ο Κυριάκος, ένας άλλος Μητσοτάκης δηλαδή, να κληθεί να κυβερνήσει και μάλιστα με αυτοδυναμία. Αλλά μια αυτοδυναμία τορπιλισμένη ήδη από το εκλογικό σύστημα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με πιο απλή αναλογική έτσι ώστε μικρομεσαία κόμματα να αποτελούν τα κλειδιά ώστε να σχηματίζονται κυβερνήσεις. Αν π.χ. πάει σε εκλογές ο Τσίπρας το επόμενο διάστημα ώστε να ρίξει στον Μητσοτάκη την καυτή πατάτα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε ξανά εκλογές, όχι πριν κλείσει τετραετία από τη νίκη της ΝΔ. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά γνωρίζουν πώς να ξεσηκώνουν τον κόσμο και να οδηγούν σε ανατροπή τις κυβερνήσεις. Πολλώ δε μάλλον σε μια συγκυρία όπου τα πάντα διαλύονται από τα μνημόνια.

Ο γιος του Κώστα Μητσοτάκη, λοιπόν, και η ΝΔ γενικότερα θα βρίσκονται όμηροι στα χέρια εκείνων που αποφασίζουν πότε θα αλλάξουν το εκλογικό σύστημα ώστε να ανατρέπουν μεγάλες πλειοψηφίες. Έτσι, η μειοψηφία της αριστεράς θα βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο πιέζοντας για στροφή στο λαϊκισμό, στην κομματοκρατία, στο ρουσφέτι, στη διόγκωση του κράτους με αθρόες προσλήψεις. Κι ακόμη κι αν θέλει ο Κυριάκος να αλλάξει τα πράγματα, ακόμη κι αν έχει τη δύναμη να το κάνει, πάντα θα υπάρχει ο μπαμπούλας των εκλογών και η επιστροφή στην αβεβαιότητα και την ακυβερνησία.

Η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα ή θα πρόκειται για ακόμη μια τραγωδία που θα γραφτεί με τα χέρια της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα